Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Plava zastava zavijorila se i na plaži hotela Alan

27.05.2011. 22:00
Plava zastava zavijorila  se i na plaži hotela Alan


Tko se sjeća naših plaža i marina prije 10-ak i više godina mora priznati da je Plava zastava polučila ogroman uspjeh i značajno obogatila našu ukupnu turističku ponudu, a naše plaže i marine učinila puno ugodnijim i sigurnijim prostorom za naše goste tijekom godišnjeg odmora, kazao je Ante Kutle, predsjednik udruge Lijepa Naša na jučerašnjem svečanom obilježavanju 14. obljetnice Plave zastave u Republici Hrvatskoj. Svečanost je održana u starigradskom Bluesun hotelu “Alan” gdje je upriličeno i uručenje 135 zastava ovogodišnjim dobitnicima te je podijeljeno 116 međunarodnih Plavih zastava za plaže i 19 za marine. U Zadarskoj županiji će se ove godine plava zastava vijoriti na devet plaža i u tri marine, a plakete za vjernost programu dobile su dvije plaže. Tako je srebrnu plaketu za 10 godina vjernosti programu dobila plaža Borik u Zadru, dok je brončana plaketa za pet godina s Plavom zastavom otišla za plažu “Iza Banja” u Sv. Filip i Jakovu.
Starigrad obilježava  50 godina  bavljenja turizmom
– Plava zastava će i u ovoj recesijskoj godini, kao simbol kvalitete prepoznat u planetarnim razmjerima, imati daleko veću promidžbenu moć nego ranijih godina. Destinacija ljetovanja sve se češće odabire u zadnji čas putem interneta gdje je plava zastava prisutna i ukazuje na svoje prednosti. Zato će ulaganje u Plavu zastavu i zadovoljavanje njenih kriterija biti opravdanije od mnogih drugih ulaganja, kazao je Kutle.
Jole Petričević, predsjednik Uprave Bluesun hotela Alan, pozdravio je okupljene te izrazio zadovoljstvo što se Plava zastava prvi put viori na plaži hotela Alan, a ujedno je zahvalio i Nacionalnom parku Paklenica, TZ Općine Starigrad i Općini Starigrad te istaknuo kako veliki dio prihoda dolazi i iz drugih vidova turizma poput aktivnog odmora.
Krste Ramić, načelnik Općine Starigrad istaknuo je kako Starigrad ove godine obilježava 50 godina bavljenja turizmom te da se razvijaju i drugi oblici turizma, ali da je kupališni glavni oblik kojim se bave.
– Plava zastava nam je priznanje da smo u tih 50 godina ispravno upravljali našim prirodnim dobrima, a ujedno i dižemo razinu kvalitete usluge koju pružamo našim turistima, kazao je Ramić. Marjana Marasović, predsjednica TZ Starigrad, dodala je kako je ovo veliki dan za Starigrad te da je Plava zastava veliko priznanje koje će pozitivno utjecati na poslovanje hotelske kuće, ali i na turizam i imidž cijele rivijere Paklenica.
Najugroženije stare gradske luke
U nastavku programa održana je i prezentacija knjige “Atlas sedimenata obalnog područja i otoka hrvatskog dijela Jadranskog mora”, koju je izdala udruga Lijepa Naša, a predstavio ju je Ante Kutle. U pet godina istraživanja sedimenata obala i otoka uzeli su osam stotina uzoraka iz različitih dijelova Jadrana i u njima otkrili 16 različitih elemenata, među kojima su neki štetni za ljudsko zdravlje. Kutle je upozorio i kako treba biti jako oprezan s razvojem nautičkog turizma u Hrvatskoj.
– Ne veselim se pričama da ćemo graditi marine za 100 metarske brodove. Imamo dosta marina i slažem se da se one prošire, ali da to budu brodovi s kojih neće dnevno otpadati tone otrova u naše plitko more i uništavati život u moru i ljudsko zdravlje. Najugroženije su stare gradske luke, jer se tamo stoljećima svašta taložilo. Sve je ovo gotovo ništa u odnosu na ono što bi moglo biti ukoliko pristanemo da ovdje sve više ulaze veliki brodovi i kruzeri, onda se možemo pomalo pozdraviti sa životom u moru, istaknuo je Kutle.
Nakon što su podijeljene plakete za vjernost programu Plave zastave, 5 brončanih i 15 srebrnih, na plaži Bluesun hotela “Alan” upriličeno je svečano podizanje zastave uz kratak kulturno-umjetnički program na kojem su spletom lokalnih pjesama i plesova okupljene zabavili članovi KUD Podgorac iz Starigrada.
 


Plave zatave u Zadarskoj županiji


Plaže u Zadarskoj županiji na kojima će se ove godine vijoriti Plava zastava su: Prosika na Pagu, plaža Bluesun hotela “Alan” u Starigradu, plaža turističkog naselja “Zaton”, “Borik” u Zadru, “Jaz” u Preku, “Iza banja” u Sv. Filip i Jakovu, “Lolić” u Pirovcu te “Dražica” i “Bošana” u Biogradu na Moru. Plava zastava bit će i ove godine u marinama “Zadar”, “Dalmacija” i “Kornati”.




 


ANTE KUTLE: To je suludo!


Nakon predstavljanja knjige “Atlas sedimenata obalnog područja i otoka hrvatskog dijela Jadranskog mora”, dr. Ante Kutle kritički se osvrnuo i na projekt prokopa kanala Pag-Košljun.
– To je suludo i nešto što s najvećom konsternacijom odbacujem. Time bi se uništio zaljev i pozdravili bi se sa solanom. Ludilo u glavama pojedinih ljudi nije mi jasno. Vidio sam skice i tu se pogoduje nekim stranim imperijalističkim interesima, a naši kvislinzi služe tom imperijalizmu i sve više postajemo robovi na svojoj prelijepoj zemlji, kazao je Kutle ističući kako su oni koji ne vide štetu za okoliš iz Hidrografskog instituta Split oni koji žive od takvih projekata te da s njima ne dijeli mišljenje.
Kazao je i kako je Eduard Maržić, vlasnik tvrtke Hoteli Pag i kampa Šimuni, sa svojim idejama poput izgradnje umjetnih pješčanih plaža “nepismen čovjek koji ne zna što je to život u moru, jer njemu je more do koljena”.