Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Nameću nam harač na sustav koji ne navodnjava

27.05.2011. 22:00
Nameću nam harač na  sustav koji ne navodnjava


Sustav je loš i PK Zadar imao je bolji. Kada sustav radi za jednoga, javljaju se preveliki troškovi električne energije. Sto posto kapaciteta radi samo za jednog čovjeka i dolazi se do situacije da se kubik vode plaća suhim zlatom. Sada kada svi koristimo sustav, dobar dio nas ne dobiva vodu za navodnjavanje. Sve je loše napravljeno, cijevi su premale, pritisak malen, kažu voćari s Baštice


Skupština Zadarske  županije na jučerašnjoj  sjednici donijela je  odluku o visini i obvezi  plaćanja naknade za navodnjavanje za sustav navodnjavanja Baštica-prva faza  za 2011. godinu. Troškovi  rada i održavanja sustava za  navodnjavanje koji se  ugrađuju u naknadu za navodnjavanje sastoje se od fiksnih i varijabilnih troškova.  Godišnji iznos fiksnog troška  po hektaru određuje se u  visini od 1.105,00 kuna, a  rasporedit će se i naplaćivati  mjesečno za sve vlasnike i  posjednike u zahvatu lokacijske dozvole. Varijabilne  troškove rada i održavanja  sustava javnog navodnjavanja čine troškovi energije potrebne za rad sustava javnog  navodnjavanja i oni ovise o  potrošnji vode i obveza  plaćanja se odnosi samo na  one korisnike koji koriste  sustav.
Nezadovoljni  prihvatili obračun
– Teško je odrediti cijenu  metra kubnog vode koju će  korisnici plaćati. To će se  moći izračunati na mjesečnoj  razini kada se vide stvarni  troškovi električne energije.  Treba napomenuti da je sustav napravljen tako da se  poljoprivrednici dogovaraju  kada će ga koristiti. Naime,  ako sustav radi za jednoga,  onda je voda ekstremno skupa. Početni troškovi rada  pumpe su veliki. Kada ih radi  više, imamo manji trošak jer  se on dijeli, kaže pročelnik  Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije  Danijel Segarić kaže dodaje:
– Mi smo razgovarali s  krajnjim korisnicima i oni su  prihvatili ovaj način  obračuna. Na njihovo  traženje određeno je da od  svibnja do kraja kolovoza  sustav bude na raspolaganju  šesnaest sati, od 5 do 21. Od  rujna do kraja godine na  raspolaganju će biti osam  sati dnevno.
Iako su, kako kaže Segarić, poljoprivrednici prihvatili ovaj način obračuna,  oni njime nisu zadovoljni što  ne kriju iako o tome, kažu,  još ne žele javno govoriti. Za  njih je to dodatan namet,  prevelik trošak koji će ih  dodatno opteretiti i otežati  proizvodnju. Lani smo  plaćali metar kubni vode  1,23 kune, a sada ćemo sigurno plaćati više. Za nas je  sve što je više od troškova  dizela koje smo prije imali za  navodnjavanje previše.  Teško je dodatan trošak  ukalkulirati u cijenu, kako  kaže jedan od njih.
Korisnici bez vode
Odluku Zadarske županije neki su prozvali haračem  na poljoprivrednike Baštice,  a nagomilano nezadovoljstvo izišlo je kroz kritiku  sustava navodnjavanja za koji su država i Zadarska županija platili više od dvadeset  milijuna kuna. Sustav je loš i  PK Zadra imao je bolji. Naime, u čemu je stvar. Kada  sustav radi za jednoga javljuju se preveliki troškovi  električne energije. Sto posto kapaciteta radi samo za  jednog čovjeka i dolazi se do  situacije da se kubik vode  plaća suhim zlatom. Neće  platiti taj jedan pojedinac  nego će u konačnici svi platiti taj enormni trošak. Zaključak toga jest da trebaju  svi koristiti sustav odjednom  i na taj način smanjiti ulazne  troškove. No tada dolazi do  drugog problema koji je ovih  dana isplivao na površinu.
– Sada kada svi koristimo  sustav, dobar dio nas ne dobiva vodu za navodnjavanje.  Sve je loše napravljeno, cijevi su premale, pritisak malen. PK Zadar imao je rezervoar na Kašiću odakle se  voda spuštala slobodnim padom, a rezervoar se punio  jednom. I nije služio samo za  Bašticu nego i za Smilčić.  Sada se nadamo da će, kad se  bude radio sustav navodnjavanja za Smilčić, biti poboljšan i ovaj na Baštici.
U plimi nadolazećeg nezadovoljstva mnogi se pitaju  što radi Grad Benkovac. Pojedine parcele dane u zakup  stoje neobrađene iako su na  njima odavno trebali biti podignuti nasadi. Veći broj korisnika smanjio bi troškove  sustava navodnjavanja, a  ovako se voćari s Baštice  pitaju hoće li oni koji ne rade  svoju zemlju uopće plaćati i  fiksne troškove za održavanje sustava.