Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Fešta od vina u desetom, jubilarnom izdanju

27.05.2011. 22:00
Fešta od vina u desetom,  jubilarnom izdanju


Kušanje vina i ocjenjivanje te proglašenje najboljih samo su dio manifestacije na kojoj imamo dobar izbor jela i pića. I sve besplatno, kaže Nenad Petrić, predsjednik Društva prijatelja Belafuže


– Bolje da nestane selo nego običaji… – kaže jedna stara, mudra narodna. U Belafuži, koja doduše nije selo  nego dio Grada, danas će se  deseti put uzastopce okupiti  tamošnji (malobrojni) vinogradari i vinari (njih je više)  kako bi održali svoju manifestaciju koja je prvo izdanje imala još 2002. godine.
– Zadovoljni smo najmanje zbog dviju pojedinosti.  Prva je da smo uspjeli  održati običaj okupljanja, a  druga da smo došli do desetoga izdanja – kaže Nenad  Petrić, predsjednik Društva  prijatelja Belafuže, udruge  koja organizira manifestaciju.
Jučer je posebno povjerenstvo zaprimalo uzorke  bijelih i crnih vina za  kušanje i ocjenjivanje, a danas u popodnevnim satima  počet će manifestacija. U  dvoru Petrićevih, prvih doseljenika iz Sutomišćice u  Belafužu još tamo u doba  austrijske vladavine Zadrom.
– Vinogradarstvo je bilo  bitna sastavnica svih ovdašnjih obitelji, a vinarstvo  dodatna aktivnost. Naše je  društvo došlo na ideju da  nekako potakne ljude da  obnove vinograde ili da se  njima više bave, koliko je to  moguće, te da njihova domaća vina budu podvrgnuta  stručnim kušačima i da tako  onaj tko vino proizvodi dobije motiv da mu svake godine kvaliteta raste.  Možemo reći da smo dobrim dijelom uspjeli.
Tako su, eto, vinogradari i  vinari okosnica ove lijepe  manifestacije koja je postala  poznata i izvan Zadra.
– Kušanje vina i ocjenjivanje te proglašenje najboljih koji dobiju nagrade zahvaljujući našim sponzorima  samo su dio manifestacije  na kojoj imamo dobar izbor  jela i pića. I sve besplatno.  Članovi udruge, kao i drugi,  svake se godine pobrinu da  ničega ne manjka, a uvijek je  veselo i živo.
Od početka je organizator, kad je o kušanju i ocjenjivanju vina riječ, uveo  stroga pravila.
– Sudjeluju samo oni vinari koji žive u Belafuži i to  je sastavni dio propozicija.  Drugo, vina se kušačima donose pod šifrom i svaki  kušač ocijeni i zabilježi ocjene za elemente koji se ocjenjuju, pa kad se sve zbroji,  dobijemo redoslijed po bodovima. Tek pri proglašenju  iz zapečaćene omotnice  doznamo koji je vinar pod  kojom šifrom, a u propozicijama je i da onaj tko je  najbolji treba zbog regularnosti u određenom roku donijeti najmanje pet litara istog tog vina za usporedbu.
Prava pučka fešta, to je  ova belafuška manifestacija.  Za ovogodišnju, jubilarnu,  pozvani su klapa Ponistra iz  Crnoga i KUD Kveštura iz  Dikla. Bit će i drugih zabavnih sadržaja, puno će napraviti Belefužete, te vrijedni organizatori. Subotnje  popodne, dakle, najbolje je  provesti u Belafuži jer su  vrata starih Petrićevih dvora  na Putu Nina svima širom  otvorena. Uz dobrodošlicu,  dakako.