Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

VELIKI PAPA Karol Wojtyla je apostolskim predanjem zadužio Crkvu i svijet

28.04.2020. 14:14


»Uz 100. obljetnicu rođenja Karola Wojtyle, prvog pape Slavena – Nadbiskup Želimir Puljić« naziv je niza specijaliziranih emisija koje će povodom 100. godišnjice rođenja sv. Ivana Pavla II. (18. svibnja 1920. – 18. svibnja 2020.) prirediti zadarski nadbiskup Želimir Puljić.
Ti video prilozi objavljuju se na YouTube kanalu Zadarske nadbiskupije, počevši u subotu, 25. travnja i tako slijedom još sedam subota, zaključno u subotu, 13. lipnja. U trajanju oko 15 minuta, te će emisije biti emitirane svakog utorka u 18,00 sati na regionalnoj televiziji Diadora sa sjedištem u Zadru, počevši u utorak, 5. svibnja.
Također, IKA će video snimke i tekstove mons. Puljića objavljivati nadolazećih subota, a i HKR će u svom programu emitirati te emisije o životu velikoga Pape koji je svojim apostolskim predanjem zadužio Crkvu i svijet.


Odgođena svečanost u Poljskoj
Wojtyla je brižnom pastirskom blizinom osobito darovao hrvatski narod i Crkvu u Hrvata svojim pohodima, ali i međunarodnim priznanjem hrvatske državne neovisnosti usred agresorskog rata, što je bio presedan u povijesti vatikanske diplomacije. Ivan Pavao II. darovao je hrvatski narod i beatifikacijom kardinala Alojzija Stepinca proglašavajući hrvatskog blaženika uzornim primjerom mučenika na čelu povorke biskupa Europe u vrijeme Drugog svjetskog rata, izražavajući priznanje Stepinčevom osobnom zauzimanju i promicanju prava na život svih naroda, odlučnog u otporu totalitarnim diktaturama po cijenu gubitka vlastitog tjelesnog života.
Crkva u Poljskoj i Rimu u proteklom razdoblju bila se pripremala prigodno proslaviti 100. godišnjicu rođenja Karola Wojtyle na visokoj razini i svečano liturgijskim i društvenim događajima. Na središnjoj svečanosti toga obilježavanja u Poljskoj u svibnju trebao je osobno sudjelovati i nadbiskup Puljić. Sve se odgodilo zbog proglašenja pandemije.
Ističući potrebu da se ne zaboravi ta velika osobnost u životu Katoličke crkve i svijeta te u zahvalnosti Bogu za dar toga iznimnog Pape, nadbiskup Puljić želio je obilježiti rođendanski spomen – jubilej sv. Ivana Pavla II. nizom emisija u kojima će predstaviti razne segmente iz života, pastirskog djelovanja i pontifikata Karola Wojtyle: biografske, teološke, duhovne, pastoralne, evangelizacijske, pastirske pohode, znanstvene, kulturne i društvene aspekte, razne inicijative koje je Wojtyla pokretao, događaje i ustanove koje je utemeljio, svete i blažene koje je proglasio, nauk Crkve koji je izlagao, papinske enciklike i apostolske pobudnice koje je objavio te ostavio u evanđeosko nasljeđe, kao odgovor Crkve i ponudu Boga na sve potrebe, čežnje i traženje čovjeka.


Obišao 129 zemalja svijeta
– Imajući u vidu dugogodišnji pontifikat Ivana Pavla II., a trajao je 27 godina, te velike zasluge koje je stekao za Crkvu i društvo, osobito glede naše hrvatske situacije, povodom 100. godišnjice njegovog rođenja čini mi se prikladnim govoriti o Ivanu Pavlu II. koji je svojim nastupom, osobnošću i riječju osvajao ljude – ne za sebe, nego za Krista! Zadnja četvrtina 20. st. zapravo je bila u znaku Ivana Pavla II. koji će zbog djela koja je učinio i misijskog žara koji je pokazao biti zapisan i zapamćen kao ‘Veliki Papa’, poput Grgura Velikog i Leona Velikog« poručuje nadbiskup Puljić u prvoj emisiji o Papi koji je isticao: »Društvo protiv Boga uvijek se pretvara u društvo protiv čovjeka«.
Tijekom svoga pontifikata, Wojtyla je obišao 129 zemalja svijeta u sklopu 103 međunarodna putovanja. U Italiji je ostvario 142 pohoda. Objavio je 14 enciklika, 12 apostolskih pobudnica, 37 apostolskih pisama i 10 apostolskih konstitucija. Odobrio je Zakonik kanonskog prava 1983. g., a novi Katekizam Katoličke crkve 1992. godine.
– Poštovani i dragi gledatelji, slušatelji i čitatelji! Zahvalni Bogu što smo bili suvremenici svetoga Ivana Pavla II., prihvatimo njegov poziv i vapaj, pa otvarajmo Kristu sve više vrata naše duše i našega srca, našega doma i obitelji, naših škola i prostora gdje radimo. Neka nam i ovo potresno iskustvo koronavirusa pomogne da se okrenemo Bogu od kojega dolazi svaki dobar dar. Učimo od sv. Ivana Pavla II. kako se Krista voli i kako mu se odano moli, poručuje nadbiskup Puljić na početku specijaliziranog niza emisija uz 100. obljetnicu rođenja Karola Wojtyle.




