Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

726. obljetnica posvete zadarske katedrale

27.05.2011. 22:00
726. obljetnica posvete  zadarske katedrale


U povodu 726.  obljetnice posvete zadarske prvostolnice katedrale Sv. Stošije,  sinoć je slavljena sveta misa koju  je predvodio župnik mons. Ivan  Mustać zajedno s don Dariom  Tičićem, nadbiskupovim tajnikom. Katedrala je posvećena 27.  svibnja 1285. godine.
U svojoj propovijedi mons.  Mustać se osvrnuo na Ivanovo  evanđelje koje govori o susretu  Isusa Krista i Samaritanke.
– Mnoga naša svetišta, a osobito marijanska, označena su  kao mjesta Božje prisutnosti. U  Novom zavjetu dolaskom Isusa  prestaje kult hrama. On je najavio da će hram biti srušen. Crkva drži da je Isus hram i preko  njega klanjamo se Bogu. On je  učinio žrtvu te ne treba ponovno je prinositi jer se sam kao  Jaganjac Božji prinio Bogu. Isus  je i žrtva i žrtvenik, govori mons.  Mustać dodavši da oltar označava centar crkve.
– Divno je doći na misu i  pričestiti se. Stoga kršćanin ima  dostojanstvo tijela. Današnjem  čovjeku na sve strane nude se  mogućnosti zabave. No unatoč  tome, on i dalje nema zadovoljstva i radosti. Kaže psalam  “Volim biti na pragu Doma Boga svoga nego boraviti u šatorima grešnika” i to je točno.  Naime, čovjek koji je u grijehu  nema života u sebi, paraliziran  je, poručio je na kraju mons.  Mustać.