Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Savić (HDZ): Na javnom natječaju bi postigli trostruko manju cijenu

27.05.2011. 22:00
Savić (HDZ): Na javnom natječaju bi postigli trostruko manju cijenu


Županija prodaje zgradu KLZ za 1.100 eura po metru četvornom. Takva cijena nikad u Hrvatskoj, ni za jedan metar četvorni građevinskog zemljišta, nije postignuta, a u to treba uračunati i troškove rušenja zgrade Kazališta lutaka. Daj Bože da to kupi Grad Zadar, rekao je Antun Zoran Savić


Županijska skupština je odluku o prodaji stare zgrade Kazališta lutaka Zadar (KLZ) donijela uz protivljenje vijećnika SDP-a, a Grad Zadar će je otplaćivati do 2019. Prodaju zgrade za 6,5 milijuna kuna, koliko nedostaje za završetak uređenja nove zgrade KLZ, Svetko Šarić (SDP) ocijenio je lošim poslovnim potezom Skupštine Zadarske županije, dok je Antun Zoran Savić (HDZ) ustvrdio upravo suprotno iznoseći tvrdnju kako Grad Zadar za zgradu plaća trostruko više nego što bi za nju Županija dobila na javnom natječaju.
– Zgrada je u derutnom stanju i više nije za upotrebu. Prostornim planom, koji još nije usvojen, predviđeno je da će se tamo graditi elitni dio grada čime će višestruko poskupjeti cijena metra četvornog. Zašto mi žurimo s prodajom te zgrade i to Gradu Zadru? Ruku na srce, to i jest njihovo; nekom je podjelom Kazalište lutaka pripalo nama, a moglo je pripasti i Gradu. Ako zgrada nije atraktivna, nema potrebe da je itko kupuje, a ako je atraktivna, a zemljište jest, onda je nema potrebe sada prodavati po fiksnoj cijeni, rekao je Šarić tražeći od vijećnika u Županijskoj skupštini da odgode odluku o prodaji do usvajanja izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Zadra.
– Ta zgrada ostaje prazna, a sa sobom nosi troškove. Mi sada nemamo što, nego je prodati Gradu, a ona će imati javnu namjenu. Bilo bi dugo čekati da zgrada stoji bez korisnika, a u ovakvom stanju se više ne može koristiti. Mislim da je dobro što je Grad iskazao želju da ju kupi, a bude li ju kasnije prodavao, opet će sredstva ići u javnu blagajnu i javni interes neće biti oštećen, odgovorio je župan Stipe Zrilić.
– Županija prodaje zgradu KLZ za 1.100 eura po metru četvornom. Takva cijena nikad u Hrvatskoj ni za jedan metar četvorni građevinskog zemljišta nije postignuta, a u to treba uračunati i troškove rušenja zgrade Kazališta lutaka. Daj Bože da to kupi Grad Zadar, a vjerujte, ako to ne kupi Grad Zadar i ode na javni natječaj, cijena koja će se postići bit će trostruko manja, ocijenio je Savić (HDZ).
Odgovarajući vijećniku Nikoli Turčinovu (SDP) župan Zrilić je izrazio uvjerenje kako će nova zgrada Kazališta lutaka uskoro dobiti uporabnu dozvolu.
– Kazalište lutaka odavno se pretvorilo u teatar apsurda, a to što smo saznali da će otvorenje možda biti blokirano zbog čovjeka koji ima pravo na 100 metara četvornih poslovnog prostora samo je jedan u nizu apsurdnih događanja veznih uz tu zgradu. Očito je da se za taj problem znalo već više godina, ali se ništa nije riješilo, rekao je Turčinov tijekom rasprave o Izvješću o radu Kazališta lutaka Zadar u 2010.
– Siguran sam da će to biti riješeno vrlo brzo i da će Kazalište lutaka urediti svoje odnose s vlasnikom tih 100 kvadrata koje je kupio od Dalmatinske, odnosno Komercijalne banke, a koja je imala ugovor o kupnji tog neizgrađenog prostora s KLZ još davnih godina kada je investicija započeta. Da bi se imovinski odnosi riješili potrebna je upravo uporabna dozvola i nije mi jasna logika vlasnika koji koči ostvarenje i svojeg interesa i interesa Kazališta, kazao je župan Zrilić.
HZZO kriv za manjak
Uz suzdržane glasove vijećnika SDP-a i HNS-a usvojeno je izvješće o radu i financijskom poslovanju Psihijatrijske bolnice Ugljan u 2010.
– Psihijatrijska bolnica ostvarila je plus od 4.67 milijuna kuna. To je pohvalno i sad taj prihod treba iskoristiti da se podigne kvaliteta usluge u toj instituciji, odnosno da se uvedu norme koje ima primjerice Psihijatrijska bolnica na Rabu, predložio je Nikola Turčinov (SDP), dok je Predrag Šarić (HNS), raspravljajući o paketu izvješća o radu zdravstvenih ustanova kojima je osnivač Zadarska županija, ustvrdio kako je rad ustanova za pohvalu, ali sastavljanje izvješća za jedinicu.
– Ne slažu se pokazatelji s jedne, s financijskim izvješćima s druge strane. Da se ovakvo izvješće podnese Poreznoj upravi došlo bi do vraćanja papira. U izvješću koje se odnosi na Dom zdravlja rashodi za materijal se ne slažu; imamo razlike u rasponu od par tisuća do par desetaka tisuća kuna, rekao je Šarić.
Bez daljnje rasprave vijećnici su usvojili izvješća o radu Specijalne bolnica za ortopediju Biograd na Moru, Opće bolnice Zadar, Zavoda za javno zdravstvo, Doma zdravlja i Doma za starije i nemoćne osobe za 2010. godinu. Osim Psihijatrijske bolnice Ugljan, višak prihoda u prošloj godini ostvarili su Zavod za javno zdravstvo u iznosu nešto većem od 1.2 milijuna kuna i Dom zdravlja u iznosu od  772.000 kuna. Opća bolnica Zadar u prošloj je godini ostvarila manjak koji prelazi 2 milijuna kuna, a u izvješću Županiji ravnatelj Dario Nekić naveo je kako je to rezultat kašnjenja u isplati od strane HZZO-a. Specijalna bolnica za ortopediju je 2010. završila s ukupnim manjkom koji prelazi 9,3 milijuna kuna, a u svojem izvješću predsjednik Upravnog vijeća Damir Kraljić je naveo kako je manjak nastao “zbog manje ispostavljenih faktura prema HZZO-u u odnosu na ugovoreni i plaćeni limit za 2009. i 2010. godinu”.
– Do manje ispostavljenih faktura je došlo zbog primjene novih cijena po danu bolničkog liječenja koje su manje od stvarnih troškova liječenja i adaptacije i rekonstrukcije dijela zgrade fizikalne terapije s bolničkim bazenom, naveo je Kraljić dodajući kako će se manjak pokriti iz budućeg poslovanja.
Šarić: Važniji seoski đilkoši
Također uz suzdržanost opozicije prilikom glasovanja, usvojen je i Zaključak o prihvaćanju Programskog i financijskog izvješća Športske zajednice Zadarske županije za 2010. godinu
– U izvješću se spominje 130.000 kuna za kupnju kombi vozila za prijevoz sportaša, no ni nakon detaljnog pregleda nismo mogli utvrditi gdje se tih 130.000 kuna nalazi. 130.000 u proračunu od milijun kuna nije mala stvar. Gdje je nestao taj novac, odnosno zašto ga nema u financijskom izvješću?, želio je znati Nikola Turčinov (SDP), dok je njegov stranački kolega Svetko Šarić ustvrdio kako je izvješće netransparentno, a “zaposlenici pola pojedu”.
– Od milijun kuna 400.000 kuna je bilo predviđeno za zaposlene što mi se čini malo prevelikom cifrom tako da zaposleni postaju sami sebi svrha. Zanima me zašto je od lani preneseno 58.000 kuna i zašto je sad opet ostavljeno 65.000? Vjerojatno zato da se može nekom diskretno opet isplatiti, a škrtarilo se na mnogobrojnim korisnicima. Korisnici nisu ravnopravni. Mi bismo trebali financirati amaterski sport, a kraljica sportova je atletika, no Atletski savez je dobio 20.000 kuna, a neki seoski klubovi iz Polače i Benkovca skoro 50.000 kuna. Opet vidimo da su neki sportovi ravnopravniji od drugih, ili su neki načelnici glasniji ili su važniji seoski đilkoši koji se vole poistovjećivati s tim klubovima. Škola košarke je dobila 1.180 kuna. To je stvarno smiješno. Vjerojatno se novac dijeli po podobnosti, rekao je Šarić kojem je župan Zrilić odgovorio kako Školu košarke financira Grad Zadar.
– Računovodstvena pravila omogućuju da se rashod od 130.000 kuna prikaže kao rashod amortizacije i dio je prikazan prošle, a ostalo će biti u iduće četiri godine. Činjenica je da velik dio sredstava otpada na zaposlenike, ali nema drugog načina. Njih nema puno i oni vode niz rukovodećih stvari u sportu. Bilo bi dobro da imamo više sredstava, ali nemamo. Višak se neće platiti nikome. Ono što je bio višak iz 2009. prikazano je kao početna stavka 2010. Tako će biti i za višak iz 2011., odgovorio je Zrilić.
 


Sporazum s maršalom




Vijećnici su jednoglasno prihvatili sklapanje Sporazuma o međuregionalnoj suradnji između Podkarpatskog vojvodstva u Poljskoj i Zadarske županije na područjima razvoja poduzetništva, trgovine, ulaganja, kulture, umjetnosti, obrazovanja, sporta, razmjene mladih, turizma, zaštite okoliša, poljoprivrede i zdravstvene zaštite. Komentar je, međutim, izazvala maršalska titula čelnika Podkarpatskog vojvodstva Mirosława Karapyte.
– Pozdravljam ovu suradnju i čestitam županu; koliko god je bježao od maršala ipak s maršalom potpisuje ugovor, rekao je Svetko Šarić (SDP) i izazvao smijeh u vijećnici.
– Srećom je maršal na kojeg ste vi mislili mrtav, a ovaj je živ, i mi ćemo potpisati još jedan sporazum o suradnji, uzvratio je župan Zrilić.


 


Nered u prostoru


SDP-ovi vijećnici glasovali su protiv prihvaćanja Izvješća o radu Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije za 2010. godinu
– Smatramo da u Zadarskoj županiji postoji nered u prostoru i da su Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove i ustanova kojoj je ravnateljica Nives Kozulić jedan od generatora nereda u prostoru, rekao je Svetko Šarić (SDP).
– Imamo prostorne planove za sve jedinice lokalne samouprave, što je nadležnost Zavoda, i nije to stvorilo nered u prostoru, nego bespravna gradnja, a tu nije kriv ni Odjel, a ni Zavod, odgovorio je župan Stipe Zrilić.