Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Bronca je dokaz kontinuiteta

27.05.2011. 22:00
Bronca je dokaz kontinuiteta


Prije tri godine u Rijeci smo bili 14. na državnom prvenstvu, sljedeće godine u Čakovcu sedmi, prošle godine u Biogradu peti, a ove treći – kaže Miroslav Čačić


Sjajnim nastupima, obilježenim uigranim akcijama i atraktivnim završnicama, mlađi kadeti Rukometnog kluba Zadar prošlog su  tjedna u Biogradu privlačili  poglede brojnih ljudi iz struke  i zaljubljenika u hrvatski trofejni sport. Kako je natjecanje  po skupinama na Prvenstvu  Hrvatske za igrače 1996. godišta i mlađe sve više odmicalo, komentari “Čajo stvarno  ima odličnu generaciju” ili “bit  će nešto od njih” sve su se češće  kotrljali preko jezika. Da su  bili u pravu, pokazalo se ubrzo: momčad Miroslava Čačića  osvojila je državnu broncu te  se tako pobrinula za najveći  uspjeh Zadra u mlađim selekcijama u posljednjih 20 godina. Uzdanice kluba iz Mocira ispisale su jedno od ljepših  poglavlja u novijoj povijesti zadarskog rukometa. Za njega  će strateg koji ih je naučio  prvim “slovima”, a danas je i  dalje njihov trener, reći kako  nije plod trenutačne inspiracije.
– Prije tri godine u Rijeci  smo bili 14. na državnom prvenstvu, sljedeće godine u  Čakovcu sedmi, prošle godine  u Biogradu peti, a ove treći. To  je dokaz kontinuiteta i sustavnog rada te govori da bronca mlađih kadeta nije plod  slučajnosti. Spomenuti rezultati govore sami za sebe. Izuzetno sam ponosan na ovu generaciju, ali i na moje suradnike u Školi rukometa bez  kojih sigurno ne bismo ovako  daleko dogurali. Ja sam sigurno nisam zaslužan za uspjeh,  već sam samo na čelu tima  kvalitetnih i obrazovanih trenera – Miroslav Čačić je istaknuo uloge Frane Karduma i  Vedrana Karduma, trenera u  Školi rukometa RK Zadar, odnosno vanjskih suradnika i voditelja škola mini rukometa u  zadarskim osnovnim školama:  Borisa Banića (OŠ Šime Budinića), Milana Cindrića (Zadarski otoci) i Dražena Adžića  (Šime Kožičića Benje).
Generacija Dražena  Adžića
Većina članova danas  brončane generacije rukometnu je abecedu naučila kod  Dražena Adžića, trenera koji  je prepoznao njen potencijal i  usmjerio je prema omladinskom pogonu RK Zadra.
– Adžić je itekako značajna  osoba kada je u pitanju generacija 1996.. On je započeo  rad s glavninom igrača, a mi  smo ti koji su se kasnije brinuli  za njen razvoj. Organizirali  smo različite turnire, odlazili  na natjecanja po Hrvatskoj i  inozemstvu, nastojali smo ih  animirati zajedničkim  praćenjem utakmica Hrvatske  reprezentacije ili europskih  nastupa Zagreba CO, kluba s  kojim imamo izuzetno dobru  suradnju, organizirali smo im i  upoznavanja s nekima od  naših najboljih igrača…  To je  samo dio procesa njihovog sazrijevanja, put za koji smatramo da mladi i još neafirmirani igrači trebaju proći.  Drago nam je da se pokazao  ispravnim – kaže nekadašnji  igrač Zadra, čiji je dolazak u  Mocire 1990. godine označio  prekretnicu u radu s mlađim  selekcijama. Čačić se odmah  “uhvatio” posla te nakon ratnog razdoblja postao jedan od  najzaslužnijih za uspjehe generacije 1984., okosnice  momčadi koja je u sezoni  2003./2004. izborila ulazak u  Prvu ligu. Zadar je nakon toga  “izbacio” nekoliko kvalitetnih  igrača, ali ne i generaciju koja  će participirati u seniorskom  rukometu. Čačić smatra kako  je problem u nedostatku juniorske lige, odnosno nedavanju prilike mlađim  igračima.
Nema juniorske lige
– Nažalost, sustav natjecanja  u mlađim kategorijama je takav da ne postoji juniorska liga  – natjecanje za igrače od 18 do  20 godina koji bi tako mogli  nastaviti s prikupljanjem iskustva i daljnjim napredovanjem. Danas imamo situaciju  da najkvalitetniji igrači s 18  godina ulaze u seniorske  momčadi, dok se ostalima  praktički ne ostavlja izbor. To  nije dobro za hrvatski rukomet, a praksa je pokazala i za  zadarski. Ako igrači ne dobivaju priliku, ne treba nas  iznenaditi što gube interes za  rukometom i odustaju. Smatram da svaki klub mora budućnost temeljiti na mlađim,  vlastitim snagama, a ne na kadrovskim rješenjima koja se  slažu ovisno o financijama i  ambicijama. Dovode se igrači  sa strane bez pravog dugoročnog cilja.
Kako će se seniori Zadra  izvući iz trećeg razreda hrvatskog rukometa, odnosno iz  trenutačno nimalo zavidne situacije?
– Ako klub ima viziju, onda  nije tragedija što je Zadar ispao u Drugu ligu. Moja je, da  se slikovito izrazim, da nas u  sljedeće tri godine čeka čistilište, ali i da ćemo se nakon  tri godine sigurno uputiti prema raju. Imamo potencijala u  generaciji 1994., odnosno  1996., uz njih trebamo ostaviti  par iskusnijih kvalitetnijih  igrača i Zadar će se ponovno  vratiti na mjesto koje zaslužuje.
 


