Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Gesta među 40 najboljih

27.05.2011. 22:00
Gesta među 40 najboljih


Stručno povjerenstvo 8. susreta plesnih grupa, udruga i  ansambala “Treps” odabralo je  40 najboljih koreografija između 209, koliko ih je prikazano. Među njima je i koreografija udruge Gesta “Lutke iz  tvornice igračaka Mrazograda”  koreografkinje i voditeljice Nene Jurišić. “Lutke” su se natjecale u B kategoriji-suvremeni  plesni izričaj gdje su na samom  natjecanju dobile veliki pljesak  i pohvale što je i rezultiralo  ulaskom u finale Trepsa. Natjecatelji su ansambli iz 31 grada  Hrvatske i sveukupno 95 grupa  u kojima je nastupilo 2684 plesača. Susreti su se održavali u  travnju kroz tri vikenda, a finale će biti u nedjelju u Zagrebu.
Plesačice su vrijedno uvježbavale svoju točku, ali ujedno pripremaju svoju završnu  plesnu produkciju u povodu 10.  godišnjice rada. Predstava se  zove “Izašli iz priče (a, netko i iz  papučice)”, a radi se o svojevrsnom rezimeu  najuspješnijih koreografija u posljednjih  10 godina iz kojih je nastala  potpuno nova priča.
– Danas su različita shvaćanja  što je ples, koja je tehnika najbolja, ali i različite su metode i  vezane su za različitu dob izvođača. Naravno da su koreografije za mlađe uzraste više  statičnije sa manje elemenata  ali moraju biti čiste i ritmički  točne kako bi ih djeca mogla  lakše usvojiti, dok su koreografije za starije uzraste snažnije, kompliciranije i puno plesnije. Bavljenje plesom je dar ali  i velika odgovornost zbog onih  kojima mi kao voditelji taj dar  prenosimo, ističe Nena Jurišić,  predsjednica udruge Gesta.