Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Više od 700 godina Gospodin se ovdje susretao sa svojim narodom

Autor: Marija Ćurko

27.05.2009. 22:00
Više od 700 godina Gospodin se ovdje susretao sa svojim narodom

Foto: Sebastian GOVORČIN



Mons. Prenđa zahvalio je svim precima, ondašnjim svećenicima, duhovnim pastirima i nadbiskupima koji su se pobrinuli da grad Zadar dobije ovakvu veličanstvenu katedralu, punu izvanjske ljepote, ali i unutarnjeg sklada
Misno slavlje u katedrali Svete Stošije u Zadru u povodu obljetnice posvete zadarske prvostolnice, sinoć je predvodio zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa. Euharistiji je sudjelovalo i desetak svećenika koji su zajedno s nazočnim vjernicima zahvalili Bogu za dar katedrale na ovim prostorima. U njoj su kroz stoljeća slavljena euharistijska slavlja uz molitvu i primanje sakramenata na izgradnju kako pojedinaca, tako obitelji i zajednica te crkvenih pokreta. Brojni duhovni i molitveni susreti ugradili su se u baštinu ove Crkve i brojnih vjernika koji su tijekom povijesti pohodili katedralu Sv. Stošije te se tako otvarali Bogu i njegovoj prisutnosti. Vjernici su na početku misnog slavlja pozdravili zaštitnicu zadarske prvostolnice svetu Stošiju, himnom “Popijevkom veselom”, pod čijim su zagovorom izmolili tolike milosti i darove. Katedrala Sv. Stošije obnovljena je i posvećena 27. svibnja 1285., s dovršenjem radova 1324. godine.
– Hvala vam svima što ste dionici ovog spomen slavlja. Crkva želi da se obilježi na poseban način posveta crkve u župama, a naročito u biskupijama. To jest, zahvalni smo za one crkve koje zovemo Majkom drugih crkava. Zahvalni smo Bogu za sve ono što se dogodilo ovdje 27. svibnja 1285. godine kada je posvećena ova katedrala. Više od 700 godina Gospodin se ovdje na svoj način susretao sa svojim narodom, sakramentalno, po molitvama, slavljima i tolikim događanjima, kazao je mons. Prenđa izrazivši zahvalnost svim precima, ondašnjim svećenicima, duhovnim pastirima i nadbiskupima koji su se pobrinuli da grad Zadar dobije ovakvu veličanstvenu katedralu, punu izvanjske ljepote, ali i unutarnjeg sklada sa svim onim što jedna katedralna crkva treba i traži.