Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Lišanci dobili 218 hektara zemljišta na 20 godina

27.05.2011. 22:00
Lišanci dobili 218 hektara zemljišta na 20 godina


Sada više nemate ni jedan alibi da ne radite zemlji. Općina i Zadarska županija računaju na vaš trud. Dvadeset godina brzo prođe. Ako se iskažete, možda dobijete priliku da otkupite zemljište, poručila je zadrugarima načelnica Općine Lišane Ostrovičke Ivana Dević


Braniteljska zadruga Agri  Lišane iz Lišana Ostrovičkih dobila je u zakup  218 hektara posebno vrijednog  poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH, nakon što je u četvrtak potpisan ugovor između  načelnice Općine Lišane Ostrovičke Ivane Dević i upravitelja  Zadruge Mirka Grgića. Tim je  stavljena točka na “i” na višegodišnji posao koji je do kraja  doveden najviše zaslugama  načelnice Dević, a koji je obuhvaćao suradnju sa dvije županije,  dva suda, dva katastra, jer se  lišansko polje proteže kroz Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju. Na kraju svega, Agro Lišane  dobiva zemljište u zakup na dvadeset godina te će Općini plaćati  godišnju zakupninu od 127 tisuća  kuna.
Braniteljska zadruga Agro  Lišane broji osamdeset i šest  zadrugara. Njen upravitelj Mirko Grgić najavljuje početak povrtlarske proizvodnje u rujnu i  ističe da će strategija zadruge  biti orijentiranost na ekološku  proizvodnju te će se poštovati  savjeti struke. 
– Od ekološke proizvodnje ne  očekujem ekstracijene s obzirom  na iskustva drugih ekoproizvođača. S tim se ne treba zavaravati. Očekujem stvaranje  ekološke kulture, da se ljudi  nauče proizvoditi na taj način ne  zbog sebe, nego zbog svoje  unučadi. Smatram da će naša  orijentiranost ekološkoj proizvodnji biti dobra za nas i cijelu  naciju, kaže upravitelj Mirko Grgić.
Poruku zadrugarima nakon  potpisivanja ugovora poslala je  načelnica Dević:
– Sada više nemate ni jedan  alibi da ne radite zemlji. Općina  i Zadarska županija računaju na  vaš trud. Dvadeset godina brzo  prođe. Ako se iskažete, možda  dobijete priliku da otkupite zemljište.
Pročelnik Upravnog odjela za  poljoprivredu Zadarske županije prisustvovao je potpisivanju  ugovora i istaknuo važnost  složnosti zadrugara:
– Smisao zadruge je zajedništvo. Vi ste vrijedni ljudi i ako  vas to bude krasilo, bit ćete  uspješni. Također su važne financije. U tome će vam pomoći i  vaša Općina i Zadarska županija  u skladu s mogućnostima. Ipak,  sami ćete se morati potruditi  najviše. Na raspolaganju imate  pretpristupne fondove EU, a sada je najaktualniji IPARD i njegove mjere. Novac će trebati i za  izgradnju sustava navodnjavanja  za koji će do kraja ove godine  biti dobivena građevinska dozvola.
Dodajmo da Braniteljska zadruga Agro Lišane planira uz  organiziranje vlastite proizvodnje na 218 hektara poljoprivrednog zemljišta dobivenog u zakup i kooperaciju na 400 hektara  u vlasništvu zadrugara i kooperanata. Na zakupljenim površinama predviđena je intenzivna proizvodnja povrća i ratarskih kultura u zajedničkom  plodoredu. U suradnji s kooperantima formirat će se paleta  za tržište po količinama i karakteristikama koje će zahtijevati krajnji potrošači. Planira se  godišnja zajednička proizvodnja  6.500 tona povrća, od čega 4.710  tona vlastite proizvodnje, a 1.790  tona otkupa od kooperanata. U  svom programu zadrugari su naveli da očekuju godišnje troškove od 9,7, a prihode od 10,8  milijuna kuna. Planiranom  proizvodnjom uposlit će se dvadesetak radnika u stalnom radnom odnosu i sezonska radna  snaga. Time će i na taj način  Agro Lišane pomoći razvoj ovog  dijela Zadarske županije.