Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Otočanima smanjiti komunalnu naknadu i subvencionirati cijenu preskupe vode

27.05.2012. 22:00
Otočanima smanjiti komunalnu naknadu i subvencionirati cijenu preskupe vode


Stjepan Knežević naznačio je buduće pravce obrtništva na otocima te poželjne mogućnosti produljenja sezone uz kvalitetnu optimalizaciju radnog vremena u tom periodu i regulaciju ambulantne prodaje u namjeri sprečavanja nelojalne konkurencije


U Božavi je u organizaciji zadarskog ogranka HOK-a prošle subote upriličen 1. susret otočnih obrtnika. Pristigli u ovo dugootočno mjesto iz brojnih otočnih općina i gotovo svih jadranskih županija na ovom su seminaru pokušali detektirati probleme u svojoj branši pri provođenju strategije opstanka poslovanja na izdvojenom i specifičnom prostoru kakav je otočni. U tome su im se pridružili i dali korisne sugestije i podršku predstavnici lokalne i županijske uprave te resornih ministarstava i državnih agencija.
Autohtoni proizvodi, suveniri, agroturizam
Stjepan Knežević iz zadarskog ogranka u uvodnom izlaganju naznačio je buduće pravce obrtništva na otocima te poželjne mogućnosti produljenja sezone uz kvalitetnu optimalizaciju radnog vremena u tom periodu i regulaciju ambulantne prodaje u namjeri sprečavanja nelojalne konkurencije iste. Za ostvarenje tih ciljeva i postizanje prihvatljive cijene otočnih proizvoda na tržištu neophodno je smanjiti komunalnu naknadu te subvencionirati cijenu ionako preskupe vode i energenata za otočane. Nadalje je potrebno inzistirati na autohtonom proizvodu, suveniru, agroturizmu baziranom na izvornom maslinarstvu i ribarstvu. Suvisle naznake takvog prepoznavanja kreativnih mogućnosti održivog razvoja otoka prikazale su nedavno pokrenuta LAG Mareta iz Sali i udruga Otočni sabor sa sjedištem u Zadru.
Konkretne (ne)mogućnosti razvoja obrta u datom vremenskom okviru i izoliranosti otoka dao je saljski načelnik Morović na primjeru svoje općine, inače treće po veličini na području cijele županije a opterećene brojnim problemima od nepovoljne demografske strukture do “tankog” proračuna, skupe vodoopskrbe i energetske infrastrukture, pogotovo na njenom sjevernom dijelu. Navodi i nešto blistavije trenutke glede autohtone proizvodnje na otoku eksplicirajući ekološko maslinovo ulje i kozji sir OPG Žampera iz Žmana i idealan spoj maslinarstva i stočarstva na toj obiteljskoj ekonomiji.
 U raspravi se od ostalih sudionika čulo i o ostalim problemima i ograničavajućim faktorima razvoja obrta, poput prometne (ne)povezanosti otoka s kopnom i s tim u vezi dnevnog ritma dolaska i odlaska s njega, korelacije poslovnih efekata i ulaznih troškova, nelogičnoj cijeni vode za otočna domaćinstva i gospodarstvo, skupe opskrbe i distribucije energenata, prijevoza robe trajektima za otočne trgovce po popularnoj cijeni i otočnim vinjetama. Apostrofirana je i problematika natječaja za koncesiju na pomorskom dobru po kojoj su mali brodograditelji koji desetljećima imaju obrt praktički na svojoj okućnici stavljeni u neravnomjeran položaj tržišne konkurencije s lako ostvarljivom mogućnošću gubitka obiteljskog posla što su ga sami stvarali.
Očuvanje kulturne baštine, etno-rukotvorine…
 O aktualnim projektima i pokretanju novih inicijativa koje poduzimaju na nivou Grada Zadra za otoke u svojoj ingerenciji govorio je Ivica Katić iz gradskog Odjela za poljoprivredu i razvitak otoka aludirajući pritom na turističke obrte, očuvanje kulturne baštine, etno-rukotvorine i izvorno lončarstvo, seoski turizam, LAG-ove, uz subvencioniranu cijenu vode i energenata za takve proizvođače.
A neke kvalitetne pomake u prijevozu morem spomenuo je ravnatelj Državne agencije pomorskog prometa, Franičević najavljujući skori odlazak Vladinog izaslanstva u Estoniju gdje će s tamošnjim kolegama razmotriti estonski model povoljne subvencije cijene goriva za brodare u linijskom prometu.
 Nakon radnog dijela susreta sudionici su se zaputili na dužotočni razgled prirodnih osobitosti Dugog otoka te zajedničku večeru i druženje u Salima gdje im je Tovareća mužika demonstrirala svoja akrobacijska umijeća puhanja u rogove.


Božavski skup




Božavskom skupu nazočili su kap. Nikola Mendrila, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, Igor Vojinović, potpredsjednik HOK-a, Ivan Franičević, ravnatelj državne Agencije za obalni linijski i pomorski promet, Ivo Gregov, prestojnik Ureda Državne uprave, Ivica Katić, pročelnik Odjela za poljoprivredu i razvitak otoka te njihov domaćin Zoran Morović, načelnik Općine Sali. Domaćinstvo i prihvat sudionika pružila je Općina Sali uz pokroviteljstvo Grada Zadra i Zadarske županije.


Uvode se otočne iskaznice u lokalnom prijevozu


– Sliku života na otocima da ona ne bude samo lijepa razglednica možemo promijeniti samo poboljšanjem uvjeta života na njima, rekao je pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Mendrila podgrijavši nadu otočanima pri najavi neposrednih poduhvata u njegovom ministarstvu na tom planu od kojih u nastavku svoga izlaganja nabraja:       
– U fazi smo izrade uvođenja otočnih iskaznica u lokalnom prijevozu, uvođenja elektronske karte, donošenja Zakona o otočnim lukama i turističkim privezištima, uređenja pomorskog dobra, nadasve pomoći otočnim općinama koje imaju male proračune a velike probleme pri vodoopskrbi, opskrbi energentima, infrastrukturi.