Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Glagoljica prema učenju iz zadarskog Starog Varoša

27.05.2012. 22:00
Glagoljica prema učenju iz zadarskog Starog Varoša


Udruga za zaštitu prirode, kulturne baštine i ljudskog dostojanstva “Hrvatska sloga” i “Slovangrad”, Dvor braće knjige hrvatske Grad-Zadar, organiziraju tečaj glagoljice pod nazivom “Tumačenje blaženoga Jerolima”. Voditelj tečaja je Dario Tikulin, dugogodišnji zaljubljenik u glagoljska pismena i autor više izložaba i radova o ovoj tematiki. Tečaj počinje danas u prostorijama udruge Hrvatska sloga, Medulićeva 2, drugi kat (pokraj prostorija “Obala i lučica”) u 19 sati.
Tečaj se temelji na učenju glagolinjca Batinino iz Staroga Varoša, a o zasadama na kojima počiva, organizatori ističu:
“Unatoč ostvarenoj narodnoj slobodi i državnoj neovisnosti knjižno samohrvaće s mukom održava svoj život na zadarskoj bašćinskoj pozornici, iako je Zadar bio žarište knjige hrvatske kroz stoljeća, branitelj izvornosti i čistoće knjižnoga izraza. Ovim upućivanjem u predajni nauk nastoji se dopriniesti navedenim zadarskim vriednostima u oblasti knjige. Vriednost nije samo sama rukotvorina, umotvor ili duhovnina i misalnina, nego smo vriednost i mi osviešćenni sinovi i kćeri glagomatičana i glagoljašana našeg brojnog glagožuplja u kojem je i sav javni život izvan crkve nosio jedino glagoljaški značaj. Upućivanje po učenju glagolinjca Batinino se odvija po zoraninskom obrazcu – sedmenstveno tj. “sedmodnevni put utiscegna pameti i razborita xivota”, navode organizatori.
Na tečaju će se polaznike podučiti pisanju glagoljskih slova, njihovoj brojčanoj vrijednosti, o predajama vezanim uz ta slova, slaganju slova u knjižanice, skraćenicama i drugim načinima brzopisa, računanju glagoljicom i mnogim drugim danas manje poznatim znanjima i vještinama vezanim uz glagoljicu, ali i druga pisma.