Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

SVIJET SLOVA Do knjiga po novim pravilima i u novim terminima

28.04.2020. 15:17


Gradska knjižnica Zadar jučer je otvorila vrata svojim korisnicima, koji su s radošću dočekali dan kada će opet moći posuditi novi naslov knjige. Iako je red pred Knjižnicom bio velik, strpljivim korisnicima nije bilo teško stajati pred Knjižnicom na propisanoj distanci i zamijeniti stari naslov knjige za neki novi.
-Pripremili smo se za ovaj dan kada je Knjižnica ponovno dostupna svojim korisnicima, ali po nekim novim pravilima i s novim radnim vremenom i to ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom od 8 i 30 do 13 sati, a srijedom od 13 do 18 sati, poručila je ravnateljica Knjižnice, Doroteja Kamber-Kontić te je dodala kako za sada radi samo Središnja knjižnica u ulici Stjepana Radića 11b, dok su područne i dalje zatvorene.
Ravnateljica je podsjetila kako su preko društvenih mreža i svoje službene web stranice, obavijestili korisnike da dođu sa popisom knjiga kako bi se izbjegle gužve i nepotrebno zadržavanje.
-Osigurali smo sve prema propisima, tako da imamo i sredstva za dezinfekciju i uvjete za propisanu distancu zbog koje u knjižnici može istodobno biti samo četiri korisnika. Međutim, primjećujemo da našim korisnicima fali komunikacija i razgovor o pročitanom, ali za sada mora biti tako. Na raspolaganju su tri informatora na odjelu za odrasle, dok ih je na dječjem dvoje, poručila je ravnateljica, te je apelirala na korisnike da poštuju distancu od dva metra u prostorima Knjižnice.
Ovom prigodom, ravnateljica je podsjetila, kako se u ovim izvanrednim okolnostima rada knjižnice, knjige ne smiju prelistavati, jer ako se dodiruju i pregledavaju tada ih se mora staviti odmah u karantenu, tako da narednih sedam dana nisu na raspolaganju.
-Zahvaljujući našem softveru, sve knjige koje se razduže idu u karantenu sedam dana, te su u tom periodu rezervirane i nisu na raspolaganju za posudbu, ali isto tako želim zamoliti naše korisnike da ne prelistavaju knjige u Knjižnici jer tada knjižnična građa mora momentalno ići u karantenu, naglasila je Kamber-Kontić.
Što se tiče građe koja je bila zadužena u periodu kada je Knjižnica bila zatvorena, odnosno od 17.ožujka, prema riječima ravnateljice, tu knjižničnu građu ne treba obnavljati, jer se za taj period neće obračunavati zakasnina te će automatski biti produžena do 15.svibnja.
 


ZADOVOLJAN KORISNIK


Ovo su normalni uvjeti ponašanja za ovakvu situaciju u kojoj se nalazimo, tako da nema potrebe za bilo kakvim frustracijama što se mora čekati red, to je jednostavno tako rekao je Đuro Filičić, te je poručio da čovjek treba naći načina kako biti zadovoljan u svim okolnostima