Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Problematika autizma u Zadru nije sustavno riješena

27.05.2012. 22:00
Problematika autizma u Zadru nije sustavno riješena


U Zadru se provodi rana intervencija, ali još ne na način koji nas zadovoljava. Ima udruga i pojedinaca koji rade na tom području, naglasio je predsjednik Udruge za autizam Zadar Andrija Marcelić


Konferencija o autizmu pod nazivom “Autizam – rano prepoznavanje i cjeloživotna podrška” održana je u subotu u dvorani Zavoda za javno zdravstvo, a u organizaciji Udruge za autizam Hrvatske i Udruge za autizam Zadar. Stručni suradnici i svi oni koje je zanimala ova tema imali su priliku doznati više o odrastanju djece s autizmom, o važnosti podrške roditelja i ranom radu, stambenim zajednicama za odrasle s autizmom te poticanju senzorne integracije.
Donijeti nacionalnu strategiju
 Konferencija se održala u okviru projekta “Informiranje i edukacija roditelja osoba s autizmom te informiranje lokalne zajednice i institucija o pravima i potrebama osoba s autizmom”, odobrenog od Ministarstva zdravlja.
Lidija Penko, predsjednica Udruge za autizam Hrvatske, navela je da se konferencija održava u deset gradova u kojima je 12 udruga za autizam te da projekt završava krajem svibnja.
– Konferencije su ostvarile velik interes roditelja i struke, koju problematika autizma zanima. Jer iako su neka područja pokrivena bolje, problematika autizma je u globalu loše pokrivena. Rijeka, Zagreb i Split imaju centre za autizam, a drugi krajevi ih nemaju. Tako se i Udruga za autizam Zadar bori pružiti usluge kojih nema – od onih rane intervencije, preko podrške roditeljima te integracije u vrtiće do škole po prilagođenom programu. Autizam je neriješen u sustavu i mi se kao krovna udruga borimo za sustavno rješenje, za donošenje nacionalne strategije, kojom bi se predvidjelo rješavanje autizma za roditelje na cijelom području Hrvatske, od integracije, koja se unatoč predviđenim mogućnostima djece sposobne za integraciju zbog nerazumijevanja i/ili nedovoljne podrške u redovnom sustavu, odnosno needukacije kadra, ne provodi.
Upoznati roditelje s pravima
Cilj ovakvih konferencija je da se roditelje upozna s njihovim pravima te da ih se uputi što mogu i trebaju napraviti za svoju djecu. Također je cilj i potaknuti lokalnu samoupravu na pružanje podrške udrugama koje se bore za realizaciju prava roditelja i djece s autizmom, kazala je Penko.
Predsjednik Udruge za autizam Zadar Andrija Marcelić govorio je o dosadašnjim aktivnostima Udruge pa je tako spomenuo lani održan seminar “Autizam među nama”. Istaknuo je i da je održavanje konferencije nastavak aktivnosti osvještavanja koje Udruga provodi od samog svog osnutka 2009. godine.
– U Zadru se provodi rana intervencija, ali još ne na način koji nas zadovoljava. Ima udruga i pojedinaca koji rade na tom području, ali problematika autizma u Zadru nije sustavno riješena, naglasio je Marcelić.
Osim Lidije Penko, predavanja okupljenima održale su i prof. Ivanka Pejić, prof. Slavica Dujmović, predsjednica Udruge za autizam Zagreb, te mr. Dragana Mamić iz Centra za autizam Zagreb.