Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

U borbi za prvo mjesto 35 osnovnih i 16 srednjih škola

Autor: Dragana Glavočić

27.05.2009. 22:00
U borbi za prvo mjesto 35 osnovnih i 16 srednjih škola

Foto: Adam VIDAS



Predsjednica Državnog povjerenstva Diana Garašić učenicima je poželjela da im naredna tri dana, koliko natjecanje bude trajalo, ostanu u trajnom sjećanju. – Čestitam svim školama koje su se izborile za sudjelovanje na ovom natjecanju na kojemu se na fin način spajaju sportski i znanstveni duh, dodala je Garešić
Osnovna škola Valentin Klarin u Preku domaćin je 12. natjecanja i smotre hrvatskih Globe škola. Smotre i natjecanja svečano su otvoreni u utorak poslijepodne i to u nazočnosti načelnika Općine Preko Ante Jerolimova, predstavnika Grada Zadra i Zadarske županije te, naravno, brojnih natjecatelja. Organizatori ovog zanimljivog natjecanja su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa te Agencija za odgoj i obrazovanje.
Dobrodošlica domaćina
Ravnateljica Osnovne škole Valentin Klarin, Marija Šoša pozdravila je sve nazočne te je natjecateljima zaželjela dobrodošlicu na otok Ugljan i u mjesto Preko, u koje su stigli učenici i njihovi mentori iz 35 osnovnih i 16 srednjih škola iz cijele Hrvatske.
– Svi sudionici smotre i natjecanja došli su u našu školu kako bi prezentirali svoja dostignuća tijekom jednogodišnjeg rada. Osim toga, imaju priliku i međusobno razmijeniti iskustva, kazala je Šoša. Potom se mnoštvu obratila predsjednica Državnoga povjerenstva Diana Garašić koja je, između ostalog, učenicima poželjela da im naredna tri dana, koliko natjecanje bude trajalo, ostanu u sjećanju i kad se vrate u životnu kolotečinu.
– Čestitam svim školama koje su se izborile za sudjelovanje na ovom natjecanju na kojemu se na fin način spajaju sportski i znanstveni duh, dodala je Garašić.
U prigodnom programu nastupili su učenici OŠ Valentin Klarin koji su izveli eko himnu škole domaćina i igrokaz “Eko priča”, a potom su nastupile i mažoretkinje otoka Ugljana i Pašmana.
Po završetku programa Matea Karlović, učenica 8. razreda OŠ “Valentina Klarina”, otvorila je 12. natjecanje i smotru hrvatskih Globe škola.
Inače, svi sudionici Državne smotre smješteni su u TN Zelena Punta u Kukljici.
35 osnovnih škola i 16 srednjih škola
Škole koje sudjeluju u natjecanju su Gimnazija Matija Mesić iz Slavonskog Broda, Gimnazija “Petra Preradovića” iz Virovitice, HTUŠ iz Zadra, II. gimnazija Zagreb, II. OŠ Čakovec, Medicinska škola u Rijeci, Medicinska škola Varaždin, OŠ Antuna Mihanović iz Slavonskog Broda, OŠ Dragutin Tadijanović iz Slavonskog Broda, OŠ Đuro Pilar iz Slavonskog Broda, OŠ Ivan Goran Kovačić iz Slavonskog Broda, OŠ Ivan Mažuranić iz Sibinja, OŠ Matija Antun Relković iz Davora, OŠ Matija Gubec iz Gornje Stubice, OŠ Petar Zrinski iz Čabra, OŠ Vladimir Nazor iz Virovitice, OŠ Antuna Mihanovića iz Osijeka, OŠ Banija iz Karlovca, OŠ Bedekovčina iz Bedekovčine, OŠ Belica iz Belice, OŠ Draganići iz Draganića, OŠ Dubovac iz Karlovca, OŠ Horvati iz Zagreba, OŠ Hugo Badalić iz Slavonskog Broda, OŠ I.G.Kovačića iz Duge Rese, OŠ I. Gorana Kovačića iz Vinkovaca, OŠ Ivane Brlić-Mažuranić iz Virovitice, OŠ Josipa Kozarca iz Slatine, OŠ Konjščina iz Konjščine, OŠ Ksavera Šandora Gjalskog iz Zaboka, OŠ Ljudevita Gaja iz Krapine, OŠ M. J. Zagorke iz Zagreba, OŠ Mahično iz Mahičnog, OŠ Maria Martinolića iz Malog Lošinja, OŠ Mate Lovraka iz Velikog Grđevca, OŠ Nedelišće, OŠ Privlaka iz Privlaka, OŠ prof. F. V. Šignjara iz Virja, OŠ R. K. Jeretova iz Opatije, OŠ Valentin Klarin iz Preka, OŠ Voćin iz Voćina, Prirodoslovna i grafička škola iz Rijeke, Srednja škola Prelog, Srednja škola Delnice, Srednja škola M. A. Reljković iz Slavonskog Broda, Srednja škola Mate Blažina iz Labina, Srednja škola Petrinja iz Petrinje, Škola za medicinske sestre Vrapče iz Zagreba, Šumarska i drvodjelska škola Karlovac, Tehnička škola Daruvar iz Daruvara, V. gimnazija Vladimir Nazor iz Split.


 ŠTO JE GLOBE?


GLOBE (Global Learning and Observations for Benefit the Environment = Cjelovito učenje i opažanje za dobrobit okoliša) znanstveno je obrazovni program, namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola, koji u svom neposrednom okolišu obavljaju različita mjerenja, primjerena svojoj dobi i interesima te mogućnostima škole. Prikupljeni se podatci, putem interneta unose u jedinstvenu svjetsku bazu podataka. Mjereći i opažajući značajke okoliša u istraživačkom području škole, učenici upoznaju i na neposredan način doživljavaju svoje okruženje, upoznaju znanstvene metode mjerenja, prikazivanja i tumačenja podataka, povezuju školska znanja s praktičnim i terenskim radom te razvijaju osjetljivost i pozitivan odnos prema okolišu.
Rezultati učeničkih mjerenja i praćenja niza parametara iz okoliša više od 20.000 uključenih škola iz više od stotinu zemalja cijelog svijeta, slijevaju se u jedinstvenu GLOBE bazu podataka.
Ciljevi programa GLOBE su razvoj svijesti o potrebi očuvanja i zaštite lokalnog i globalnog okoliša, osposobljavanje učenika za mjerenja i opažanja koja će pridonijeti boljem znanstvenom polju te razumijevanje različitih ekosustava i cjelovitog sustava planeta Zemlje.