Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Otvoren Treći sajam poljoprivredne mehanizacije i ribarske opreme

Autor: Velimir Brkić

27.05.2010. 22:00
Otvoren Treći sajam poljoprivredne mehanizacije i ribarske opreme

Foto: Velimir BRKIĆ



Županijski pročelnik za poljoprivredu Danijel Segarić u nazočnosti predstavnika Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvitka, Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, biogradskog gradonačelnika Ivana Kneza sa suradnicima, benkovačkog dogradonačelnika Mirka Erstića, predsjednika Organizacijskog odbora Miroslava Andrića, gostiju, uzvanika, izlagača i brojnih posjetitelja u petak rano poslijepodne prigodnim slovom otvorio je Treći sajam poljoprivredne mehanizacije i ribarske opreme koji se od 28. do 30. svibnja održava u Biogradu na Moru na prostoru kampa Sv. Dominika iznad Jadranske magistrale. Ulaz na sajam je besplatan.
–  Sajam je edukativno-prodajnog tipa. Okuplja 40-ak  proizvođača i zastupnika poljoprivredne opreme, ribolovne opreme i alata iz cijele Republike Hrvatske što sajam od ove godine daje poseban “timbar” – idealan spoj zelene i modre brazde, istaknuo je Segarić naglašavajući kako na području Zadarske županije ima 231.746 hektara poljoprivrednih površina, a problem predstavljaju usitnjeni posjedi.
– Kako bi se poljoprivredi osigurala dugoročna perspektiva, značajne su investicije poput izgradnje sustava navodnjavanja, sufinanciranja premije osiguranja te pomoć udrugama i zadrugama, poručio je Segarić naglasivši kako je ribarstvo itekako iznimno značajna grana gospodarstva u Zadarskoj županiji.
Sajam se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede,  ribarstva i ruralnog razvitka, Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, Zadarske županije i Grada Biograd na Moru. Svečanom ugođaju pridonio je biogradski KUD “Kralj Tomislav”.
– Zašto je prirodno da Biograd na Moru, kao srce Jadrana, bude mjesto održavanja ovoga jedinstvenog sajma na našoj obali i šire. Naime, Biograd na Moru od 3.698 hektara  ukupne površine ima obradivih 2.190 hektara (59,22 posto) te ukazuje na povijesnu važnost poljoprivredne proizvodnje kao gospodarske grane, koja osim turizma i ribarstva čini najveći izvor prihoda ovoga kraja. Ovako visok postotak obradivih površina je veliko bogatstvo za priobalni grad i čini  Biograd na Moru drugačijim  od drugih, naglasio je gradonačelnik Knez podsjećajući kako Zadarska županija ima 549 brodova registriranih za ribarenje, od kojih 442 koristi male ribolovne alate.
Osim izložbeno-prodajnog dijela i dobre ugostiteljske ponude danas kasno poslijepodne  u hotelu Ilirija održan je niz edukativno-stručnih predavanja. Osim dipl. inž. Danijela Segarića predavanje su održali mr.sc. Marina Mikšić, pomoćnica ravnatelja i dip. inž. Kristijan Jelenković, rukovoditelj odsjeka HZPSS-a. O ulozi organizacije proizvođača u ribarstvu govorio je dr.sc. Lav Bavčebić, načelnik odjela za ribarstvo u HZPSS-u, a o Ipard programu dip. inž. Tugomir Majdak, načelnik sektora za upravljanje programima ruralnog razvoja EU.


 SAJAM ZAČINJEN ORAČIMA, RIBIČIMA I FEŠTOM


U sklopu 3. sajma poljoprivredne mehanizacije i ribarske opreme danas se na poljoprivrednim površinama poduzeća Vrana d.o.o na Jankolovici od 9 do 12 sati održava i 6. županijsko natjecanje orača što je uvertira za 59. Svjetsko prvenstvo orača koje će se ovdje održati  14. i 15. rujna 2012. godine uz sudjelovanje čak 35 zemalja. Na biogradskoj rivi s početkom u 10.30 sati održat će se održati i “Kup sajamskih gradova” u sportskom ribolovu za kategorije U21, seniori, seniorke ŠRU “Podlanica” te pozvanih udruga. Proglašenje pobjednika u oranju i ribolovu uz bogati kulturno-umjetnički program i veliku ribarsku feštu započet će u 19.30 sati. Trodnevni sajam u kampu Sv. Dominik zatvara se u nedjelju u 16 sati.