Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Motoristi iz 31 zemlje svijeta “okupirali” Zadar

Autor: Petra Mičić

27.05.2009. 22:00
Motoristi iz 31 zemlje svijeta “okupirali” Zadar

Foto: Vedran SITNICA



Najveći godišnji svjetski susret motorista Fim Rally ove godine održava se u Zadru. Na manifestaciju su došli turisti iz 31 zemlje svijeta, sa svih kontinenata. Tako je najljepša riva na svijetu, zadarska, jučer od ranog jutra do 16 sati poslužila kao “zatvoreni park” za više od tisuću motorista. Tijekom dana motoristi su razgledali Zadar posjetili Morske orgulje, Pozdrav suncu i ostale zadarske znamenitosti.
Po dolasku na rivu predali su svoje prijave, preuzeli značke i odsvirali svoje himne.
– Svaki motorist je dobio značku, a svakih pet godina se dobiva različita značka. Za prvo prisustvovanje na reliju dobije se brončana značka, zatim srebrna, zlatna i na kraju platinasta za 20 godina sudjelovanja, rekao nam je Ivan Matacin, direktor ovogodišnjeg Fim Rallyja iz Hrvatskog motociklističkog saveza – Odjela za turizam.
Službeno otvaranje susreta održano je u Holiday village resortu. U sklopu otvaranja organizirana je dalmatinska večer na kojoj je nastupila grupa “More”, a tom prilikom motoristima su ponuđeni autohtoni dalmatinski proizvodi i poslužena dalmatinska kuhinja.
Prilikom otvaranja u parku u Zatonu motoristi su zasadili dva stabla o čemu svjedoči postavljena zlatna plaketa na recepciji Turističkog naselja Zaton Holiday village resort. – Ovo je 64. Fim Rally i moram naglasiti kako smo se iznimno trudili da bi ovu manifestaciju doveli u Zadar. Pripreme za ovogodišnji Fim Rally traju već tri godine, naglasio je Matacin.
Domaćinstvo 64. Fim Rallya Hrvatska je dobila prije četiri godine na sjednici nacija u Brazilu. Susret je organizirao Hrvatski motociklistički savez i 1. hrvatski motoklub Zagreb uz podršku turističkih zajednica zadarske županije, grada Zadra, grada Nina i općine Preko.
– Zadar ima velike mogućnosti mototurizam. Mnogi motoristi će boravak u Zadru produžiti i uživati u odmoru u našem gradu. Nadam se da smo ovim susretom razbili neke predrasude koje inače vladaju o motoristima, jer kao što su naši sugrađani mogli vidjeti tu su ljudi svih generacija i zanimanja. Nije riječ o kriminalcima kako neki, nažalost, još uvijek misle, naglasio je Matacin.
 


PARADA NACIJA


Ovog petka na Obali kralja Petra Krešimira IV. motoristi će izvesti atraktivnu paradu nacija. Oni će na motorima sa zastavama svojih zemalja napravit krug po gradu. Kolonu će predvoditi 30-ak članova zadarskih “Beštija”.