Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Razmišljamo samo o suboti

Autor: Roman Morović

27.05.2009. 22:00
Razmišljamo samo o suboti

Foto: Sebastian GOVORČIN



Oni su dobra napadačka momčad, a mi težimo čvrstoj obrani. U prvoj utakmici su oni dobili taj duel svojim dobrim napadom, a sada je na nama da ih čvrstom obranom limitiramo na što manji broj koševa i tako dobijemo utakmicu – zaključio je Ružić
Cibona je pobjedom otvorila finalnu seriju doigravanja za prvaka Hrvatske. Zagrepčani su u prvoj utakmici u svojoj dvorani zasluženo došli do pobjede jer su najveći dio utakmice bili u vodstvu, a kada bi se Zadar i približio na razliku koja bi mogla ugroziti domaće, oni su se opet serijom koševa odvajali na dvocifrenu razliku. Sudački je kriterij, to se mora priznati, naginjao malo na stranu “vukova”, naročito u prvom poluvremenu, no kada se sve zbroji i oduzme on ipak nije bitnije utjecao na konačni ishod utakmice. Uostalom, priče o sucima i sudačkim kriterijima nakon utakmice nikada nikome nisu donijele ništa dobroga pa tako neće ni Zadru, stoga se treneru Sagadinu i njegovim igračima puno bolje okrenuti onome što mogu promijeniti, a to je vlastita igra. Zadar ni obrambeno ni skakački, a to su dva osnovna segmenta na kojima Sagadin temelji igru svoje momčadi, nije bio na onoj razini kakva je potrebna za pobjedu protiv Cibone u Zagrebu. Trojica igrača Cibone (Anderson 30, Kus 21, Prkačin 10) zabila su 61 od 85 poena svoje momčadi, a Zadrani niti na jednom od njih nisu odradili dobar obrambeni posao.
Nezaustavljivi Anderson
Anderson je nosio domaće tokom cijele utakmice, pogađao je, skakao, asistirao, pretrpio devet prekršaja, a kada takvom igraču dopustite da se razigra teško se možete nadati pobjedi. Prkačin je za 14 minuta pretrpio čak sedam prekršaja (i tu bi se mogla napisati riječ dvije o sucima) ali je srećom po Zadrane bio prilično neprecizan s linije slobodnih bacanja (6/11), a Kus je proigrao u završnici utakmice i bio je ključan faktor u zadržavanju Cibonine prednosti koja je tako, bez većih uzbuđenja privela susret kraju. Na toj trojici igrača Zadrani nisu odradili dobar obrambeni posao i to će definitivno morati popraviti na drugoj utakmici u subotu. Što se zadarskog napada tiče treba reći da su igrači Zmage Sagadina ispucali više trica (31) nego dvica (27), a to sasvim sigurno nije igra kakvoj teži slovenski stručnjak. Rančić, Stipčević i Gečevski postigli su dvoznamenkasti broj poena, a njih su trojica zabili i svih 13 zadarskih trica. Rančić ih je ubacio sedam pa iako je promašio čak osam lopti to mu se ne može zamjeriti jer da nije bilo njega lako je moguće da bi Cibonina pobjeda na koncu bila i uvjerljivija. Gečevski i Stipčević također su odigrali dobru utakmicu, no sve to skupa nije bilo dovoljno za pobjedu u Zagrebu. Nedostajao je još poneki raspoloženi igrač ili barem jedan koji će poentirati u ključnim trenucima utakmice.
Trice nisu bile dovoljne
– Cibona je zasluženo pobijedila. Igrali su bolje u svim segmentima igre, a naročito u napadu. Mi nismo odigrali obranu onako kako smo priželjkivali, odnosno na onoj razini kako smo odigrali posljednjih nekoliko utakmica. Oni su od početka bili u vodstvu, a mi im se u drugom poluvremenu nismo uspjeli približiti toliko da dovedemo utakmicu u neizvjesnu završnicu i onda možda pokušamo dobiti. Zasluženo su poveli s 1-0, a mi ćemo sada analizirati pogreške koje smo napravili na toj utakmici i pokušati ih ne ponoviti u drugoj – kaže Tomislav Ružić.
Zadar se u nekoliko navrata u drugom poluvremenu približavao na šest do osam poena razlike, no nikako nije uspijevao pogoditi još jedan ili dva šuta koji bi utakmicu vratio u egal. Cibona to nije propustila kazniti.
– Dosta puta smo se približili ispod deset poena razlike ali bi onda promašili nekoliko otvorenih šuteva i oni bi se ponovno odvojili na veću razliku. Što se napadačkog dijela tiče definitivno nije bio naš dan i nismo iskoristili te neke prilike koje su nam se ukazale da im se približimo i možda vratimo utakmicu u egal. Nismo imali dovoljno raspoloženih igrača u napadu. Geč, Rok i Rančić su nas držali u igri tricama ali nismo uspjeli poentirati onda kada je trebalo da im se u potpunosti približimo i zato su oni puno mirnije mogli privesti utakmicu kraju u svoju korist.
Obrana nije bila na razini
Nakon utakmice, trener Zadra Zmago Sagadin nije bio zadovoljan igrom svoje momčadi. Iako se i on kratko osvrnuo na sudački kriterij i činjenicu da je Cibona imala dvostruko više slobodnih bacanja, naglasio je da su njegovi igrači nepotrebno krenuli u natjecanje s Cibonom tko će dati više koševa, a s takvom igrom je teško doći do pobjede.
– Slažem se s trenerom da igra koju smo prikazali na toj prvoj utakmici nije naša igra. Ispalili smo previše trica i na kraju se pokazalo da to nije bilo pravo rješenje. Cibona se ne može dobiti na ovakav način ali siguran sam da ćemo u drugoj utakmici pronaći i napadačka i obrambena rješenja kako im se suprotstaviti.
U drugoj utakmici Zadar će definitivno morati zaustaviti Alana Andersona jer ukoliko u tome ne uspije, te se ovaj razigra kao na prvoj utakmici, mogao bi imati velikih problema. Naravno, takvog je igrača teško u potpunosti zaustaviti, no sasvim sigurno ga se može limitirati i spriječiti da zabije 30 poena kao u utorak. Nitko od igrača koji su se izmjenjivali u čuvanju Andersona nije obavio svoj posao kako treba. Zadrani su, kao što su i najavili, uistinu dali sve od sebe i po tom pitanju im se zaista nema što zamjeriti, no to ovoga puta nije bilo dovoljno da se zaustavi Cibonin Amerikanac. Trener Zmago Sagadin do subote će morati pronaći neki novi recept kako limitirati Andersonovu slobodu u igri.
– Anderson je već prije dokazao da je zaista dobar igrač i normalno je da se Cibona u svojoj igri puno oslanja na njega. Mi ga nismo dobro branili i nismo mogli pronaći pravo obrambeno rješenje za njega. Sigurno je da ćemo i to proanalizirati uoči subotnje utakmice i morat ćemo odigrati puno bolju obranu na njemu kako nam ponovno ne bi zabio trideset ili više koševa. Oni su uz Andersona imali i vrlo raspoloženog Davora Kusa koji je naročito pred kraj utakmice bio njihova ključna figura u zadržavanju stečene prednosti. To je na koncu bila najveća razlika jer su oni jednostavno imali više raspoloženih igrača od nas. Kada igrač ima svoj dan teško ga je čuvati, a ja vjerujem da ćemo u drugoj utakmici i mi biti puno efikasniji i precizniji u napadu – mišljenja je Ružić.
Pokazati pravo lice
O nekakvom imperativu pobjede u finalnoj seriji nema previše smisla govoriti. Činjenica je da će Cibona, pobijedi li i u subotu u Zadru, imati priliku već idućeg utorka u svojoj dvorani postati prvakom Hrvatske. Zadrani se dakako s takvim scenarijem neće složiti ali da bi spriječili da se to dogodi morati će odigrati puno bolje nego u prvoj utakmici.
– Jasno nam je da ćemo u drugoj utakmici za pobjedu morati odigrati puno bolje. Morat ćemo biti koncentriraniji u obrani, a vjerujem da će onda s time doći i napadački dio. Sve polazi od dobre obrane. Najvažnije je da se pridržavamo onoga što se dogovorimo uoči utakmice i u tom slučaju sam siguran da možemo do pobjede.
Cibona vodi sa 1-0 u finalnoj seriji koja se igra na tri pobjede. Loptica zvana pritisak sada je prebačena na zadarsku stranu i biti će vrlo zanimljivo vidjeti kako će se Zadrani s tim nositi u subotu. Ove su sezone već mnogo puta pokazali da u svojoj dvorani mogu odigrati dobro pod pritiskom i pobijediti jake momčadi, a za to će im sasvim sigurno biti potrebna i velika podrška s tribina.
– Ovo je bila tek prva utakmica. Za osvojiti prvenstvo treba dobiti tri utakmice i svjesni smo koliko će biti važna ova druga. Mi sada želimo izjednačiti i onda ponovno pokušati pobijediti u Zagrebu. Naravno, o toj trećoj utakmici sada nema smisla razmišljati. Prvo što sada trebamo napraviti je dati sve od sebe da ispravimo ove pogreške koje smo radili u Zagrebu i da u drugoj utakmici pokažemo Ciboni naše pravo lice. Oni su dobra napadačka momčad, a mi težimo čvrstoj obrani. U prvoj utakmici su oni dobili taj duel svojim dobrim napadom, a sada je na nama da ih čvrstom obranom limitiramo na što manji broj koševa i tako dobijemo utakmicu – zaključio je Ružić.


