HNK i Koncertni ured u strategiji vide važan trenutak u kulturnom životu grada

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
»Plan razvoja kulture grada Zadra 2019. - 2026.«
Autor: 
Poznato je kako se strateškim planiranjem vlastitog razvoja omogućuje postizanje stabilnosti i sigurnosti organizacije, bolja pripremljenost na neočekivane situacije, veća fleksibilnost i spremnost na promjene, bolje pregovaračke pozicije organizacije i njena bolja prepoznatljivost, veći kredibilitet i na kraju povećana kvaliteta svih programa te planirano korištenje sredstava iz EU i nacionalnih fondova
Vedran SITNICA
Ravnateljica Koncertnog ureda Zadar, Melita Ivkovic

U skladu s Akcijskim planom »Plana razvoja kulture grada Zadra 2019. – 2026.«, u svibnju započinje proces rada na planovima razvoja dviju ustanova u kulturi – HNK Zadar i Koncertnog ureda Zadar za period od 2021. do 2026.
Naime, tijekom 2021. godine službeni planovi razvoja participativnom metodom rada kroz radionice, kao i suradnje sa stručnjacima s područja kazališta i glazbe, definirat će se za HNK i KUZD, dok se planovi razvoja drugih dviju javnih ustanova kojima je osnivač Grad, Gradske knjižnice Zadar i Znanstvene knjižnice Zadar, planiraju za sljedeću, 2022. godinu.

Jasna strategija

Strateškim dokumentom Plana razvoja kulture od 2019. do 2026. godine, Grad Zadar se opredijelio za jasnu strategiju i viziju svih svojih ustanova u kulturi i ostalih dionika koji djeluju u kulturi i kreativnim industrijama te doprinose definiranim ciljevima.
- Potreba za izradom planskih dokumenata ustanova kojima je osnivač Grad detektirana je tijekom radionica koje su se održale tijekom rada na Planu razvoja kulture Grada Zadra 2019. – 2026. te je ovaj projekt dio Akcijskog plana dokumenta. Kao osnivači, držimo da je izuzetno važno pružiti podršku svojim ustanovama i na ovaj način, pomoći im u planiranju, ali ih zapravo i educirati, ne samo na razini rada na ovakvim dokumentima koje će u perspektivi moguće kreirati i sami, već i kroz rad sa stručnjacima s područja strateškog planiranja, marketinga, rada s publikom i što je najvažnije s područja same struke, odnosno glazbe i kazališta, kazala je Dina Bušić, pročelnica UO-a za kulturu i šport.
Tim Planom predviđena je, između ostalog, i obvezna izrada razvojno-planskih dokumenata svih javnih ustanova u kulturi Grada Zadra, a započinje s izradom razvojnih planova dviju ustanova koje se bave produkcijom izvedbenih umjetnosti, a to su HNK Zadar i Koncertni ured Zadar.
Poznato je kako se strateškim planiranjem vlastitog razvoja omogućuje postizanje stabilnosti i sigurnosti organizacije, bolja pripremljenost na neočekivane situacije, veća fleksibilnost i spremnost na promjene, bolje pregovaračke pozicije organizacije i njena bolja prepoznatljivost, veći kredibilitet i na kraju povećana kvaliteta svih programa te planirano korištenje sredstava iz EU i nacionalnih fondova.

Prepoznatljiv standard

- Većina kulturnih ustanova u zemlji i Europi planira strateški i to kroz ovakve dokumente te mi je drago da ćemo se i mi prikloniti tom standardu. Izradu strateškog plana ustanove doživljavam kao alat koji će nam pomoći da još bolje definiramo i razjasnimo sve ono što već radimo i čime smo postavili prepoznatljiv standard na nacionalnom nivou. Veseli me participativni proces rada sa zadarskim HNK, ustanovom iz koje je Koncertni ured i iznikao, kao i sa stručnjacima iz područja glazbe i teatra, rekla je ravnateljica Koncertnog ureda Zadar, Melita Ivković.
COVID pandemija je tako, na primjer, neočekivano i iznenadno, donijela velike promjene u gospodarstvu i društvu. Možda su se one najočitije pokazale upravo u kulturnom sektoru, kada su organizacije gotovo preko noći izgubile direktnu komunikaciju sa svojom publikom i kada su bile prisiljene svoje programe prilagoditi i provoditi u digitalnom okruženju. Razlog je to više da se planiranju rada ustanova pristupi na ovakav način i to kroz metodologiju rada koju preporuča Ministarstvo kulture i medija RH.
- Početak rada na Strategiji razvoja dviju kulturnih ustanova Grada Zadra, HNK Zadar i Koncertnog ureda, prema mom osobnom sudu, vrlo je važan trenutak u kulturnom životu grada i nadam se da ćemo zajedno s moderatorima dokumenta doći do odgovora na važna pitanja i izazove koji su pred nama u narednom periodu. Participacijom svih sudionika siguran sam da ćemo iznaći smjer djelovanja i misiju ovih dviju temeljnih kulturnih ustanova Grada Zadra u izvedbenoj umjetnosti, istaknuo je važnost i mogućnosti Strategije Renato Švorinić, ravnatelj HNK Zadar.

Ostvarenje vizije

Za izradu planova, izabrani su stručnjaci iz tvrtke BILAVER consulting d.o.o. s prethodnim značajnim iskustvom upravo na području kulture, kao i na izradi planskih dokumenata, kao i strateškom planiranju razvoja mnogih velikih tvrtki i javnih ustanova.
Tijek rada na izradi planova obiju javnih ustanova predviđa participativnu metodu, a proces rada uključuje djelatnike i sve ključne dionike te vrsne europske stručnjake koji će sudjelovati u ključnim procesima.
Prva radionica zakazana je 5. svibnja, a tijekom pet mjeseci intenzivnog rada, analiza, istraživanja te tematskih radionica, definirat će se vizije i misije obiju ustanova, njihovi razvojni ciljevi s konkretnim uputama za provedbu istih te niz obrazaca za praćenje rezultata i evaluaciju. Sve navedeno će doprinijeti ostvarenju vizije Grada Zadra u području kulture te biti u skladu s definiranim ciljevima u usvojenom Planu razvoja kulture 2019. do 2026. godine.
Vrijednost izrade dokumenta za obje ustanove koja uključuje pripremu planiranja, analizu internih kapaciteta i okruženja, definiranje misije i vizije, analizu budućih trendova i mogućnosti, definiciju i razradu istih, definiciju pokazatelja uspješnosti, izradu obrazaca za praćenje te definiranje Akcijskog plana za period od 2021. do 2026., a sve kroz niz radionica, seminara i predavanja organiziranih za sve djelatnike obiju ustanova, iznosi 190.000,00 kuna + PDV.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (2 glasova)