Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Radost jedini ekovrtić u županiji

Autor: Anita Ćustić

27.05.2010. 22:00
Radost jedini ekovrtić u županiji

Foto: A. SITNICA



Istinska nam je želja potaknuti i druge da na ovakav način brinu o okolišu, da se na isti način odnose prema prirodi. Ovo obnavljanje statusa je zasluga svih naših djelatnika, djece i njihovih roditelja, ali i naših ekokumova, Nasada, Čistoće i Vodovoda te našeg osnivača Grada Zadra i Agencije RMC i Radija 057, kazala je Belić
Nakon što je zadarskom Dječjem vrtiću “Radost” prošlog mjeseca obnovljen status ekoškole-vrtića i dodijeljena Zelena zastava i to od strane Radovana Fuchsa, ministra znanosti obrazovanja i športa, jučer je u dvorištu područnog objekta “Vruljica” upriličeno svečano podizanje Zelene zastave.
Zaštita okoliša
Jučerašnjoj su svečanosti nazočila dječica ovog vrtića te njihovu roditelji i djelatnici vrtića, ravnateljica Biserka Belić, predstavnici Grada Zadra, njihova osnivača, te predstavnici drugih škola u županiji koje su također ove godine dobile ili obnovile status ekoškole, a to su uz DV “Radost” još i OŠ Stanovi, Medicinska škola Ante Kuzmanića, Srednja škola Obrovac, Srednja škola Gračac.
Kako je pojasnila Belić, riječ je o dobivanju druge Zelene zastave, a koja podrazumijeva njihovo opredjeljenje očuvanju prirode i zdravog načina življenja.
– Istinska nam je želja potaknuti i druge da na ovakav način brinu o okolišu, da se na isti način odnose prema prirodi. Ovo obnavljanje statusa je zasluga svih naših djelatnika, djece i njihovih roditelja, ali i naših ekokumova, Nasada, Čistoće i Vodovoda te našeg osnivača Grada Zadra i Agencije RMC i Radija 057, koji nas redovito prate i podržavaju u svim projektima, kazala je ravnateljica Belić naglasivši da postoji jako puno smjernica i uvjeta koje vrtić mora ispuniti kako bi zadržao zavidni status ekoškole-vrtića.
Naime, program ekoškola jasno određuje i usmjerava na načine zaštite okoliša, koji su dio redovnog nastavnog programa, a primjenjuju se u svakodnevnom životu škole. Ovakav pristup pomaže djeci shvatiti kolika je važnost zaštite okoliša u svijesti svakog pojedinca, a posebna pozornost posvećuje se pitanjima racionalnog korištenja energije i vode i uređivanju vrtićkog ili školskog okoliša. Svi sudionici života u ekoškoli-vrtiću od učenika, nastavnika, administrativnog i tehničkog osoblja do roditelja, zajednički poduzimaju niz praktičnih koraka i aktivnosti radi smanjenog opterećenja okoliša.
Ekokumovi
Kako je pojasnila Zdenka Vulić, Županijska koordinatorica za ekoškole, da bi škola ili vrtić zadržali ovaj status, oni ne samo da moraju dokazati da je zadržano prijašnje stanje na temelju kojeg je prvotno dobila status ekoškole, nego mora prikazati i svoj daljnji rad i razvoj.
– Svi ti uvjeti podrazumijevaju sedam programskih koraka koje propisuje Međunarodna zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš, a u Hrvatskoj je Udruga Lijepa naša, naš državni koordinator za ekoškole. Status ekoškole obnavlja se svake dvije godine, a ove godine je u Zadarskoj županiji sedam odgojno-obrazovnih ustanova dobilo taj status, među kojima je DV “Radost” jedini vrtić, pojasnila je Vulić, podsjetivši da je ove godine na državnoj svečanosti ekoškola promovirana deseta generacija međunarodnih ekoškola Republike Hrvatske.
Prije podizanja Zelene zastave u dvorištu područnog objekta “Vruljica” prisutnima se obratila ravnateljica Belić, zahvalivši svima koji su se odazvali pozivu na sudjelovanje na svečanosti podizanja Zelene zastave, kao i svim njihovim prethodno spomenutim ekokumovima te čestitavši svoj djeci, njihovim roditeljima i djelatnicima vrtića na ovom zavidnom statusu.
Radosti jučerašnje svečanosti pridonijeli su mališani koji su za ovu priliku pripremili nekoliko veselih dječjih pjesmica i plesova, a pojedinačno su nastupili mališani iz područnih objekata “Vruljica”, “Pčelica”, “Grigor Vitez” i “Voštarnica”. Naposljetku je zajedno s mališanima iz područnog objekta “Vruljica” njihovu drugu Zelenu zastavu podigao Joso Nekić, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra.