Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sakrament svete potvrde primilo 81 mladih

27.05.2012. 22:00
Sakrament svete potvrde primilo 81 mladih


Dragi krizmanici, htio bih vam priopćiti još jednu lijepu vijest, a to je činjenica da vas Isus osobito voli, jer on je vaš prijatelj koji na vas računa i moli za vas. Kao dokaz te osobite ljubavi je i podjela sakramenta svete potvrde kada Isus ispunjava svoje obećanje i šalje vam svoga Duha i darove: mudrosti, razuma, savjeta, jakosti, znanja, pobožnosti i straha Božjega, riječi su iz propovijedi koje je krizmanicima uputio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić tijekom misnog slavlja na svetkovinu Duhova u katedrali Sv. Stošije u Zadru. Dodao je kako Isusa treba uvijek prihvaćati kao vjernog prijatelja za kojim se isplati ići, uz slušanje njegovih Riječi.
– Kako ne voljeti Krista kad je on jedina prava sigurnost i budućnost! Najljepši darovi koje možete prinijeti Isusu su vaše srce, ljubav i budućnost. Stoga kad vas muče problemi i zapanjeno stojite pred tajnom života ne trebate se plašiti, nego usmjerite svoj pogled prema Bogu. On želi progovoriti vašem razumu i srcu, vašoj slobodi i savjesti, otvorite mu se, osluškujte njegove nagovore, povjerite mu se i pitajte ga što želi od vas u ovom vremenu. I uz to budite vjerni kućnim običajima i našoj vjerničkoj praksi koja se prepoznaje u ninskom geslu, napisanom 1979. godine u Ninu: “Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom slavi misu.” Budite otvoreni Isusu Kristu i družite se s njime, poručio je krizmanicima mons. Puljić.
 Proslava svetkovine Duhova – rođendana Crkve bila je i u znaku obljetnice posvete zadarske katedrale, posvećene u 13. stoljeću, na čiju je povijest podsjetio zadarski nadbiskup. Tijekom euharistije krizmano je ukupno 54 mladih iz župa Sv. Stošije i Sv. Šime te 27 mladih iz župe Sv. Šimuna i Jude Tadeja s Bokanjca, koje je pripremao don Jerko Gregov. Mlade iz župa Sv. Stošije i Sv. Šime su za sakrament kršćanske zrelosti pripremale Dragana Glavočić, Meri Livić i Nada Kombura. Na početku mise je govorio don Jerko Gregov, župnik Bokanjca, a sudjelovali su i don Ivan Mustać te don Josip Lenkić, župnik župe Sv. Šime. 
– Primanjem sakramenta svete potvrde naši krizmanici nastavljaju put koji su započeli primanjem sakramenta krštenja. Nastavljaju put potpunog suobličenja Isusu Kristu i potpunog uvođenja u vjeru i život kršćanske zajednice. S Duhovima je započelo vrijeme Duha Svetoga koji će Crkvu voditi kroz sva vremena. Danas slavimo rođendan Crkve kada se primaju darovi Duha Svetoga koji daju snagu i moć. Time postajemo svjedoci Duha Svetoga i njegovih darova. Želimo živjeti snagom Duha po uzoru na Isusa Krista. Kao kršćani pozvani smo prihvatiti optimizam apostola. Sveti Pavao nam govori o djelima tijela i plodovima Duha. Djela su tijela: bludnost, nečistoća, razvratnost, idolopoklonstvo, vračanje, neprijateljstvo, svađe, ljubomora, srdžbe, spletkarenja, razdori, strančarenja, zavisti, pijančevanja i tome slično. A plodovi Duha su: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost i uzdržljivost. To su dvije ponude oprečne jedna drugoj, naveo je don Jerko istaknuvši potrebu pravog odabira u životu krizmanika.
– Ako se vodimo Duhom Svetim pobjeđujemo djela tame. Duhovi se protive svakoj rezignaciji i malodušnosti kršćana i upravo Duh Sveti želi otkloniti sve zle duhove kojima su ljudi pritješnjeni. Duh Sveti želi nas obnoviti i omogućiti nam da poput Isusovih učenika u Jeruzalemu budemo zahvaćeni istim Duhom i vatrom da bi tako svijetu naviještali veselu vijest ljubavi i mira Kristova, dodao je još župnik Bokanjca.
– Kroz dvije godine rada s krizmanicima hrabrila nas je želja da ovim mladima prenesemo vjeru. Vidjeli smo da su naši mladi potrebni prije svega svjedoka vjere, jasnoće kršćanskog stava i otvorenosti Bogu i trudili smo se svjedočiti im da su u Crkvi na pravome mjestu. Duh Sveti, duh istine im daje rasvjetljene oči za događaje njihovog života. Dobivaju duha mudrosti kako bi imali kršćanski stav, živeći dostojanstvo ljubljene djece Božje, rekla je Nada uime vjeroučitelja.
– Svetkovina Duhova umrežuje se u dva povijesna događaja. Jedan je povijesni događaj koji nas veže s ovom katedralom, trobrodnom, romaničkom koja je bila posvećena svetom Petru, a od 9. stoljeća kada je biskup Donat dobio pepeo srijemske mučenice Stošije, dobiva njezino ime. Kameni sarkofag koji je biskup Donat dao izraditi u čast svete Stošije, u kojem se nalaze njezini zemni ostaci nalazi se s desne sjeverne strane ove katedrale. Ona je zajedno s gradom bila srušena u 13. stoljeću, 1202. za vrijeme Četvrte križarske vojne pa je obnova trajala cijelo to stoljeće. Posvećena je 27. svibnja 1285. godine, riječi su mons. Želimira Puljića.
Krizmanici župa Sv. Stošije i Sv. Šime u Zadru: Dorotea Andrić, Piero Anić, Vice Bakarić, Marta Basioli, Karla Božiković Began, Ivan Bek, Ante Buterin, Tea Kristina Čuka, Lucija Čulina, Enio Ćustić, Antonio Dellavia, Deborah Duca, Dora Dukić, Astra Filipović, Josip Gjergja, Dario Gočmanac, Ivana Grgurović, Silesia Ana Grzunov, Tea Javor, Josip Jurinić, Nikola Dominik Kalemarski, Marija Kostić, Karlo Kurta, Katarina Kušter, Luka Lazanja, Josip Ljoka, Nina Magaš, Lucija Majica, Tereza Maračin, Lara Maraš, Marta Marčinković, Jure Marđetko, Iva Markulin, Ivan Matak, Karla Matulović, Jure Mihovilović, Boris Mudražija, Petra Novačić, Victorija Izabela Obrovac, Roko Pecotić, Laura Perković, Dominik Peroš, Borna Radoš, Lovre Ricov, Igor Sabljak, Karla Savić, Dora Smolić, Marko Šarić, Donatela Šustić, Donat Vidov, Tomislav Vrkić, Ema Vrsaljko, Šime Vrsaljko, Toni Zubović.
 Krizmanici župe Sv. Šimuna i Jude Tadeja: Željka Barić, Jure Bilać, Mateo Bojo, Matko Donadić, Valentino Dukić, Slavko Đukanović, Manuela Harbaš, Chiara Kanjer, Dora Lucija Kanjer, Tonći Katalinić, Andrea Kožul, Pijero Krt, Andrija Matković, Mateo Mijić, Michelle Miočić, Josipa Mrkić, Katarina Mrkela, Iva Rogić, Marija Rogić, Ivan Šemonik, Ante Torić, Antonija Tunić, Karlo Trifković, Filip Vrsaljko, Lucija Zekanović, Šimun Zorić, Stipe Žodan.