Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Krila Oluje nastupit će i u Turskoj

27.05.2011. 22:00
Krila Oluje nastupit će i u Turskoj


Najatraktivniji dio  otvorenih vrata Vojarne Zemunik u četvrtak bio je nastup  akro skupine HRZ-a Krila  Oluje. Krila Oluje su pred polazak u Zagreb na središnju  proslavu Dana OSRH, izveli  kompletan letački program  pripremljen za ovu sezonu. Po  slijetanju, vođa skupine bojnik  Damir Barišić je rekao da se  razvijanjem OS RH I HRZ-a  razvijala i njegova akro skupina.
– U početku smo svake godine razvijali svoj program kako bi dostigli razinu kojoj smo  stremili. Sad smo došli do razine kad više i nema toliko  prostora za razvoj jer radimo  gotovo sve najteže elemente  koje izvode najpoznatije akro  skupine zrakoplovstava diljem  svijeta. “Zvono u formaciji” radimo samo mi u svijetu, a  “Trostruko ogledalo” samo mi  i Brazilci. Za ilustraciju, jedna  od ponajboljih na svijetu, talijanska akro skupina “Frecce  Tricolori” zadnjih 50 godina  uvijek u osnovi, radi jedan te  isti program, a novi element  uvedu tek svakih 7-8 godina.  To kažem jer smo možda navikli naše gledatelje da svake  godine uvedemo nekoliko novih manevara. Ove godine  smo uveli novinu u sam uvod  programa s malo više promjena formacija, a predstavit  ćemo i dva nova elementa. Tu  je “Negativni romb” ili prelazak iz pozitivne u negativne  petlju, što također radi vrlo  mali broj akro skupina. Slijedi  i “Istovremeni valjak” koji je  modifikacija nekadašnjih “Kokica” kazivao je bojnik Barišić.
Krila Oluje postala su jedan  od najprepoznatljivijih dijelova Hrvatske vojske u svijetu.  Osim poziva na mnogobrojne  aero-mitinge u Hrvatskoj, Krila Oluje će nastupiti i na velikom spektaklu u Turskoj gdje  će na proslavi 100 godina Turskog ratnog zrakoplovstva u  Izmiru, nastupiti među čak 9  akro-skupina. Slijedi nastup i  u Zeltwegu, na jednom od najpoznatijih aeromitinga u Europi. Zadrani će ih imati prilike ponovno vidjeti na otvorenim vratima u povodu obilježavanja obljetnice Oluje, ali  i prije toga, u srpnju na Adria  Air Race Showu koji će se  održati ispred Rive u Zadru.