Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Dvostruko iskupljenje

27.05.2011. 22:00
Dvostruko iskupljenje


Bila bi tragedija da se ne plasiramo na Europsko prvenstvo, posebice što nas nije bilo u Južnoafričkoj Republici – kaže Modrić


Hrvatska nogometna reprezentacija se porazom u Tbilisiju od Gruzije dovela u neugodnu, ali ne nezavidnu situaciju u borbi za plasman na Europsko prvenstvo  koje će se iduće godine održati u Poljskoj i Ukrajini. Prigoda za uzvrat Gruziji kockastima se pruža 3. lipnja u Splitu.
– Nema nikakve dvojbe da nam je imperativ pobjeda protiv Gruzije na Poljudu. Svjesni smo te činjenice, ali uvjeren sam da ćemo uspjeti uz pomoć prepunoga gledališta. Trebat će nam podrška navijača. Nedostaju nam neki igrači, ali i bez njihove pomoći trebamo ostvariti  cilj. Imamo puno kvalitetnih igrača i siguran sam da će biti na visini zadatka, ne samo oni, nego cijela momčad – kaže ponajbolji hrvatski reprezentativac Luka Modrić.
Poslije poraza u Tbilisiju našli ste se  na udaru medija?
– Nitko nije očekivao da ćemo izgubiti u Tbilisiju, da možemo tako loše odigrati jednu jako bitnu utakmicu. Taj poraz nas je šokirao. Nažalost, nismo bili pravi, domaćini su to iskoristili, postigli zgoditak u posljednjoj minuti susreta i pobijedili. Nema nikakve dvojbe da će nam neuspjeh u Tbilisiju biti dodatni motiv. Trebamo  dokazati da je to bio samo  jedan loš dan reprezentacije, na Poljudu imamo prigodu to ispraviti i pobijediti.
Važnost momčadi
Trebali biste biti vođa momčadi?
– Učinit ću sve da odigram što bolje. No,  ne volim sebe stavljati u prvi plan kako u dresu reprezentacije,  tako i u dresu Tottenhama. Nije samo jedan igrač bitan. Mislim da cijela momčad  treba biti na razini koja će nam donijeti uspjeh protiv Gruzije. Samo tako možemo dobiti.
Kakvu Gruziju očekujte na Poljudu?
– Prije susreta u Tbilisiju znali smo da igraju čvrsto u obrani i da će svoju priliku tražiti iz kontranapada ili polukontre. Neće oni ništa mijenjati ni na Poljudu. Dobro stoje na travnjaku, tako će i ovdje postaviti. Doći će se braniti, a na nama je da pokušamo što prije zatresti njihovu mrežu. To smo željeli i u prvoj utakmici, ali nismo u tome uspjeli. Gostima je pomogao jako loš travnjak, nismo mogli razviti našu pas-igru. Teren na Poljudu je fenomenalan i uz podršku publike očekujem našu pobjedu. Svi su uvjeti tu. Ovo je nova utakmica, preboljeli smo Tbilisi.
Hrvatska reprezentacija 14 godina nije igrala u Splitu i  nije nikada pobijedila u službenim utakmicama igrajući na Poljudu?
– Vrijeme je za  prekid te neugodne tradicije. Mislim da se ova generacija ne treba opterećivati što je bilo proteklih godina,   zbog čega naši prethodnici nisu nikada uspjeli pobijediti u Splitu.
Lijepa sjećanja
U dresu Dinama na Poljudu ste u nekoliko navrata zagorčali  život Hajduku. Odgovara vam igrati na travnjaku poljudske ljepotice?
– Hvala Bogu, ne mogu se požaliti. Super mi je bilo s Dinamom igrati na Poljudu. Zabio sam nekoliko odlučujućih golova protiv Hajduku. Odgovara mi Poljud, nadam se  da će tako biti i protiv Gruzije.
Proglašeni ste za najboljeg igrača Tottenhama, traže vas najbogatiji europski klubovi. Budućnost?
– Trenutačno nisam opterećen time. Lijepo je kada vas svi hvale, kada vas  proglase najboljim. To je naravno lijepa spoznaja, veliko priznanje. Na meni je da to potvrđujem na svakoj utakmici. Ne smijem se opustiti,  treba nastaviti dalje raditi, pokušati igrati još bolje. Ne razmišljam o odlasku iz kluba, maksimalno sam koncentriran na predstojeći dvoboj s Gruzijom. Ovo nam je najbitnija utakmica cijelog kvalifikacijskog ciklusa za Europsko prvenstvo.
Izbornik Slaven Bilić uvjeren je da možete pobijediti  svih pet preostalih utakmica u skupini?
– Slažem se s konstatacijom izbornika Bilića. Kod kuće dočekujemo Gruziju, Izrael i Latviju, u goste idemo Malti i Grčkoj. Bila bi tragedija da se ne plasiramo na Europsko prvenstvo, posebice što nas nije bilo na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici. I stoga trebamo učiniti sve kako bismo se iskupili za taj neuspjeh, a jedan jedini način je da budemo među reprezentacijama  koje će se iduće  godine naći u Poljskoj i Ukrajini – zaključuje Luka Modrić.
 


Trio kod Gabrića




Po dolasku u Split trojica hrvatskih reprezentativaca koji igraju u Ukrajini,  kapetan Darijo Srna, Eduardo da Silva i Ognjen Vukojević otišli su u posjet Dragi Gabriću. Njegovo stanje je stabilno,  diše samostalno, više mu nije potreban respirator. Još se nalazi u induciranoj komi u jedinici intezivne njege KBC-a Split, liječnici mu polako smanjuju dozu lijekova. Gabrić sve češće otvara oči i to je razlog  za optimizam. Međutim, proces buđenja iz inducirane kome može potrajati i nekoliko dana, a nakon toga će se znati više. Gabrić je teško ozlijeđen u ponedjeljak u prometnoj nesreći pokraj Biska.