Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pritiska nema, idemo raditi ono što volimo

27.05.2012. 22:00
Pritiska nema, idemo  raditi ono što volimo


Šime: Pred početak sezone imali smo dva cilja. Jedan je bio dobro odraditi Svjetsko prvenstvo, a drugi su Olimpijske igre. Ovaj prvi smo na pravi način odradili, a sada nam preostaje uprijeti svoje snage na ovaj drugi cilj


Jedriličari zadarskog Sv. Krševana Šime Fantela i Igor Marenić osvojili su četiri svjetske medalje u klasi 470 na posljednja četiri Svjetska prvenstva i to u olimpijskom ciklusu. Svoj sjajni doseg zaključili su u na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj na kojemu su osvojili brončanu medalju.
– Ovo je zaista fantastičan rezultat i fantastičan nastavak niza. Definitivno nije bilo jednostavno. Imali smo dobrih i lošijih dana, ali u konačnici smo uspjeli ostvariti ono što smo i željeli, a to je osvojiti medalju na Svjetskom prvenstvu – rekao je Šime Fantela, koji se s Igorom Marenićem u završnici turnira borio s finskom posadom za medalju. Bio je to pravi mali rat, a promjena pravila u posljednjem “medal race” koji je postao dvostruko kraći od ostalih plovova i koji nosi dvostruko više bodova nije pojednostavila stvari.
– Čudno je malo sve to bilo, ali uspjeli smo se izvući i stići do bronce. I zaslužili smo je. Tijekom cijelog turnira bili smo među prvih četiri-pet posada. Većinu vremena smo zaista dobro jedrili.
Nema pritiska
Svjetska bronca samo je nastavak vrhunskih dostignuća ovog dvojca. Na niz juniorskih medalja nadovezale su se i one seniorske. A njih jo do sad bilo također mnogo. Zaista mnogo. Nitko u povijesti hrvatskog jedrenja nije osvojio svjetsku medalju u olimpijskom dvojcu, tako da će ove rezultate zaista biti teško nadmašiti.
– Nije sve ovo stiglo preko noći. Nije ni moglo. Zaista je tu bilo mnogo rada. I, naravno, malo sreće – istaknuo je Marenić, a oboje su istaknuli i onog trećeg člana tima.
– Edo Fantela. Bez njega sve ovo ne bi se moglo izvesti. On u potpunosti brine o svemu što se tiče naših karijera.
Uskoro slijedi ono najvažnije. Olimpijske igre u Londonu su pred vratima, a Fantela i Marenić su favoriti za medalju.
– Svjesni smo svoje kvalitete. No, ne razmišljamo o pritisku. Trenutačno na je najvažnije dobro se pripremiti za Olimpijske igre. Za to napraviti imamo dva mjeseca i u tom vremenu nastojat ćemo stići na Olimpijske igre maksimalno pripremljeni te dobro naviknuti na uvjete i regatno polje – napomenuo je Marenić.
No, teško je pobjeći od toga da mnogi Zadrani i Hrvati očekuju od vas medalju.
– Jasno nam je to. Na kraju krajeva i nas zanima kako će sve to završiti. Što se nas tiče ipak ćemo pokušati to izvesti bez većeg imperativa. Idemo na Olimpijske igre uživati i jedriti. Idemo raditi ono što najviše i volimo raditi.
Olimpijske igre su ipak najveće sportsko natjecanje. Iako ste iskusni, iako ste prošli već toliko natjecanja i regata, postoji li ipak trema pred početak plova na ovakvom natjecanju?
Marenić: Iza sebe imamo iskustvo Olimpijskih igara u Pekingu i tada je postojala mala trema, ali isključivo do trenutka kada je sve krenulo. Tada treme nestaje i to u našim glavama postaje obična regata.
Na pogreškama se uči
Do početka igara ostalo je još dva mjeseca. U kakvoj ste formi?
Marenić: Mislim da bronca na Svjetskom prvenstvu dovoljno govori u kakvoj smo formi. Ali istina je da i nismo u potpunosti zadovoljni. Na svakoj regati uočimo neke pogreške koje se moraju ispraviti, u kojima smo lošiji. Sada je period kada se moramo koncentrirati na te pogreške.
Tempirate li formu za Olimpijske igre?
Fantela: Pred početak sezone imali smo dva cilja. Jedan je bio dobro odraditi Svjetsko prvenstvo, a drugi su Olimpijske igre. Ovaj prvi smo na pravi način odradili, a sada nam preostaje uprijeti svoje snage na ovaj drugi cilj. Sada krećemo s onim pravim, ozbiljnim pripremama za nastup u Londonu.
Do Olimpijskih igara preostale su još dvije regate. Jedna je regata Svjetskog kupa u Weymouthu, nakon čega Zadrane očekuje i Europsko prvenstvo.
Marenić: Nama su te regate također važne. I na njima ćemo postupati isto kao i da su Olimpijske igre. Dat ćemo sve od sebe i tražiti najbolji mogući rezultat. Mi na takav način jedrimo i ne znamo drukčije.


Osobne iskaznice




Ime i prezime: Šime Fantela/Igor Marenić
Datum rođenja: 19. 1. 1986./2. 1. 1986.
Mjesto rođenja: Zadar/Mali Lošinj
Klub: Sveti Krševan
Matični klub: Uskok/Cres
Najvažniji rezultati u klasi 470
1. mjesto: SP seniora (09.), EP seniora (09., 11.), SP juniora (03., 05., 07.), EP juniora (05.), Univerzijada (05.),
2. mjesto: SP juniora (02., 06.), EP juniora (02., 06.), Mediteranske igre (09.)
3. mjesto: SP seniora (10., 11., 12.)
4. mjesto: Mediteranske igre (05.)
5. mjesto: SP seniora (06.)
6. mjesto: SP seniora (’07.)
7. mjesto: EP seniora (08.)
9. mjesto: Olimpijske igre (08.)


Lagana proslava


Kako Fantela i Marenić slave osvajanje medalja?
– Svaki put različito. Sad u Barceloni smo bili na večeri s trenerom i djevojkama te turskom posadom s kojom i treniramo i kojoj je Edo Fantela bio trener i koji su također uspjeli izboriti Olimpijske igre. Bili smo u ribljem restoranu, popili dva pića. Ništa specijalno.
A kasnije?
– A kasnije? Pa ovaj put nismo imali pretjerano dugi izlazak. Možda do 2.30. Nije bila atmosfera kakva zna biti jer je većina jedriličara već otišla pa ni atmosfera nije onakva kakva zna biti – kaže Šime Fantela.
A kako će te proslaviti uspjeh na Olimpijskim igrama?
– Hm. Zavisi o uspjehu – ispucao je Marenić.
Pa recimo da će se imati što slaviti. A London je savršen grad za proslaviti neku od medalja?
– Ha, ha, ha… Znamo znamo. Već smo bili i pripremili teren – dodao je Marenić. U Španjolskoj je proslava medalje bila umjerena. U Londonu…