Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ne mislim još objesiti kopačke o klin

27.05.2011. 22:00
Ne mislim još objesiti kopačke o klin


Bio sam uz momčad i u prvom dijelu sezone, a u drugom sam se vratio i na travnjak. Drago mi je ako sam uspio pomoći momčadi u važnim trenucima, ali to nikada nije bilo upitno jer sam ja vojnik ovoga kluba – kazao je Surać


Uvijek na kraju sezone kapetan da ocjenu svojoj momčadi. Ni ovoga puta nismo mogli, a ni htjeli zaobići, Jakova Suraća, kapetana prvoligaša sa Stanova kojem ova sezona sigurno neće ostati u najljepšem sjećanju. Pritom ponajprije mislimo na prvi dio sezone kada je 39 dana proveo u pritvoru kao osumnjičenik u aferi Offside. Pušten je nakon što mu nisu uspjeli pronaći ništa inkriminirajuće, jer nisu ni imali što, ali velika šteta je već do tada nanesena Zadrovu kapetanu. Ne voli se vraćati na tu temu, uvijek je bio i ostao optimist i veliki borac. Vratio se u nastavku prvenstva i dao veliki obol u najvažnijim utakmicama Zadra za očuvanje prvoligaškog statusa.
– Bila je ovo teška sezona, a sada na kraju ipak je najvažnije da smo uspjeli osvariti svoj cilj, ostati u Prvoj HNL – kazivao je na početku razgovora Surać.
Zadovoljavajuće
– Kako bih ocijenio ovu sezonu? Zadovoljavajućom. Deseto mjesto na kraju nije loš plasman, ali nije ni ništa posebno. Ako sve zbrojimo na kraju ipak moramo biti zadovoljni. Ali, nikako ne smijemo zaboraviti i zanemariti da je bilo puno utakmica u kojima smo se mučili, a skupa s nama mučili su se i naši navijači koji su nas podržavali. Bilo je tu puno objektivnih okolnosti i puno dobrih stvari koje smo uspjeli iznjedriti. Ali i onih koje to nisu bile.
Surać se nije libio kazati da je Zadar bio jako loš na gostovanjima.
– Kako ocijeniti naš učinak na gostovanjima osim da je bio katastrofalan. Uspjeli smo pobijediti Hrvatski dragovoljac i sada na kraju Rijeku i to je sve od pobjeda na strani. To je jednostavno premalo, posebno stoga što smo mogli napraviti puno više. Nema tu prevelikih razlika u kvaliteti klubova, samo je važno kako ćeš se postaviti na gostujućem terenu. Ako smo mogli i znali to učiniti na pravi način kod kuće, zašto ne bi to mogli na strani. Jedino me raduje ova lijepa priča na kraju kada smo na Kantridi slavili protiv Rijeke, i to prvi put u našoj povijesti.
Naglasio je i dobre strane ove sezone.
– Najprije ću se dotaknuti stvari koje su bile olakotne okolnosti. Imali smo skroz tanak kadar, a većina igrača je bila mlada i tek je trebala steći iskustvo. Uz te okolnosti uspjeli smo ostvariti svoj cilj, a uz to smo afirmirali cijeli niz mladih igrača na kojima će se temeljiti Zadrova budućnost. Veliki posao je pred nama, ali imamo dobru perspektivu koju ne smijemo profućkati.
Suraćev povratak u proljetnom dijelu puno je značio tim mladim igračima.
Povratak
– Moram naglasiti da se u ovim godinama nije lako vraćati, ali sretan sam jer sam u tome uspio. Bio sam uz momčad i u prvom dijelu sezone, a u drugom sam se vratio i na travnjak. Drago mi je ako sam uspio pomoći momčadi u važnim trenucima, ali to nikada nije bilo upitno jer sam ja vojnik ovoga kluba. Šteta što sam imao problema s listom noge, i sada s prstom, ali sve je to sada iza mene i gledam prema sljedećoj sezoni.
Znači li to da ćemo Suraća gledati i sljedeće sezone u prvoligaškim utakmicama?
– Naravno, nema govora o tome da ću kopačke objesiti o klin sve dok budem osjećao da mogu aktivno igrati. A osjećam da mogu još puno toga dati na travnjaku. S druge strane već sam više puta naglasio da nisam opterećen sjedenjem na klupi ako je netko spremniji i bolji u tom trenutku od mene. Sretniji sam kada mladi Begonja izađe na travnjak i odigra dobro, nego da on sjedi na klupi, a ja igram prosječno.
Želio je Surać dodati još nekoliko opservacija o tome kako ocjenjuje ovo prvenstvo.
– Ova sezona je bila potpuno neregularna. Sve je završilo, a mi ne znamo tko ulazi, tko ispada, a i koliko će uopće liga imati klubova u sljedećoj sezoni. Sve se čini da Lokomotiva ostaje u Prvoj HNL iako to nisu zaslužili na travnjaku. To je velika sramota i zbog toga Vlatko Marković i njegova svita u HNS-u mora što prije otići.
Zadrov kapetan je već mislima u sljedećoj sezoni.
– Kao što sam rekao, afirmirali smo puno mladih i kvalitetnih igrača i sada to moramo iskoristiti u sljedećoj sezoni. Vjerujem da će momčad, možda uz pokoji iznimak ostati na okupu, ali se svakako treba pojačati s nekoliko karakternih i kvalitetnih igrača. Bili smo tanki što se tiče kadra, pa ako odu dvojica treba dovesti barem četvoricu kvalitetnih igrača. I što prije se kompletirati kako bi pripreme mogle biti uspješne. Jer, čeka nas teška sezona – kazao je na kraju razgovora Jakov Surać.
 


Nagradili su glavne krivce




Kratko je Surać prokomentirao suđenje u aferi Offside.
– Imam jasan stav po tom pitanju. Čini mi se da su glavne organizatore “nagradili” s godinu dana zatvora i oduzimanjem dijela imovine, dok se sada kaznama iživljavaju na igračima. Naravno da su oni pogriješili, ali mislim da je trebalo oštrije kazniti organizatore svega toga kao što je bio slučaj u Njemačkoj. Tamo su vinovnici kažnjeni visokim zatvorskim kaznama, dok su nogometaši uz vraćanje stečenog kažnjeni uvjetnim kaznama. Zar smo mi pametniji od Nijemaca, pa to nismo mogli napraviti na isti način?