Antifašisti nezadovoljni natpisom na ploči pored novoobnovljenog bunkera

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Javno pozvali Sveučilište i Grad Zadar na ispravljanje propusta
Autor: 
Uređenje bunkera i njihovo stavljanje u gospodarsku aktivnost moramo gledati u kontekstu povijesne istine, razloga i činjenica te svrhe za koju su ti bunkeri građeni. Povijest ne možemo i ne želimo brisati, poručuju antifašisti
UDRUGA ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAšISTA
Sporne ploče

Iz Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Zadra poslali su prije dva dana priopćenje rektorici zadarskog Sveučilišta Dijani Vican iznijevši svoje nezadovoljstvo tekstom na infoploči koja je postavljena uz novoobnovljeni bunker na Vidikovcu i to u okviru projekta INTERREG. U svom su priopćenju iznijeli stav kako podržavaju i odobravaju sve projekte i ulaganja u bilo koji od segmenata razvoja našeg grada uz uvjet da se time postigne mjerljiva korist za grad, njegove stanovnike i društvo u cjelini.

Fašistički teror

- Projekt INTERREG Italija – Hrvatska nije i ne bi trebao biti izuzetak, napisali su u priopćenju ističući kako im je žao što im je uskraćen poziv ili informacija za održavanje rečene rasprave u kojoj bi mogli artikulirati svoj stav s ciljem da se izbjegnu mogući nesporazumi i nepotrebne podjele.
- Želimo vjerovati da je zaobilaženje naše Udruge u ovoj raspravi samo slučajan propust koji možemo ispraviti, ako postoji volja od strane investitora, istaknuli su iz Udruge obrazloživši kako na infoploči nedostaje, po njima važna informacija, a to je da su ovi bunkeri služili za fašističko djelovanje u Zadru.
- Naime, uređenje bunkera i njihovo stavljanje u gospodarsku aktivnost moramo gledati u kontekstu povijesne istine, razloga i činjenica te svrhe za koju su ti bunkeri građeni. Povijest ne možemo i ne želimo brisati. Ne želimo niti Vas osobno, niti Sveučilište podučavati potrebi da je istina obveza svih nas, a posebno znanosti te da je ona u ovom slučaju dokaziva, vidljiva i zabilježena. Bunkere su radili talijanski okupatori, fašisti, na našoj, hrvatskoj zemlji, fizički ograđujući Zadar, izvlačeći ga tako iz zagrljaja svoje matice. Domicilno stanovništvo je u tom, više desetljeća trpljenom teroru, proživljavalo najteže trenutke u svojoj bogatoj povijesti. Onemogućen im je govor i pismo na materinjem jeziku, prisilno su postajali državljani Italije, a pljačke, palež domova i fizička stradanja bili su svakodnevni. Sve vrste poniženja s najgorim metodama ugnjetavanja dostojanstva imale su za cilj održavanje fašističke vlasti i otimanje ovog najljepšeg dijela Dalmacije i Hrvatske.
Mučenje i patnja trajalo je sve do 31. listopada, 1944. godine, kada su borci NOV-a (partizani) oslobodili Zadar, vratili mu naš, hrvatski jezik i pismo, čime je na pravedan način, uz mnogo borbe i krvi, ispravljena nepravda koju su desetljećima činili talijanski fašisti, kasnije uz pomoć domaćih slugu, stoji u priopćenju rektorici nakon čega iz Udruge pozivaju na dijalog i ispravljanje navedenih natpisa.

Bez odgovora

- Ne možemo podržati da se uz stazu pokraj bunkera napisao tekst kao podsjetnik na ulogu tih građevina, a da se izbjeglo kazati (slučajno ili namjerno) istinu da su oni bili u službi zaštite fašističkih interesa u Zadru. Iz tih razloga, molimo Vas ispravite ili nadopunite postojeći tekst na ploči, kako bi posjetitelji mogli saznati pravu istinu o razlozima izgradnje i trajanja ovih objekata, poručili su iz Udruge te na kraju predložili sastanak i s rektoricom Vican kako bi podrobnije obrazložili svoje stavove.
- U svakom slučaju, poštovana rektorice Vican, nužno je učiniti ovaj ispravak u interesu povijesne istine i odbacivanja mogućih sumnji u isticanje želje za rehabilitaciju, još uvijek izraženih posezanja za našom obalom od strane fašističkih pojedinaca i grupa iz Italije. Nadamo se da će prevladati razboritost te da ćete Vi kao znanstvenica pozitivno reagirati na ovaj izazov, stoji u priopćenju koje su potpisali predsjednik Udruge Miljenko Letinić i dopredsjednik Joso Štulina. Hoće li se susreti s predstavnicima Udruge i razmatra li nadopunu informacija na ploči upitali smo i rektoricu Vican, međutim sa Sveučilišta nismo dobili nikakav odgovor.
Podsjetimo, bunkeri su obnovljeni u sklopu projekat REVIVAL (Interreg Hrvatska – Italija) u koji su, osim Sveučilišta u Zadru, uključeni, i Grad Zadar, Rijeka i Split te talijanski gradovi Forli, Campobasso, Cesenatico i Pesaro. Projekt je sufinanciran iz programa transnacionalne suradnje Interreg V-A Italija- Hrvatska 2014. - 2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ukupan proračun projekta je 1.825.035 eura od čega je Grad Zadar izdvojio iz proračuna 228.490 eura. Stoga smo upit o očitanju uputili i Gradu Zadru, u UO za europske fondove, međutim ni od njih nismo dobili nikakav odgovor.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno