U Biogradu 160 stručnjaka u razminiravanju iz 32 zemlje

Slika korisnika admin
Siniša KLARICA

U hotelu Adriatic u Biogradu otvoren je 12. Međunarodni simpozij i sajam opreme Protuminsko djelovanje 2015. Skup su organizirali Ured za razminiranje Vlade RH, Hrvatski centar za razminiranje i HCR-ov Centar za testiranje, razvoj i obuku d.o.o.

Događaj u Biogradu krovni je svjetski skup glede problematike u protuminskom djelovanju. Svoju nazočnost na ovogodišnjem simpoziju potvrdilo je oko 160 sudionika iz 32 zemlje svijeta. Kroz plenarne sjednice i pokaznu vježbu te radionice i sastanke IARP-a, TIRAMISU-a i RACVIAC-a, pokušat će se doći do novih saznanja i dostignuća u polju protuminskog djelovanja.

Između ostalih, skupu se obratio i zadarski župan Stipe Zrilić kojem je to bila prilika i da predstavi minski problem u Zadarskoj županiji. Koliko je rješenje tog problema važno i kolike je napore ulagala Zadarska županija, osobito za pročelništva Nevenke Marinović, govori činjenica da je ovaj međunarodni simpozij uvršten u program ovogodišnjih Županijskih dana.

- Zadarska županija je još 2004. godine trećinu prvih sredstava koje smo povukli od EU, iz programa CARDS 2002, namijenila baš razminiranju. Bila su to 2 milijuna eura, a utrošena su na 10 projekata razminiranja. Nažalost, na našem je području od 1991. do danas bilo gotovo 300 minskih incidenata u kojima je smrtno stradalo gotovo 100 osoba, a što je najtragičnije, među njima je bilo i djece. U ovom trenutku MSP Zadarske županije iznosi 43,2 km i prostire se kroz 11 jedinica lokalne samouprave. Usporedimo li brojke, vidjet ćemo da je sa 45 posto minski sumnjivog područja nakon rata, danas postotak pao na tek nešto više od 1 posto. Značajna je i informacija da je čak 95,7 posto od tog preostalog područja šumsko, a tek 4,3 posto poljoprivredno zemljište, naglasio je župan Zrilić.

Mali rezime minske situacije u Hrvatskoj dao je i direktor HCR-a Dražen Jakopec. Prvi čovjek HCR-a je izjavio da sa gledišta 2015. ipak se može reći da je na djelu izlazna strategija u protuminskom djelovanju. Do tad silom prilika, Hrvatska je morala razvijati vlastitu pamet u razminiravanju, ali je sad u poziciji da tu istu pamet i tehnologiju prodaje vani. Najbolji primjer su strojevi DOK-INGA koji rade na poslovima razminiravanja u Iraku i Afganistanu, a koristi ih čak američka vojska.

Na žurnost postupka podsjeća i crna statistika koja kaže da je 517 osoba stradalo u hrvatskim minskim poljima. Od tog broja 47 pirotehničara od kojih 27 izravno na čišćenju od mina. No, veseli i aplikacija koju za mobilne telefone razvijaju dva, kako kaže Jakopec, "klinca" koja će evidentirati svaku ploču sa oznakama minsko-sumnjivih prostora.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno