Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Iza Zadra je uspješna sezona

27.05.2012. 22:00
Iza Zadra je uspješna sezona


Razlika u odnosu na prošlu sezonu je u tome što je ovoga puta moralo ispasti čak pet prvoligaša, a tek igrom slučaja Rijeka je ostala u prvoligaškom društvu. Samim time pritisak je bio golemi i trebalo je to izdržati – kazao je Bajlo
“Ako budu ispadala tri prvoligaša, morat ćemo se itekako potruditi da zavrijedimo biti među ostalom devetoricom koja ostaje u Prvoj HNL


Trener Dalibor Zebić je po završetku sezone 2011./12. iznio svoje opservacije, red je naravno da svoje viđenje da i predsjednik prvoligaša sa Stanova Josip Bajlo. Kao što je poznato Zadar je sezonu završio na 10. mjestu, identičnom kao i u prošloj, ali s tom razlikom da su ove sezone ispala četiri kluba u Drugu ligu, dok je Rijeka zbog neulaska nijednog drugoligaša ipak ostala u elitnom razredu hrvatskog nogometa. Bila je ovo sezona uspona i padova u kojoj je Zadar rušio prvaka Dinama i drugoplasiranog Hajduka, ali je istodobno znao gubiti od Šibenika na svom travnjaku. Postavlja se pitanje je li Zadar napravio dodatni iskorak u odnosu na prošle sezone i mogu li čelnici prvoligaša sa Stanova u konačnici biti zadovoljni učinjenim.
– Smatram da je ova sezona na kraju uspješna i to iz više razloga. I da je napravljen iskorak u odnosu na prošlu – kazivao je Zadrov predsjednik na početku našeg razgovora odgovarajući na pitanje o uspješnosti ove sezone. To je u nastavku u dodatno elaborirao.
Zahtjevnija sezona
– Istina je da smo i prošle sezone prvenstvo završili na 10. mjestu, ali ipak težina nije ista. Razlika je u tome da je ovoga puta moralo ispasti čak pet prvoligaša, a tek igrom slučaja Rijeka je ostala u prvoligaškom društvu. Samim time pritisak je bio golemi i trebalo je to izdržati. Zato i kažem da 10. mjesto prošle sezone i ove nije jednako. Uspjeli smo nekoliko kola prije kraja osigurati ostanak i smatram da moramo biti zadovoljni.
Činjenica je da je Zadar mogao i bolje proći u ovome prvenstvu, sa dvije pobjede više bili bi u vrhu prvoligaške ljestvice.
– Sama činjenica da ispada pet prvoligaša rezultirala je time da je Liga bila izjednačenija. To vidimo i na ljestvici. Istina je da smo sa dvije pobjede mogli dohvatiti 5. ili 6. mjesto. Međutim nismo uspjeli u tome. Razlog? Više ih je. Kao prvo na polusezoni je otišao Ivan Santini koji nas je nosio svojim golovima u prvom dijelu. Njegov učinak nismo uspjeli ni približno nadoknaditi Tokićem i Ivančićem. I bez obzira na to imali smo priliku u završnici prvenstva napraviti taj iskorak prema naprijed. Pričao sam dosta s igračima kada smo osigurali ostanak tražeći da se napravi dodatni iskorak. Međutim, nismo uspjeli anulirati ono poznato “lako ćemo”.
Bilo je puno oscilacija tijekom sezone, od fantastičnih utakmica s Dinamom i Hajdukom, do katastrofalnih protiv Šibenika i Lokomotive.
Nužna pojačanja
– Slažem se. Oscilacija je bilo tijekom cijele sezone. Fantastično smo odigrali obje utakmice protiv Dinama, pobijedili ih na Stanovima, a na Maksimiru remizirali. Jedina smo momčad koja nije poražena od prvaka, čak imamo bolji skor u međusobnim dvobojima. Također smo odlično odigrali protiv Hajduka te npr. protiv Rijeke na Kandridi. Međutim, kada smo trebali valorizirati te velike pobjede, mi smo padali na ‘malimaa’. Onaj poraz od Šibenika na Stanovima nas je gotovo dotukao. Na sreću to se nije dogodilo već nas je natjerao na punu mobilizaciju koja je rezultirala ostankom u Ligi. Kada sve zbrojimo i oduzmemo, čini mi se da je glavni razlog tim oscilacijama mladost naše momčadi. Kao što je poznato posljednjih sezona orijentirali smo se na naš pogon i smatram da će to u konačnici donijeti odlične rezultate. A onda treba znati i istrpiti te oscilacije.
Po svemu sudeći sljedeće sezone bit će još puno teže osigurati prvoligaški status u situaciji kad će otpasti tri momčadi? To logično zahtijeva još jači Zadar za sljedeće prvenstvo.
– Uopće ne sumnjam da će sljedeće sezone biti još teže ostati u prvoligaškom društvu. Za sada su nas napustila dva igrača koja su bila na posudbi iz Hajduka, Tokić i Jonjić. Što se tiče Jonjića, voljeli bismo ga i sljedeće sezone vidjeti u našim redovima. Također su odlaske najavili Fuštar i Prahić. Ako budu ispadala tri prvoligaša, morat ćemo se itekako potruditi da zavrijedimo biti među ostalom devetoricom koja ostaje u Prvoj HNL. Pojačanja su nam nužna i to kvalitetna i iskusna. Ne treba zanemariti i činjenicu da su naši mladi igrači sada stariji i iskusniji za jednu sezonu u prvoligaškom društvu. U svakom slučaju, radimo na tome i ništa nećemo prepustiti slučaju – kazao je na kraju razgovora Josip Bajlo.


