Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Vestić: Ova spomen soba za nas je svetinja

27.05.2011. 22:00
Vestić: Ova spomen soba za nas je svetinja


Od Grada, Županije, sponzora imamo toliko veliku podršku da nam nitko nikad nije zatvorio vrata pred nosom, gdje god smo pokucali – Tomislav Birkić


Nove prostorije  Udruge roditelja poginulih  branitelja Domovinskog rata  Zadarske županije na Relji  svečano su otvorene uz  blagoslov fra Branka iz crkve  Sv. Ivana Krstitelja. U spomen  sobi s fotografijama 303 poginula branitelja, brojnim roditeljima, gostima i prijateljima Udruge obratio se predsjednik Ivan Vestić.
– Iako je teška financijska  situacija, Grad Zadar nam je  omogućio korištenje ovih prostora, a želimo zahvaliti i na  donacijama obitelji Zlatka i  Tonke Bajlo te tvrtkama Intermod, BIM Perica, Tornado i  Knežević Poličnik. Ova spomen soba za nas je svetinja,  rekao je Vestić.
Udruga roditelja poginulih  branitelja Domovinskog rata  Zadarske županije postoji od  1997. godine, a dosad su koristili prostore na području  TIZ-a i to na katu, gdje je  starijim članovima vrlo teško  doći. Kako je rekao Mario  Pešut, pročelnik Odjela za socijalnu skrb i zdravstvo u Gradu Zadru, novi prostor je  državni, iznajmljen Gradu Zadaru, što garantira i neku vrstu  stabilnosti.
– Nakon dugo vremena  traženja prostora za ovu udrugu, napokon smo našli prostor  koji je na atraktivnoj lokaciji,  pristupačan svima. I spomenik  braniteljima bi trebao biti ovdje u blizini, tako da se i to  lijepo ukomponiralo, kazao je  Pešut.
Nakon blagoslova i  svečanog otvorenja novih prostorija, u restoranu Gastro Zadar održana je 9. redovna izvještajna skupština udruge na  kojoj je podneseno izvješće o  radu, financijsko izvješće, a bila je to prilika i za raspravu  članova i pozdravne riječi  predstavnika srodnih udruga  iz susjednih županija.
U izvješću o radu, Vestić je  rekao da su neki problemi ostali isti, a pojavili su se i neki  novi.
– Posebno nas je pogodila  prvostupanjska presuda  Haaškog suda našim generalima i to zbog Oluje kao  združenog zločinačkog pothvata. Takva konstatacija za nas  je jako bolna i neprihvatljiva, a  vlast se nije dovoljno angažirala u obrani pa se nadamo da će  se u žalbenom postupku svi  više angažirati u obrani istine.  Osim toga, nismo u potpunosti  zadovoljni sa Zakonom o pravima branitelja što se tiče mirovina i invalidnina roditelja.  Neka obećanja koja su nam  dana, nisu ispunjena, rekao je  Vestić.
Istaknuo je da su u udruzi  jako zadovoljni sa suradnjom i  financiranjem Grada Zadra i  Zadarske županije, dok se za  dio općina to ne može reći jer  uopće ne sudjeluju u financiranju, što su po zakonu obavezne.
– I u vezi muzeja Domovinskog rata, stvari su se pomakle s mrtve točke. Započeli  su radovi u Kneževoj palači, ali  su obustavljeni zbog konzervatorskih uvjeta, rekao je Vestić.
Tomislav Birkić, predsjednik radnog predsjedništva  skupštine, istaknuo je zadovoljstvo s novim prostorima.
– Osim toga, Grad Zadar  nam je omogućio besplatno  parkiranje i gradski prijevoz.  Tražili smo i oslobođenje od  plaćanja cestarine, ali to je u  domeni države, a ne Grada.  Od Grada, Županije, sponzora imamo toliko veliku podršku da nam nitko nikad nije  zatvorio vrata pred nosom,  gdje god smo pokucali, rekao  je Birkić.
Sjednica je prošla u emotivnom tonu, komentirale su se  presude generalima i uhićenje  Ratka Mladića, a roditelji su i  ovaj put istaknuli da se ne  smiju zaboraviti njihova djeca i  svi branitelji koji su živote dali  da bi mi danas uživali slobodu.  Zato članovi udruge obilježavaju sve obljetnice i državne blagdane, polažu vijence i  pale svijeće na spomen-obilježjima, a žele obilježavanje  obljetnice stradanja u Škabrnji  podići na još jedan viši nivo.