Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Svi za ekostol!

Autor: Katina Vrsaljko

27.05.2010. 22:00
Svi za ekostol!


Ovo je prvi turistički posjet našem ekomasliniku, u kojem se nudi ugodan boravak u ambijentu maslinika, ljekovitog bilja, kamenjara, hladovine u uređenoj kamenoj nadstrešnici, kamenim klupicama i ekostolu te na blagom povjetarcu. Uz degustaciju raznih vrsta maslinova ulja, degustira se i rakija od smokava s crnim maslinama, čiji je okus ugodno iznenadio naše goste, rekla je Mašina
Ekomaslinik Poljoprivredne zadruge Drobnica iz Preka primio je svoje prve turiste, grupu studenata i profesora strojarstva s Universiteta u Bochumu koji su bili u trodnevnom posjetu Zadru.
Novi turistički proizvod na otoku Ugljanu – ekološki čistu prirodu i zdravu hranu koja se ne može naći na jelovnicima restorana, ponudili su im na pikniku turistička agencija Feral-tours iz Zadra i Poljoprivredna zadruga Drobnica.
Kako kaže Mladenka Mašina, upraviteljica PZ Drobnica, ponudili su im domaću spizu – čičvardu s kumpirima i blitvom, srdele na gradele i kruh iz krušne peći.
– Ovo je prvi turistički posjet našem ekomasliniku, u kojem se nudi ugodan boravak u ambijentu maslinika, ljekovitog bilja, kamenjara, hladovine u uređenoj kamenoj nadstrešnici, kamenim klupicama i ekostolu te na blagom povjetarcu. Uz degustaciju raznih vrsta maslinova ulja, degustira se i rakija od smokava s crnim maslinama, čiji je okus ugodno iznenadio naše goste, rekla je Mašina.
Maslinik je tako otvoren za sve turiste koji će čak moći “posvojiti” stablo masline.
– S turistom ćemo potpisati ugovor na pet godina i on će se za maslinu propisno brinuti, dolaziti tri puta godišnje da je orezuje i na kraju smelje masline. Pokraj masline će pisati njegovo ime i imat će maslinovo ulje sa stabla koje je sam održavao, najavila je Mašina.
Nakon posjeta ekomasliniku, ova je grupa posjetila ribarski obrt Šišmar u Kalima, gdje su kušavali riblje proizvode te tvrđavu Sv. Mihovil s koje se pruža prelijepi pogled na zadarski arhipelag i zaleđe.
Popodne su proveli u Preku, gdje su otvorili i sezonu kupanja.