Prisjećanje i zahvala za dobročinstva
Zainteresirani za sadržaj kojega će prirediti mons. Puljić o sv. Ivanu Pavlu II., Papi koji je uveo Katoličku crkvu u treće tisućljeće te je u vremenima velikih društvenih izazova beskompromisno i hrabro odgovarao na mnoga moralna pitanja, proglašavajući Božji naum i uzdižući dostojanstvo čovjeka, potiču se pretplatiti na YouTube kanal Zadarska nadbiskupija na poveznici https://www.youtube.com/channel/UCyZz_HGK5ozufl6xQaeQ4Ag kako bi dobivali obavijesti o emisijama.
Također, prateći IKU i slušajući HKR koji objavom toga specijala promiču dostojanstveno obilježavanje 100. godišnjice rođenja sv. Ivana Pavla II., u prigodi smo kao Crkva i narod zajedno se prisjetiti, obogatiti uvidima u taj sveti život te zahvaliti za dobročinstva koja je Bog darovao nama i svijetu po velikome papi Wojtyli koji je govorio ovako: »Nikad nije bilo jednostavno prihvatiti poruke evanđelja i nikad neće biti. Ne možemo izbjeći svaku kritiku, niti je moguće udovoljiti svima. Crkva nema političkih ambicija. Kada ona nudi svoj specifičan prilog velikim i uvijek aktualnim problemima čovječanstva, miru, pravdi, razvitku i svakom vrijednom naporu usmjerenom na promicanje i obranu čovjekova dostojanstva, ona to čini jer je uvjerena da to ulazi u njenu vlastitu misiju.«


Tri puta bio kod nas
»Ne bojte se! Otvorite širom vrata Kristu«, poziv kojega je sv. Ivan Pavao II. uputio svim ljudima i strukturama u svijetu na početku svoga izbora 1978. g.,naziv je prvog razmatranja u nizu emisija »Uz 100. obljetnicu rođenja Karola Wojtyle, prvog pape Slavena – nadbiskup Želimir Puljić«. Proslava 100. godišnjice rođenja sv. Ivana Pavla II. bila je planirana obilježiti se nizom događaja na razini sveopće Crkve, a sve je odgođeno zbog pandemije koronavirusa. Za proslaviti stoti rođendan Karola Wojtyle 18. svibnja bila su određena dva središnja mjesta. Glavni susret u Vatikanu trebao je predvoditi papa Franjo. Uz mnoge proslave u Poljskoj, osobito svečano bilo bi u Krakowu odakle je Wojtyla bio pozvan preuzeti službu Pape, a poziv za tamošnje sudjelovanje dobio je i mons. Puljić.
Donosimo dio teksta razmatranja prvog dijela iz serijala čiji je autor nadbiskup Puljić.
»Imajući u vidu ovoga velikoga Papu i njegov dugogodišnji pontifikat koji je trajao 27 godina, kao i velike zasluge koje je stekao glede Crkve i društva, posebice glede naše hrvatske situacije, čini mi se prikladnim reći nekoliko riječi o njemu, danas i u sljedećim emisijama, u kojima ćemo pokušati prikazati ovoga velikog Papu.
Kad spominjem njegove zasluge za našu hrvatsku situaciju, dovoljno je spomenuti da je tri puta bio kod nas. Učinio je tri pastirska pohoda u Hrvatskoj, 1994. godine, u ono teško vrijeme rata, 1998. g. kada je proglasio kardinala Alojzija Stepinca blaženim u Mariji Bistrici i pohodio Split te 2003. g. kada je pohodio Dubrovnik, Đakovo, Osijek, Rijeku i Zadar, navodi nadbiskup Puljić dodajući kako papi Ivanu Pavlu II. ne možemo dovoljno zahvaliti za njegovu brigu i za njegovu zauzetost za nas i naše ljude.
 


