Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Cilj programa suzbijanje AIDS-a i hepatitisa

Autor: Petra Mičić

27.05.2010. 22:00
Cilj programa suzbijanje AIDS-a i hepatitisa


Nekoć su ovisnici vraćali tri do četiri puta manje pribora nego što su uzimali, ističe Anamaria Lozančić, voditeljica Savjetovališta, dodavši da je samo vraćanje pribora veoma bitan dio projekta, jer te igle i šprice obično završavaju u parkovima, gdje mogu predstavljati opasnost za ljude i posebice djecu
Različite vrste pomoći ovisnicima svakodnevno su dostupne u gradu Zadru, a tako od 1998. godine djeluje i program pod nazivom “Needle Exchange Project”, odnosno zamjena šprica i igala za ovisnike o teškim drogama.
Program zamjene šprica i igala provodi Gradsko društvo Crvenog križa Zadar, a kroz sam program ovisnicima je pružena mogućnost anonimnog i besplatnog uzimanja potrebnog materijala, ali i vraćanja iskorištenog i to u Savjetovalištu u Ulici don Ive Prodana svakodnevno u vremenu od 8 do 16 sati.
Pribor, informacije i savjeti
– Korisnicima se pristupa bez diskriminacije, kao osobama kojima je potrebna pomoć i koje su ravnopravni članovi društva, a svaki dolazak ili uzimanje pribora je anonimno. Ipak, veoma smo sretni ako se neki od ovisnika uspiju izliječiti, kazala je Anamaria Lozančić, voditeljica Savjetovališta.
Cilj programa zamjene šprica i igala je smanjenje mogućnosti širenja bolesti AIDS-a i hepatitisa B i C jer intravenski ovisnici predstavljaju jednu od glavnih rizičnih skupina za širenje tih smrtonosnih bolesti. Također, u prostorijama Savjetovališta ovisnici mogu dobiti informacije i potrebne savjete.
Pod pojmom medicinski pribor, koji podrazumijeva “Needle Exchange Project”, uz šprice i igle, spadaju i alkoholne maramice te kondomi, koji se svakodnevno dijele zadarskim ovisnicima. Ovisnici tada također imaju mogućnost donijeti upotrijebljene šprice i igle koje se odlažu u posebne spremnike i uništavaju na pravilan način te ne postoji mogućnost zaraze drugih.
– Svakodnevno nam u Savjetovalište dolaze ovisnici, a ako su zainteresirani, s njima obavimo razgovor te im pružamo potrebne informacije, telefonske brojeve i opće podatke o terapijskim zajednicama. Neki od ovisnika budu u prostorijama i cijeli dan, popiju kavu i uredno vraćaju pribor, istaknula je Lozančić.
Osim zamjene igala, poznato je i to da se u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo, u savjetovalištu čak dva puta tjedno besplatno i anonimno provodi testiranje na hepatitis B i C te HIV, u sklopu čega se, uz ovisničku populaciju, u Savjetovalištu mogu besplatno i anonimno testirati svi zainteresirani građani te u veoma kratkom roku dobiti povratnu informaciju.
Testiranja
Spomenuta testiranja obavljaju se svakog ponedjeljka i srijede od 16 do 18 sati.
– Veliki broj ovisnika koji dolaze po pribor su upravo neregistrirani ovisnici, tako da je teško govoriti o točnom broju ovisnika u gradu Zadru. Ti ovisnici su uglavnom osobe koje su završile srednju školu, a prosjek godina ovisnika koji dolaze u Savjetovalište je od 30 do 40 godina, ističe voditeljica Lozančić, dodavši da mlađih ovisnika o teškim drogama ima veoma malo.
Tijekom 2009. godine Needle Exchange Zadar imao je ukupno 329 korisnika, sa 2382 dolazaka.
Broj vraćenih šprica u 2009. godini je 8.093, a vraćenih igala je 8.115, dok je ukupno podijeljeno 10.666 šprica i 12.613 igala.
Zanimljivo je da je u 2009. godini bilo samo 27 ženskih korisnika. Kako doznajemo, donedavno je u Savjetovalište dolazila i ovisnica s malim djetetom, koja je nakon potrebnih informacija otišla na liječenje u terapijsku zajednicu.
– Što se tiče vraćanja pribora, došlo je do znatnog pomaka i veoma smo zadovoljni. Nekoć su ovisnici vraćali tri do četiri puta manje pribora nego što su uzimali, kazala je Anamaria Lozančić, dodavši da je samo vraćanje pribora veoma bitan dio projekta, jer te igle i šprice obično završavaju u parkovima, gdje mogu predstavljati opasnost za ljude te posebice djecu.
U 2010. godini od siječnja do travnja vraćene su 1.852 šprice i 1.852 igle, a izašlo je 2.700 šprica i 3.747 igala. Podijeljeno je i 270 kondoma.