Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Bogat opus Ljube Stipišića-Delmate sada i u digitalnom obliku

Autor: Katarina Belić

27.05.2009. 22:00
Bogat opus Ljube Stipišića-Delmate sada i u digitalnom obliku

Foto: Filip BRALA



Novim projektom Gradske knjižnice sva sakupljena građa sastavljena od zvučnih zapisa, literarnih tekstova, slikarskog opusa, biografije Ljube Stipišića-Delmate i notnih materijala digitalizirana je i bit će sačuvana i trajno dostupna
U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar jučer je održana konferencija za novinare na kojoj su predstavljena dva nova projekta Gradske knjižnice Zadar: projekt digitalizacije bogatog opusa Ljube Stipišića-Delmate i festival dječjih klapa “Zadar 2009”.
Uz Ivana Pehara, ravnatelja Gradske knjižnice Zadar, konferenciji za novinare nazočili su: Milko Belevski, voditelj i koordinator projekta digitalizacije i Josip Kršulović, pročelnik Konzervatorskog odjela koji je u Gradsku knjižnicu došao u ime Ministarstva kulture.
Ivan Pehar, ravnatelj Gradske knjižnice Zadar predstavio je projekt digitalizacije bogatog opusa Ljube Stipišića-Delmate.
– Na projektu digitalizacije opusa Ljube Stipišića-Delmate radili smo oko godinu dana. Cilj nam je bio sačuvati neprocjenjivi Delmatin opus. Sadržaji koji se trenutačno nude na našoj web-stranici www.gkzd.hr/delmata namijenjeni su učenicima, studentima, glazbenicima, etnomuzikolozima i široj javnosti za istraživanje, relaksaciju i slično. Ovim projektom će sva sakupljena građa sastavljena od zvučnih zapisa, literarnih tekstova, slikarskog opusa, biografije Ljube Stipišića-Delmate i notnih materijala digitalizirana biti sačuvana i trajno dostupna. Sve to je od nemjerljive koristi u muzikološkom i širem kulturnom smislu radi očuvanja identiteta Dalmacije i njezinoga kulturnog blaga, kazao je Mladen Masar na predstavljanju projekta.
Do sada je digitalizirano 2.700 stranica tiskanoga materijala, 33 slike i 15-ak sati glazbe. U planu je uvođenje na stranicu niza dodatnih sadržaja kao i redovito održavanje i popunjavanje ostalih rubrika.
– Zahvaljujem svima koji su prepoznali ovaj rad i pomogli u njegovoj realizaciji. Iako se još uvijek ne služim računalom, čini mi se kako ću od sada morati, našalio se Delmata te kazao kako su ovom velikom opusu doprinijeli i svi ljudi iz raznih mjesta sa svojim napjevima, starim receptima, šalama, pošalicama… za koje kažemo da “kad oni odu s njima nestaje i dio memorije jednog sela”, kazao je Delmata.
Na konferenciji za novinare najavljen je i festival dječjih klapa koji se ove godine prviput održava u Zadru. Organizator je Gradska knjižnica Zadar, no mora se spomenuti nezaobilaznog maestra Ljubu Stipišića-Delmatu pod čijim se zaštitnim znakom odvija čitav festival.
– Nakon tri smotre dječjih klapa iskristalizirala se potreba da smotra prerastu u festival. Prvi i glavni razlog je očuvanje i prenošenje tradicije iskonskoga klapskog pjevanja, no tu je značajnu ulogu odigrao i veliki interes klapa za sudjelovanje. I ove godine, kao i do sada, formirat ćemo stručni žiri koji će svima koji budu sudjelovali uručiti simbolične nagrade: brončanu, srebrnu i zlatnu plaketu. Cilj ovog festivala nije natjecanje već ohrabrivanje i poticanje dječjih klapa na istraživanje dalmatinske glazbe i zato nitko neće otići kući bez nagrade. Nadam se da će ovaj festival u Zadru biti tek početni korak mladih amatera k drugim festivalima, poput onog u Omišu te da će s ponosom pjevati, čuvati i predstavljati tradiciju vlastite glazbe koju su njegovale i brojne generacije prije njih, kazao je Ivan Pehar.