Wojtylin šok


»Dakle, on je svojom snažnom vjerom utjecao, kako je rekao Benedikt XVI., na svijet i na ljude. On je svojim nastupom, osobnošću i riječju osvajao ljude – ne za sebe, nego za Krista. Od one prve javne propovijedi kada je zamolio neka svi otvore vrata Kristu jer On najbolje zna što je u srcu čovjeka, do onog njegovog posljednjeg ‘Zbogom’, par dana prije smrti, kada se pojavio na prozoru i zbog bolesti grla nije mogao izgovoriti nijedne riječi. Ali i ta pojava je odaslala osobitu poruku, kao da je htio reći: ‘Ja sam spreman, odlazim Ocu svome. Rastajem se od vas, ali neka vas Bog blagoslovi’. I tim posljednjim pojavljivanjem odaslao je važnu poruku ljudima i svijetu. Zadnja četvrtina 20. stoljeća, od 1978. godine kada je bio izabran za papu do 2005. kada je preminuo, možemo slobodno reći da je bila u znaku Ivana Pavla II. koji će zbog djela koja je učinio i misijskog žara koji je pokazao, biti zapisan i zapamćen u povijesti kao Veliki Papa. Poput Grgura Velikog ili Leona Velikog, i Ivan Pavao II., siguran sam, bit će upisan kao ‘Veliki’, s velikim slovom »v« – Veliki Ivan Pavao II.,ističe nadbiskup Puljić prisjetivšii se kako je sve počelo.
»Kardinal Felici je 16. listopada 1978. godine, poslijepodne, uobičajenom frazom na lođi Svetoga Petra najavio: ‘Habemus Papam’. Imamo papu! Prolomio se aplauz, ali kad je izgovorio njegovo ime, Karol Wojtyla, mnogi su ostali zatečeni. Jedan novinar je rekao, čak i šokirani. Pogotovo oni iz Istočnog bloka odakle je sv. Ivan Pavao II. došao.
Zato je talijanski povjesničar Impagliazzo 2010. g. uredio i objavio knjigu ‘Wojtylin šok’. Wojtyla je dakle, šokirao tadašnji svijet, kaže nadbiskup Puljić dodajući kako je ta studijska knjiga koja ima 477 stranica, za koju je pozvao petnaest suradnika, uvaženih autora, osvijetlila s raznih vidika ovoga velikog i zanimljivog Papu.
 


»Ne bojte se!«


»Budući da će 18. svibnja biti stoti rođendan svetog Ivana Pavla II., učinilo mi se prikladnim nešto reći o tom velikom i dragom nam Papi.
Htio bih istaknuti onaj početak. Onu njegovu nastupnu homiliju 22. listopada 1978. godine, kada se na neki način predstavio svijetu i izrekao svoju želju. A usudio bih se reći, i označio svoj program. Njegovo predstavljanje toga dana bilo je toliko znakovito, da je Kongregacija za proglašenje svetih i blaženih odlučila da se njegov liturgijski spomendan ne slavi na dan njegove smrti, 2. travnja kada se rodio za nebo, kako se obično čini za druge svece i blaženike, nego upravo ovaj dan – odabrali su neka to bude 22. listopada, kada je on nastupio, službeno započeo svoj pontifikat, kada je javno obznanio svijetu svoj program i pokazao što želi učiniti za vrijeme svoga pontifikata.
Svima koji su pratili prijenos toga preuzimanja službe obratio se glasnim poklikom: ‘Neka se nitko ne boji Krista i njegove moći. I neka širom otvore vrata Kristu. Neka se Njegovoj spasiteljskoj vlasti otvore granice država, gospodarski i politički sustavi, široka područja kulture, uljudbe i razvitka. Ne bojte se, jer Krist zna što je u srcu čovjeka. Samo On to zna! Molite i za mene i pomozite mi da mu mogu odano služiti’, podsjetio je nadbiskup Puljić napomenuvši kako ćemo brojna putovanja i susrete najbolje shvatiti u kontekstu njegovih riječi koje je izgovorio u istoj toj nastupnoj homiliji na početku pontifikata, kada je rekao: ‘Želim svima doći, sve po­sjetiti, i mjesta gdje se moli i ljude koji mole; beduine u pustinji i karmelićane i cistercite u samostanima; bolesnike u krevetima i rad­nike u tvornicama. Htio bih vidjeti i sve one koji su poniženi i obe­spravljeni. Htio bih zaviriti i iza kućnih pragova vaših kuća, posvuda bih htio doći’.