Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Druga plaća pokreće proizvodnju

27.05.2011. 22:00
Druga plaća  pokreće proizvodnju


Odustale smo od blokade jer je jutros jedna plaća uplaćena, druga bi trebala biti isplaćena u ponedjeljak ili utorak. Kad druga plaća dođe na račune, pokrenut ćemo i proizvodnju koja stoji desetak dana, rekla je Patricija Jelenković, sindikalna povjerenica Sindikata poljoprivrede, prehrane i vodoprivrede


Iako su radnice  Adrije najavile blokadu tvornice zbog tri neisplaćene plaće,  do nje ipak nije došlo jer im je  jučer tijekom jutra uplaćena  plaća za ožujak.
Radnice su, naime, u četvrtak navečer najavile da će u  petak zapriječiti ulaz u tvrtku  svima osim radnicama jer im  direktor nije isplatio tri plaće.  Ipak, jučer ujutro radnicama je  isplaćena jedna plaća pa su  odustale od blokade.
 – Odustale smo od blokade  jer je jutros jedna plaća  uplaćena, druga bi trebala biti  isplaćena u ponedjeljak ili utorak. Kad druga plaća dođe na  račune, pokrenut ćemo i proizvodnju koja stoji desetak dana,  rekla je Patricija Jelenković,  sindikalna povjerenica Sindikata poljoprivrede, prehrane i  vodoprivrede (SPIV).
Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH-a, objasnio je da  su radnice plaću za ožujak trebale dobiti u četvrtak, ali do  isplate nije došlo jer je HEP  neplanirano blokirao račun tvrtke. Ipak, problem blokade riješen je tijekom poslijepodneva  pa su plaće mogle biti isplaćene  u petak ujutro. Novac za plaće  koje su isplaćene jučer, rekao je  Uranija, osigurala je Podravka,  dok će plaće za travanj osigurati Adria.
 – Sporazumom uprave, sindikata i banki dogovorili smo  deblokadu računa Adrije kako  bi se radnicama mogla isplatiti  plaća. Međutim, HEP je neplanirano blokirao račun, ali to  je isto riješeno. Ipak, sljedeći  korak je trajna deblokada  računa kao i redefiniranje ugovora s Podravkom, koja nam je  strateški partner, rekao je Vedran Uranija. Dodao je da je  potrebno jačati Adrijine brendove Evu i Adriju. Istaknuo je  da ugovori s Podravkom traju  do kraja godine, ali radnici žele  da se ona nastavi i dalje te da  Podravka postane strateški  partner Adrije.
 – Svi želimo izbjeći stečaj jer  to u Hrvatskoj podrazumijeva  katastrofu, odnosno likvidaciju  tvrtke. Zbog toga su svi složni  da se ova tvrtka, u kojoj radi 300  radnica, spasi i održi, zaključio  je Uranija.