Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Tereza Kozina: Kamatari nas pokušavaju zastrašiti

Autor: Suzana Bandić

27.05.2010. 22:00
Tereza Kozina: Kamatari nas pokušavaju zastrašiti

Foto: Zvonko KUCELIN



Stečajnog upravitelja prijavila sam jer zloupotrebljava i lažno prikazuje činjenice iz poslovanja tvrtke Contus te iznosi lažne informacije koje mojoj obitelji štete – rekla je Tereza Kozina, koja je podnijela kaznenu prijavu i protiv Miroslava Fuzula te je o svemu obavijestila i USKOK


Tereza Kozina, suvlasnica i direktorica autoprijevozničke tvrtke u stečaju Contus, u ponedjeljak je Policijskoj upravi zadarskoj podnijela kaznenu prijavu protiv stečajnog upravitelja Milana Ljubičića i nekadašnjeg stopostotnog vlasnika Contusa Miroslava Fuzula. O cijelom slučaju Tereza Kozina je obavijestila i USKOK ukazavši im uz ostalo i na neke nelogičnosti i nepravilnosti u stečajnom postupku koji vodi sutkinja Ardena Bajlo, predsjednica Trgovačkog suda u Zadru. Zbog svega toga, tvrdi Tereza Kozina, ona i njezina obitelj trpe materijalnu, moralnu i svaku drugu štetu, a kako su njezinom suprugu Jagi, koji se nalazi u pritvoru Istražnog centra u Zadru, po “glasniku” prije svega nekoliko dana odaslane prijetnje, strahuje, kaže, i za sigurnost svojih sinova.
Sve je to, tvrdi ona, rezultat višegodišnjeg kamatarenja kojima su tvrtka Contus i njezina obitelj bili izvrgnuti, a iza čega stoje ljudi o kojima nije željela govoriti, veće je, kaže, o svemu izvijestila nadležne institucije koje bi se, ukoliko bude volje, trebale pozabaviti.
Zloporaba stečajnog upravitelja
– Gospodina Ljubičića prijavila sam jer zloupotrebljava i lažno prikazuje činjenice iz poslovanja tvrtke Contus te iznosi lažne informacije, kao što je ona koju je izrekao pred sudom na posljednjem stečajnom ročištu da je meni i mom suprugu 11 puta slao pozive. Istina je da smo s njim imali tek nekoliko kontakata i to na naše inzistiranje te da je upravo zbog loše komunikacije s njim puno stvari krivo protumačeno i odrađeno. Jedan od primjera iz kojeg se jasno vidi dokle sve to seže je prijava za prodaju Contusova zemljišta zbog koje smo na koncu i ja i suprug u lisičinama privedeni istražnom sucu, a moj suprug potom i pritvoren. Gospodin Ljubičić u javnost i na ročištima na Trgovačkom sudu pušta tek polovinu informacija iz kojih se iščitava da je moj suprug novac od zemljišta zadržao za sebe i tako počinio višemilijunsku prijevaru. Istina je, a to se može lako i dokazati, da je Contus teren prodao Jagi Kozini, a on Zagra Leasingu. Po Ugovoru o cesiji sav iznos od prodaje uplaćen je na žiro račun Contusa – tvrdi Tereza Kozina dodajući kako je sutradan sav taj novac uplaćen na račun Porezne uprave u Zadru kako bi se podmirilo dugovanje za PDV zbog kojega je tvrtki bio blokiran račun.
Slično se dogodilo, tvrdi Tereza Kozina, i u tumačenju poslovanja mjenjačnice u njihovu vlasništvu te nekih poslova koji su ostali nedovršeni, a stečajni ih je upravitelj uzeo kao dovršene. Četrnaest godina ona i njezin suprug uz puno truda i rada te uloženim milijunima kuna izgradili su poslovno carstvo – Contus s osam autobusnih linija, autokuću Mercedes i Trgovački centar Merkur s oko 150 zaposlenika. Najvrjedniji dio Contusove imovine bile su dobro uhodane autobusne linije, prema stručnoj procjeni vrijedne sedam milijuna eura. Danas najveći dio svega toga radi, a oni su ostali na stupu srama i bez ičega.
Problemi zbog kamatara
– Problemi su nastali kada moj suprug više nije mogao plaćati basnoslovne kamate pa je u zalog morao staviti tvrtku da to ne bi bila obitelj. Tijekom 2007. godine stopostotni vlasnik i direktor Contusa bio je Miroslav Fuzul koji je u to vrijeme blokirao žiro račun vlastite firme (Contusa) i sav priliv na račun Contusa usmjerio na svoj privatni tekući račun u banci Kovanica. Pitam se zašto to nitko nije istražio i zašto nikoga nije briga kako je on postao vlasnikom i zašto nam je tvrtku kasnije vratio – kaže Tereza Kozina.
Iz policije su potvrdili da su 21. svibnja zaprimili ove kaznene prijave, no do danas kaznene prijave policija protiv prijavljenih nije podnijela. O daljnjim postupcima policije i nadležnog Državnog odvjetništva nismo mogli ništa doznati s obzirom da je riječ o slučaju koji je u fazi istrage. Pokušali smo kontaktirati i Ardenu Bajlo, predsjednicu Trgovačkog suda kako bismo čuli i njezinu stranu priče, no nismo je uspjeli dobiti na telefon.
Tereza Kozina, koja je kaznene prijave podnijela Policijskoj upravi zadarskoj te osim toga i svu dokumentaciju proslijedila Trgovačkom sudu u Zadru, Visokom trgovačkom sudu u Zagrebu, ali i USKOK-u neće se, kaže, predati i stati na ovome. Medijima se, napominje, obratila kako bi imala svojevrsno osiguranje u slučaju da se oni koje je prozvala odluče obistiniti izrečeno.