Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kacin: Hrvatsku i Srbiju ne treba povezivati

27.05.2011. 22:00
Kacin: Hrvatsku i Srbiju ne treba povezivati


Ovo će svakako smiriti situaciju u Hrvatskoj i omogućiti objektivniji pogled na ulogu Europske unije. Mislim da će tome pridonijeti i posjet Pape te da će građani Hrvatske razumjeti da presude Haaga nemaju nikakve veze s približavanjem Hrvatske EU pa da će se znatno pojačati i podrška za referendum o pristupanju Hrvatske, smatra Kacin


Izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin ne vjeruje da bi se, nakon uhićena Ratka Mladića, moglo dogoditi da Europska unija poveže završetak pregovora s Hrvatskom i davanje statusa kandidata Srbiji. Na ideju o povezivanju ta dva događaja – čemu bi se pridodao još i početak pregovora sa Crnom Gorom – došli su britanski diplomati koji su željeli “veliki prasak” na sastanku Europskog vijeća u prosincu. Ideja je “potonula” nakon po Srbiju negativnog izvješća glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza, ali se nakon uhićenja Mladića opet počela spominjati u javnosti.
– Srbija ne može dobiti status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU prije kraja ove godine. S druge strane, mislim da Hrvatska, ako tako odluči i odradi sve ono što se od nje očekuje, svoj dio obveza može ispuniti do jeseni ove godine, kazao nam je jučer Kacin. Dodao je da “Srbija i Hrvatska nisu povezane” iako je hvatanje Mladića “dobrodošlo i za smirivanje hrvatske javnosti koja je u specifičnoj emotivnoj atmosferi otkako su objavljene presude Haškog suda” za generale Antu Gotovinu i Mladena Markača.
– Ovo će svakako smiriti situaciju u Hrvatskoj i omogućiti objektivniji pogled na ulogu Europske unije. Mislim da će tome pridonijeti i posjet Pape te da će građani Hrvatske razumjeti da presude Haaga nemaju nikakve veze s približavanjem Hrvatske EU pa da će se znatno pojačati i podrška za referendum o pristupanju Hrvatske, smatra Kacin.
Izvjestitelj Europskog parlamenta siguran je da će sada Europska komisija preporučiti dodjeljivanje kandidatskog statusa Srbiji, kao i da će tužitelj Brammertz korigirati svoje ocjene o suradnji što će omogućiti Nizozemskoj da promjeni svoj stav. Nizozemska se, podsjetimo, suprotstavila davanju statusa kandidatkinje Srbiji bez Mladića u Haagu. Izvjestitelj je uvjeren i da će zemlje članice EU-a jednako snažno inzistirati i na uhićenju posljednjeg bjegunca pred pravdom, Gorana Hadžića.
– Tu nema nikakve dvojbe. Traži se puna i konačna suradnja s Haagom, zaključio je Kacin.