Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Obrovac u minusu 6,9 milijuna

Autor: Boris Kupčak

27.05.2010. 22:00
Obrovac u minusu 6,9 milijuna

Foto: Adam VIDAS



najduža rasprava povela se o slučaju Marka Klanca, kojem gradsko poduzeće Infragrad želi uručiti otkaz


Jučerašnja sjednica Gradskog vijeća Grada Obrovca, može se svesti u raspravu o Marku Klancu, županijskom vijećniku HSLS-a  i otkazu koji je za njega tražio Mate Karamarko, direktor obrovačkog gradskog poduzeća Infragrad te prijedlogu godišnjeg obračuna Proračuna Grada Obrovca za 2009. godinu koji je, kako je rekao gradonačelnik Ante Župan, u minusu 6,9 milijuna kuna zbog toga što Ministarstvo regionalnog razvoja nije poštivalo ugovor. Na samom početku aktualnog sata vijećnik Đorđe Olujić iz kluba SDSS-a postavio je pitanje o medijskim napisima, situaciji u Infragradu i odnosu s Markom Klancem, na što je gradonačelnik Župan odgovorio kako je sve istina.
– U radno vrijeme gledao je spotove i slušao Lepu Brenu i druge bendove te gledao stranice pornografskog sadržaja i zabranjene stranice. Klanac je, prema većini pronađenih dokumenata u radnom vremenu počinio stravičnu štetu kojom je umanjio ugled grada, pisao je i anonimna pisma. To je specijalna patologija, nanio je ogromnu štetu i mislim da zaslužuje otkaz, kao i da to treba biti posebna točka javne rasprave, kazao je Župan.
Za vrijeme i nakon izjava gradonačelnika Ante Župana oporba je cijelo vrijeme govorila kako navodi o Klancu nisu istina, a najglasnija je bila Marijana Pjetraj koja je u obranu Klanca pročitala i njegovo opovrgavanje optužbi koje je dan prije dao Zadarskom listu.
– Vaša politika svodi se na napadanje Marka Klanca bez da se on na to očituje. Naš gradonačelnik koristi sredstva kojima omalovažava i bez kruha ostavlja ljude koji ne misle kao on i koji mu se protive, ovim putem želi skrenuti pozornost s istrage koja se nad njim vodi, kazala je Pjetraj i pročitala opovrgavanje optužbi Marka Klanca.
I nastavak je bio buran, a vijećnik HDZ-a Marijan Brkić optužio je oporbenog vijećnika Minju Anića za gradnju nelegalnih objekata, na što je gradonačelnik Župan kazao kako je samo jedan objekt, o kojem su se već očitovali, na području Obrovca, dok su ostali na području drugih jedinica lokalne samouprave. Opravdanje Minje Anića bilo je kako Brkić daje podatke o svemu što on ima i da se trudi kako bi se drugima rušile kuće u Kruševu.
Branislav Švonja iz DPS-a postavio je pitanje o stanovima i bivšim nositeljima stanarskih prava, koji ne dobivaju stanove u kojima su prije bile, a dodao je i kako smatra da se time ponižava srpska manjina.
Aktualni sat završen je točno nakon jednog sata, što su vijećnici oporbe konstatirali kao bezobrazluk, jer mnogi od njih nisu dobili priliku za postavljanje pitanja. Predsjednik vijeća Grga Šoša obećao im je kako će prvi imati priliku za postavljanje pitanja na idućem aktualnom satu.
Sve točke dnevnog reda, koji se odnosio na proračun za 2009. godinu, donešene su uz suzdržanost oporbe. Zanimljiv je bio početak na kojemu je minus od 6,9 milijuna kuna, gradonačelnik Župan objasnio ugovorom koji Ministarstvo regionalnog razvoja nije ispoštovalo.
– Postoji ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja koji nije ispoštovan, dio radova smo već napravili i slijedom toga imamo minus od 6,9 milijuna kuna. Usuglasili smo aneks ugovora i to će se pokreniti i ispraviti u ovoj godini, kazao je Župan na što mu je oporbeni vijećnik Anić postavio pitanje da želi vidjeti aneks.
– Ne razumijem vaše pitanje, nemamo aneks, nego prijedlog, a ugovor se mora ispoštovati, kazao je Župan i ističući da ne razumije zbog čega ga Anić pita o tome kako Grad može ići u minus kada on može graditi na crno.
Postavljena su pitanja o velikim stavkama izdvojenim za reprezentaciju, prijevoz zaposlenika s posla i na posao te za stočni sajam i PZ Žegar.
– Svi troškovi reprezentacije utrošeni su za službene troškove grada. Revizija je sve obuhvatila i u njihovom izvješću imat ćete sve obuhvaćeno. Smatramo da su sredstva za Stočni sajam i PZ Žegar opravdana. To su dugoročni programi i stočni fond je preko njih postao 30 posto veći. Već ove godine smanjujemo sredstva za PZ Žegar o ove godine će oni sami početi ostvarivati prihode, odgovoreno je oporbenim vijećnicima.


 PJETRAJ: TKO JE SLJEDEĆI NA REDU ZA OTKAZ?




U dijelu aktualnog sata u kojem se žučno raspravljalo o slučaju “Infragrad”, vijećnica Pjetraj naglasila je kako je najnoviji napad na Marka Klanca, djelatnika te gradske komunalne tvrtke, nastavak obračuna političkih neistomišljenika gradonačelnika Ante Župana. Predsjednik GV-a Grga Šoša pokušao ju je prekinuti u izlaganju rekavši kako nisu u sudnici.
– Gospodine predsjedniče, Vi ste počeli dijeliti otkaze političkim neistomišljenicima, Ante Župan nastavlja dijeliti otkaze, pa me zanima tko je sljedeći na redu za otkaz, upitala je Pjetraj Šošu.