Motiv više




Rukometaši Zadra u Biogradu su imali motiv više za osvajanje odličja.  Naime, u slučaju plasmana na jedno od tri prva mjesta Čačić je igračima  obećao pečeno janje. Oni su svoj dio pogodbe ispunili, a kako saznajemo,  ni trener im neće ostati dužan. Još se samo moraju usuglasiti gdje će se  janje “zavrtjeti”.


 


Čačić Perinoviću: Bronca govori više nego dovoljno


Čačić je prokomentirao nedavnu izjavu Romana Perinovića, trenera  prve momčadi, u kojoj stoji da je “nedostatak mlađih igrača gori od  ispadanja u Drugu ligu”.
– Smatram da je takva izjava, kao i konstatacija da se loše radi u  omladinskom pogonu, smiješna, neargumentirana i nepromišljena. Ona se  dogodila u trenutku kada smo napravili povijesni uspjeh u mlađim uzrastima,  a to, samo po sebi, govori više nego dovoljno. U Školi rukometa RK Zadar  rade tri kvalificirana i kvalitetna trenera iza kojih stoje vidljivi pokazatelji rada,  dok su spomenute tvrdnje samo pokušaj njihova diskreditiranja. Stoga se  nemam potrebu pravdati, posebno ne blateći po drugima, no činjenica je da  Škola rukometa nije ta koja je godinama ostavljala mlađe igrače bez prilike.  Tako je bilo i ove, kada je jedini imperativ bio ostanak u ligi.


 


Momčad


Mlađi kadeti Zadra: Ivan Malčić, Dino Bukva, Ivan Arbanas, Danijel  Rotim, Tiziano Merhar, Stipan Zrilić, Mate Perić, Luka Perić, Hrvoje  Marinović, Krševan Grdović, Lucijan Travica, David Končurat, Toni Erlić,  Niko Čubrić, Jakov Rogić. Trener: Miroslav Čačić. Pomoćni trener: Frane  Kardum.


 


Tri generacije i četiri škole


Škola rukometa RK Zadar trenutačno broji 70-ak polaznika, raspoređenih  u tri generacije: igrači rođeni 1998., 1996. i 1994. godine. Po isteku  osnovnoškolskog obrazovanja omladinski pogon kluba iz Mocira popunjavaju dječaci iz četiri zadarske škole u kojim djeluje sekcija mini  rukometa: OŠ Stanovi, OŠ Zadarski otoci, OŠ Šime Budinića i OŠ Šimuna  Kožičića – Benje.