Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Do Kazahstana se dobar glas o Zadru čuje

27.05.2012. 22:00
Do Kazahstana se dobar glas o Zadru čuje


O Kazahstanu naši sugrađani vjerojatno znaju tek da je to jedna od mnogih bivših pokrajina golemog SSSR-a i da je to domovina Borata, a malo njih je svjesno da je ta danas srednjoazijska država jako velika zemlja s bogatim resursima, prije svega izvorima nafte i plina. Stoga nije čudno da se velika sredstva ulažu i u sport, a među najjačim adutima kazahstanskog sporta je njihova odbojkaška ženska reprezentacija koja je za mjesto priprema pred Prvenstvo Azije u rujnu odabrala upravo Zadar. U tri tjedna boravka u Donatovu gradu Kazahstanke će brusiti formu za to njima izuzetno važno natjecanje i to treninzima u ŠC Višnjik. Posjetili smo njihov prvi trening i brzo uvidjeli da se radi o iznimno srdačnim ljudima koji su itekako zadovoljni s onim što su dočekali u Zadru. Od klime, okoliša do uvjeta za treniranje koje samo mogu poželjeti. Pogotovo susretljivim se pokazao izbornik Oleksandr Gutor, inače Ukrajinac podrijetlom, koji je na mjesto izbornika došao nedavno nakon što su Kazahstanke ispale iz kombinacija za Olimpijadu u Londonu. Hrvatska, tj. Zadar nije odabran slučajno, jer za ovo gostovanje je najviše zaslužan bivši zadarski košarkaš Tonči Vanjak.
– Odabrali smo Zadar zahvaljujući Tončiju Vanjaku kojeg sam upoznao dok sam živio u Njemačkoj. On mi je kazao da su tu vrhunski uvjeti za ovaj tip priprema koje mi imamo u planu ostvariti. Ponudio mi je kontakt s Josipom Miočićom koji vodi ovaj sportski centar te smo se jako brzo dogovorili oko svega. Stigli smo u Zadar na tri tjedna gdje želimo odraditi temeljne pripreme za nadolazeće Prvenstvo Azije u rujnu te smo oduševljeni sa svime na što smo naišli u tek dva dana koliko smo ovdje – kazao je na prvu srdačni izbornik Kazahstanki koji nije propustio istaknuti kako mu je uvijek bila želja doći u grad velikog košarkaša i čovjeka Krešimira Ćosića ispred čijeg je spomenika zastao prije nego je ušao u dvoranu.
– Svojevremeno dok sam bio član sovjetske odbojkaške reprezentacije često sam nailazio na sportaše iz Jugoslavije te me se najviše bio dojmio Krešimir Ćosić po kojem ova lijepa dvorana nosi ime. On je bio veliki uzor svima nama i jako je bio cijenjen u SSSR-u, zbog svojih sportskih i ljudskih kvaliteta. Zato mi je jako drago da smo gosti u njegovu rodnom gradu.
Na pripreme je Gutor doveo 16 odbojkašica te osam članova stručnog stožera koji su nedjeljno jutro iskoristilo radno, trenirajući u maloj dvorani 1. Želja je podići kvalitativnu razinu u relativno pomlađenoj reprezentaciji kojoj ukrajinski stručnjak predviđa puno bolje rezultate nego što su ih dosad ostvarivali.
– Imamo smjenu generacija u ekipi. Nakon što se nije uspjelo plasirati na Olimpijske igre, naš Savez je izabrao novi stručni stožer na čelu sa mnom te imamo zadatak oformiti novu generaciju odbojkašica koje bi trebale imati puno bolje rezultate od onih do sada. Nadam se da će Zadar biti prava odskočna daska za sve naše planove u budućnosti koje započinju Prvenstvom Azije u rujnu – zaključio je Gutor.