Kasnimo, ali ispunjavamo sve obaveze




Općepoznato je da su gotovi svi prvoligaši, netko manje, netko više u teškoj financijskoj situaciji. Zanimalo nas je ispunjava li Zadar svoje obaveze prema igračima i kasni li u tome.
– Ispunjavamo sve obaveze prema igračima, s time da imamo malih zakašnjenja. S obzirom na krizu mislim da se dosta dobro nosimo s tim teretom.


Oporavak Terkeša i Cona


Želimir Terkeš i Marin Con se oporavljaju nakon teških operacija i izbivaju s travnjaka već skoro šest mjeseci. Kada se može očekivati njihov povratak?
– Teško je to reći, obojica su imala teške ozljede. Terkeš je operirao Ahilovu tetivu, a Con križne ligamente. Za Terkeša se nadamo da bi nam se mogao pridružiti u drugoj fazi priprema, dok će Conov oporavak trajati dulje. U svakom slučaju, nedostaju nam ova dva vrlo kvalitetna igrača.


Šuker se tek treba dokazati


– Teško mi je govoriti o toj temi jer se nikakve promjene u HNS-u još nisu dogodile. Za sada mi se čini da će sve ostati na kozmetičkim promjenama. Davor Šuker je veliko nogometno ime i brand, ali to nije dovoljno i morat će se itekako dokazivati na mjestu predsjednika HNS-a. Što se tiče angažmana Igora Štimca na mjesto izbornika umjesto Slavena Bilića, smatram da bi to bilo dobro rješenje. Štimac ima karizmu i sposobnost voditi našu reprezentaciju.
Kakve su prognoze za Europsko prvenstvo?
– Nažalost, nisam preveliki optimist, nekako mi se ne čini da je atmosfera u reprezentaciji na visokom nivou. Imamo jaku skupinu, ali ako je prođemo, onda je sve otvoreno. U svakom slučaju, navijat ću za ‘kockaste’, nadam se i odlasku na pokoju utakmicu.


Santini i Tomasov


Iako su i Ivan Santini i Marin Tomasov na papiru igrači Zadra, svakome je jasno da sljedeće sezone neće nastupati za prvoligaša sa Stanova.
– Smatram da je Santini ostavio traga u Bundesligi i ne sumnjam da će karijeru nastaviti u Njemačkoj. Hoće li to biti u Freiburgu ili nekom drugom klubu, to ćemo još vidjeti. Kad je riječ o Tomasovu, mnogo se govorilo o njegovu odlasku u Dinamo. Kao i kod Santinija ne dvojim da će pronaći kvalitetan klub.