Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ponovno krenula teretna trajektna linija za Ankonu

28.04.2020. 13:56


Iz trajektne luke Gaženica u nedjelju u 22 sata isplovio je Jadrolinijin trajekt »Marko Polo« prema Ankoni. Trajekt će na toj liniji ploviti dva puta tjedno i to isključivo za teretni prijevoz.
Odluka o uspostavljanju ove najstarije trajektne linije, koja postoji još od 1959. godine, nakon zaustavljanja zbog epidemije koronavirusom, donesena je na zahtjev gospodarstvenika, a što je iskazano u anketi koju je nedavno provela Hrvatska gospodarska komora.
Naime, 30-ak tvrtki iz sektora cestovnog teretnog prijevoza bilo je za uspostavljanje trajektne linije, a zadarska luka izabrana je kao najadekvatnija kako zbog blizine, a tako i zbog toga što zadovoljava sve tehničke uvjete za provođenje mjera zaštite.
Ovom odlukom zadovoljan je i ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić.
– Nacionalni stožer civilne zaštite je s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture procijenio kako bi se uvođenjem trajektnog koridora rasteretili kopneni granični prijelazi, čekanja i gužve. Mi imamo daleko najbolje uvjete za provođenje mjera, a osim toga i najveća robna razmjena je na relaciji Zadar- Ankona. Mi smo, naravno, jako zadovoljni jer znamo da od ove sezone neće biti ništa što se kruzera tiče. Zato hvala Bogu da je ova linija uvedena i da se nešto događa na terminalu, kazao je Škifić izražavajući nadu kako će i Italija popustiti s mjerama i pustiti teretni prijevoz izvan svojih granica. Kao veliku prednost zadarske luke Škifić je istaknuo i blizinu autoceste što u konačnici prijevoznicima i tvrtkama koje posluju s inozemstvom donosi uštedu vremena, ali i novca.
Inače, na liniji za Ankonu tjedno prometuje oko 70 kamiona iz svih dalmatinskih županija.