Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pod tornjem se najbolje brusi forma za doigravanje

28.04.2021. 07:14


Porazom od C. zvezde (70:90) Mršićevi igrači su spustili zastor na regionalnu sezonu. Unatoč razmjerno visokom, ukupno 17. porazu, Zadrani su svakako s osmijehom na licu zaključili abaligaške putešestvije jer je ostvaren zacrtani cilj, tj. osiguran je ostanak, i to kolo prije kraja, što se na Višnjiku nije doživjelo još od sezone 2017./18. Pokazalo se na kraju dovoljnim devet pobjeda koje su sve osim jedne, one protiv Partizana, ostvarene u dvobojima s direktnim konkurentima u borbi za o(p)stanak i zato se zaključak trenera Veljka Mršića nakon očekivanog domaćeg poraza od beogradskog giganta nekako podudarao s poznatom uzrečicom »cilj opravdava sredstvo«.


Ispunjen cilj
– Zadnju utakmicu ABA lige igrali smo protiv najjače momčadi i vidjelo se da su se dobro pripremili, ušli su jako motivirani u utakmicu. Mi nismo našli odgovor na njihovu agresivnost dok su oni iskoristili svaku priliku. Nakon prvih 10 minuta odigrali smo dobro, ne bih rekao da je to jer se C. zvezda opustila nego smo se adaptirali i solidno smo odigrali tih 30 minuta. Čestitam mojim momcima na dobro odrađenoj ABA ligi ove sezone, ispunili smo ono što smo htjeli – kratak i jasan bio je Mršić nakon poraza od C. zvezde u Jazinama, svjestan da se protiv takvog protivnika kojem su dva boda bila nasušno potrebna i nije moglo napraviti nešto više. Naravno, nije toliko bilo ni važno pod svaku cijenu ganjati nekakvo čudo jer je u mislima igrača i stručnog stožera samo jedna stvar, a to je doigravanje domaćeg prvenstva koje slijedi za deset dana. Do tada košarkaši Zadra imaju pred sobom još dvije utakmice koje su bodovno potpuno nevažne i sigurno će im poslužiti kao svojevrsna priprema u najavljenom pohodu na naslov prvaka Hrvatske kojeg se već 13 godina čeka u gradu košarke.


Ciboni važniji bodovi
Prvi od ta dva ispita slijedi im već danas, s početkom u 18 sati, u Draženovom domu. Protivnik im je po šesti put ove sezone zagrebačka Cibona kojoj su bodovi potrebniji kako bi osigurali drugu poziciju u doigravanju. No, činjenica je da su Zadrani ove sezone čak četiri puta nadmašili Cibose dok su jedini poraz upisali u abaligaškom srazu prije 18 dana.
– Čeka nas treća utakmica u kratkom razdoblju protiv Cibone. Obje momčadi su u dobroj formi u zadnje vrijeme, nadam se da ćemo gledati zanimljivu utakmicu i nadam se našoj pobjedi – istaknuo je Mršić pred gostovanje pod tornjem u kojem će sigurno pružiti priliku svim igračima u zapisniku, a veću minutažu nego inače trebao bi dobiti i najmlađi član svlačionice Duje Brala.
– Ovo nam je treća utakmica u četiri dana. Znamo već kako Cibona igra, kao što znamo njihove mane i prednosti. Moramo njihove mane pretvoriti u našu prednost i vratiti se kući s dva nova boda u HT Premijer ligi – kazao je Brala za kraj.




Borba za drugo i peto mjesto
Ovog vikenda premijerligaši igraju završno 33. kolo koje će, iako još neki klubovi imaju tijekom ovog i sljedećeg tjedna odraditi pokoju zaostalu utakmicu, dati konačnu sliku doigravanja. Borba za ostanak je odavno riješena, iz lige ispada Hermes Analitica, dok će Furnir u repesaž s poraženim iz finala Prve muške lige (Dinamo ili Cedevita Junior). Poznato je i svih osam sudionika doigravanja, ali će tek zadnje kolo ponuditi odgovor na još dva goruća pitanja, tko će biti broj dva i broj pet. Borba za drugu poziciju se vodi između Cibone i Splita, s tim da »Vukovi« ovise samo o svojim rezultatima pa će u slučaju pobjeda u dvije preostale utakmice (Zadar i Alkar) zasjesti na tu dvicu, dok je zanimljivo i nadmetanje za peto mjesto između Sonik Puntamike i Škrljeva. Vlašićeva momčad također ovisi samo o sebi jer slavljem nad Šibenkom na svom parketu u petak ima priliku izjednačiti najbolji klupski doseg, peto mjesto iz 2011., i tako u doigravanju otići na četvrtoplasiranu Goricu. Zadar je unatoč dvjema utakmicama do kraja osnovnog dijela (Cibona i Hermes) zabetonirao jedinicu i već zna da će im protivnik u četvrtfinalu, koje starta 8. svibnja i igra se na dvije dobivene utakmice, biti Šibenka.


Jovanović: Nema nepoznanica
U Draženovom domu za razliku od uvertire prošlog domaćeg ogleda sa Zadrom imaju puno više razloga za zadovoljstvo. Ostvarili su ostanak u ABA ligi i imaju priliku ipak krenuti s pozicije broj dva u doigravanju, za što im je potrebno večeras svladati Mršićevu momčad.
– Igramo protiv protivnika s kojim se vrlo dobro znamo. Igrali smo već nekoliko utakmica koje su iza nas u kratkom vremenskom intervalu i nekih nepoznanica neće biti. Znamo se jako dobro i samo je pitanje tko će s kakvom energijom izaći na teren i to se vidi na utakmici koju imamo iza sebe. Nadam se da ćemo odigrati dobru košarku i isto tako dobrom rezultatu – kazao je trener Cibone, Vladimir Jovanović.