 OBRANITI DOMAĆI TEREN


Samo su dvije momčadi ove sezone uspjele uzeti pobjedu iz Dvorane Krešimira Ćosića, talijanski Benetton i zagrebačka Cibona. “Vukovi” su u Zadru već uzeli Kup Krešimira Ćosića, a sada će pokušati doći do meč lopte koja bi im omogućila da već idući tjedan završe posao u svojoj dvorani i uzmu drugi trofej ove sezone.
– Naš domaći teren ove sezone za nas ima veliku važnost i sada moramo potvrditi da je Dvorana Krešimira Ćosića uistinu neosvojiva tvrđava gdje je gostujućim momčadima vrlo teško doći do pobjede – kaže centar Zadra.




 TV PRIJENOS VAŽNIJI OD KOŠARKE


Termini odigravanja finalne serije zaista ne idu u prilog košarci. Prva utakmica u Zagrebu počela je u 18.30, a druga će u Zadru početi još i ranije, u 17 sati. Vrućina je u dvorani bila tolika da su i gledatelji svakoga trenutka morali brisali znoj sa čela i dlanova, a kako li je onda tek bilo igračima?
– Bilo je zaista prevruće i presparno za igru. Mi smo svi bili potpuno mokri pa se i lopta morala često brisati. Isto tako i parket. Zaista nije bilo lako igrati u takvim uvjetima. Teško je biti koncentriran na neke detalje u igri kada se prvo moraš pobrinuti da ti lopta ne isklizne iz ruku. No, kako je bilo nama tako je i njima, a možda su se oni malo bolje snašli u svemu tome – kaže Ružić.
Ukoliko u subotu na Višnjiku ne budu funkcionirali rashladni uređaji za vjerovati je da nas ponovno očekuje paklena atmosfera, bez obzira na broj gledatelja na tribinama.