Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Nema umora, dat ćemo sve od sebe

Autor: Roman Morović

27.05.2010. 22:00
Nema umora, dat ćemo sve od sebe

Foto: Zvonko KUCELIN



Pokazali smo da možemo igrati s njima, ali znamo da ćemo morati pružiti neke od najboljih partija u posljednje vrijeme da bi ih dobili u gostima. Ne smijemo imati loš dan.
Nakon vrlo uvjerljive pobjede u prvoj utakmici polufinala protiv Cedevite (83:63), vjerojatno je većina zadarskog navijačkog puka očekivala lagan plasman u finale. Ako ne već u drugoj utakmici u Zagrebu, onda sasvim sigurno u odlučujućoj trećoj u Krešinom domu. No, kako kod zadarskih košarkaša ove sezone ništa ne ide lako, tako je i ova polufinalna serija bila neizvjesna doslovno do posljednje sekunde. Cedevita je u svojoj dvorani, pobjedom 83:76, uspjela izboriti treću utakmicu, u kojoj ne samo da je pružila velik otpor, nego je nakon prvih deset minuta vodila s ogromnih +16. Zadrani su se ipak uspjeli vrlo brzo vratiti u igru i već na veliki odmor otići u plusu, a onda su u završnici teškom mukom sačuvali prednost koju su imali cijelo drugo poluvrijeme.
– Možda je bilo nešto teže nego što smo očekivali, ali košarka je takav sport u kojemu je sve moguće i nema lakih utakmica, pogotovo ako je riječ o odlučujućoj utakmici za plasman u finale. Bili smo favoriti, svi su od nas očekivali pobjedu i to je rezultiralo nekakvom nervozom u našoj igri, koja se najviše osjetila na samom početku. Mi smo tada promašili dosta otvorenih šuteva, dok su oni odigrali na svojoj najvišoj razini i tako napravili šesnaest razlike u prvih deset minuta – kaže Vladimer Boisa, krilni centar Zadra.
Što vam je trener rekao u stanci između prve i druge četvrtine i o čemu ste vi igrači u tim trenucima razmišljali?
– Trener je bio dosta ljut, ali i mi igrači smo bili ljuti, jer smo primili previše lakih koševa. Ali unatoč toj velikoj razlici ne mislim da smo odigrali toliko loše u napadu. Jednostavno, oni su pogađali sve, a mi smo zbog velike nervoze promašili pet-šest otvorenih šuteva, što je deset ili više poena. U obrani smo odigrali nešto lošije, ali mislim razlika na kraju četvrtine nije bila realna. No, tako je to u košarci. Znali smo da moramo nastaviti igrati našu igru u napadu, a u obrani još više pritisnuti i da ćemo se tako vratiti u egal. Tako je i bilo, premda nismo ni mi sami očekivali da ćemo se tako brzo vratiti u utakmicu. Dečki su stvarno vrhunski odigrali drugu četvrtinu i bilo je vrlo važno da u drugo poluvrijeme uđemo u pozitivi – kaže Boisa, kojega je u velikom dijelu utakmice odlično zamijenio Trent Plaisted, koji je bio jedna od ključnih figura brzog zadarskog povratka u život.
Cedevita je u tu utakmicu ušla rasterećeno, bez imperativa, budući da su i uprava i trener Petrović više puta istaknuli da će, bez obzira na ishod polufinalne serije, sezona biti uspješna. S druge strane, na Zadranima je sasvim sigurno bio veći pritisak, ako ni zbog čega drugog, onda zbog publike, koja uvijek ima najviša očekivanja.
– Oni su cijelu sezonu igrali iznad očekivanja i sigurno da su zbog toga bili opušteniji. A kada si opušten, onda je lakše pogađati nego pod pritiskom. Osim toga, nije to loša momčad. Imaju dosta kvalitetnih, iskusnih igrača i znali smo da nam neće biti lako.
Premda je Zadar u nekoliko navrata u drugom dijelu imao osam poena prednosti, nije ih uspio povećati i ranije riješiti pitanje pobjednika. Borba se vodila do posljednje lopte, a Cedevita je desetak sekundi prije kraja imala čak i napad za moguće vodstvo.
– Oni su se zahvaljujući nekim tricama i našim pogreškama držali u igri do kraja, ali mislim da smo mi sto posto zaslužili ovu pobjedu. Kada sa -16 u svojoj dvorani dođeš na plus, jednostavno ne smiješ izgubiti – ističe Boisa, koji je, kao i njegovi suigrači, sada u potpunosti koncentriran na veliko finale s Cibonom. Finalna serija počinje sutra u Zagrebu, a igra se na tri dobivene utakmice.
– Svi znamo da je Cibona favorit, ali ne trebamo se time opterećivati. Finale je i mi ćemo sigurno dati sve od sebe da pokušamo iznenaditi. Najvažnije je da dobijemo drugu utakmicu kod kuće, neovisno o ishodu prve, a onda ćemo vidjeti što će biti dalje. Trebamo igrati opušteno, mislim da je to bitno.
Od pet međusobnih utakmica ove sezone, Cibona je dobila tri, jednu su joj poklonili suci, a jednu je dobio Zadar.
– Od ta četiri puta, samo ovu posljednju utakmicu su nas baš razbili. Jednostavno su oni tada igrali vrlo dobro, a mi vrlo loše. Sve ostale utakmice smo bili vrlo blizu pobjedi, a dvaput smo izgubili u produžetku. Pokazali smo da možemo igrati s njima, ali znamo da ćemo morati pružiti neke od najboljih partija u posljednje vrijeme da bi ih dobili u gostima. Ne smijemo imati loš dan.
Umor? Kakva je situacija po tom pitanju?
– Ništa – ispalio je borbeni Gruzijac i dodao.
– Možda malo psihički, s obzirom da je kraj sezone, ali čak je Cibona imala više utakmica od nas ove sezone. I mi i oni želimo čim prije završiti ovu seriju, naravno u vlastitu korist. Motiva nam sigurno neće nedostajati.