Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Vrijedan doprinos istraživanju i poučavanju talijanskog leksika

Autor: Ante Rogić

27.05.2010. 22:00
Vrijedan doprinos istraživanju i poučavanju talijanskog leksika

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U Rektoratu Sveučilišta u Zadru jučer je održana javna obrana doktorske disertacije prof. Snježane Bralić. Disertaciju pod naslovom “Talijanski leksik kao lingvističko-kulturološki poticaj u usvajanju jezika” Bralić je branila pred Stručnim povjerenstvom u sastavu: prof. dr. sc. Ljerka Šimunković, prof. dr. sc. Sanja Čurković Kalebić i doc. dr. sc. Nedjeljka Balić-Nižić.
Doktorski rad Snježane Bralić podijeljen je u pet cjelina, od čega sadrži veliki dio poglavlja i podpoglavlja. Članovi Stručnog povjerenstva u svojim izvješćima Vijeću poslijediplomskih studija Sveučilišta u Zadru ocijenili su rad pozitivno. Mentorica, dr. sc. Sanja Ćurković Kalebić istaknula je u svojoj ocjeni kako je “Snježana Bralić u svojoj doktorskoj disertaciji sustavno i temeljito obradila temu koju je odabrala i da se pritom koristila relevantnom primarnom i sekundarnom literaturom i odgovarajućom metodologijom. Rezultati do kojih je došla svojim istraživanjem predstavljaju vrijedan doprinos istraživanju i poučavanju talijanskog leksika.”
Snježana Bralić diplomirala je talijanski i francuski jezik i književnost na bivšem Filozofskom fakultetu u Zadru, te je na Sveučilištu u Zadru upisala poslijediplomski studij iz jezikoslovlja. Zaposlena je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Članica je Hrvatskog društva za primijenjenu lingvistiku (HDPL), Associazione internazionale professori di lingua italiana (A.I.P.I.), Associazione Internazionale per gli studi di lingua e letteratura italiana (AISLLI), te Hrvatsko – talijanske udruge “Dante Alighieri”.
Proučava leksičke osobitosti suvremenoga talijanskog jezika, a osobito noviju frazeološko-leksičku građu i neologizme u talijanskom jeziku. Bavi se ulogom, važnošću i funkcijom leksika u glotodidaktičkim pristupima i metodama.
Predmet njezinog interesa je i pitanje interakcije između jezika i kulture te glotodidaktika kao interdisciplinarna znanost u praksi i teoriji podučavanja stranih jezika, s osobitim naglaskom na primjenu različitih metoda, tehnika i pristupa u podučavanju stranih jezika.