Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kinda osuđen na dvije godine i deset mjeseci zatvora

Autor: Minja Gugić

27.05.2009. 22:00
Kinda osuđen na dvije godine i deset mjeseci zatvora


Obzirom na to da je u pritvoru proveo nešto više od deset mjeseci, Kinda je jučer pušten iz pritvora, pa će pravomoćnost presude čekati na slobodi
Zbog pokušaja nanošenja teških tjelesnih ozljeda zadarskom policajcu Josi Bubnjaru, jučer je na Županijskom sudu u Zadru, 39-godišnji Romeo Kinda nepravomoćno osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine i deset mjeseci.
Nakon izrečene presude pušten je iz pritvora u kojem je proveo vrijeme od sredine srpnja prošle godine, pa će pravomoćnost presude, odnosno konačnu odluku Vrhovnog suda RH čekati na slobodi.
Naime, kako je obrazlažući presudu pojasnio predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić, nakon završenog dokaznog postupka kazneno djelo za koje se na početku teretio Kinda, a riječ je o pokušaju ubojstva prekvalifirano je u pokušaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda za što je Kinda jučer osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od godine i šest mjeseci.
No, kako je Kinda 15. rujna 2005. godine zbog otmice, pravomoćno osuđen na kaznu zatvora od godine i osam mjeseci, uvjetno na četiri godine te je to prekršio, Sudsko vijeće mu je stoga sada izreklo jedinstvenu zatvorsku kaznu.
Što se pak, tiče naleta automobilom na policajca što je ocijenjeno kao kazneno djelo općeopasne radnje, za to je oslobođen.
– Nakon provedenog dokaznog postupka utvrđeno je kako nije bilo namjere lišavanja života policajca, pa je optužnica činjenično izmjenjena jer je Romeo Kinda najprije bio optužen za pokušaj ubojstva. Čuli smo i eminentne vještake prometne i medicinske struke. Naime, vještak prometne struke je utvrdio kako je optuženi naletio na policajca prednjim, lijevim dijelom auta pri brzini od 4,4 do 6,2 kilometra, a medicinski je vještak ustvrdio kako je riječ o lakšim ozljedama koje je policajac zadobio padom na tlo jer udarcem auta na ovakav način i pri ovakvoj brzini nije mogla nastati teška ozljeda – pojasnio je sudac Babić.
No, podsjećamo, prema optužnici zadarskog tužiteljstva, 17. srpnja prošle godine oko 19.30 sati u Bibinjama u Ulici opatice Čike sjedeći u BMW-u u trenutku kad mu je s prednje strane auta prišao policajac Joso Bubnjar i pokazao mu službenu policijsku iskaznicu kako bi ga legitimirao sumnjajući da Kinda u autu skriva drogu, s ciljem da ga ubije, Kinda je naglo krenuo i udario u policajca. Bacio ga na poklopac motora, uslijed čega se policajac otkotrljao i pao na kolnik te je nastavljajući s vožnjom udario u prednji desni dio policijskog auta – tako je pisalo u optužnici kojom se na početku suđenja teretio Romeo Kinda.