Umjetnost je u modi

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Adam VIDAS
Prvoj ovogodišnjoj radionici odazvale se većinom djevojke

Škola primijenjene umjetnosti i dizajna i ove godine je organizirala radionicu za osmaše kako bi se učenici na kraju svog osnovnoškolskog obrazovanja upoznali sa školom te zanimanjima koja ona nudi, ali i da bi lakše pripremili za provjeru likovnih sposobnosti koja prethodi upisu u prvi razred ove škole.

Škola primijenjene umjetnosti i dizajna obrazuje učenike u šest zanimanja iz područja likovne umjetnosti i dizajna - grafički dizajner, slikarski dizajner, dizajner odjeće, fotografski dizajner, aranžersko scenografski dizajner i dizajner tekstila. Prva radionica održana je protekle subote, a vodile su je profesorice Bojana Vukojević i Martina Beneta koje su 20-ak zainteresiranih osmaša provele prostorijama svoje škole te im pokušale još više približiti posebnost i ljepotu bavljenja umjetnošću, dale im sve potrebne informacije koje su im potrebne za upis u ovu školu.

Upoznavanje sa školom

Nakon toga su učenici dobili i konkretne zadatke na račun kojih su profesorice mogle vidjeti potencijale svakog ponaosob, ali i ukazati im na pogreške, propuste te pohvaliti ono dobro što su učinili.

Bojana Vukojević istaknula je da joj je ovo već treća godina zaredom koju održava radionice te da je iznimno zadovoljna interesom zadarskih osnovnoškolaca.

- Radionice se održavaju već godinama. Osmaše koji dođu na radionice upoznajemo sa školom, odnosno svim odjelima, pokazujemo im radove koje su naši učenici napravili tijekom godine, te naposlijetku i oni rade u radionicama, crtaju, te se tako na neki način pripremaju za prijamni ispit, odnosno poslije za nastavu. Kod nas se učenici odlučuju za jedan od dva smjera, A, koji obrazuje fotografski dizajn, aranžersko scenografski dizajn i dizajn tekstila ili B, koji obrazuje slikarski dizajn, grafički dizajn te dizajn odjeće. Prva godina je svima jednaka, pohađaju likovnu umjetnost i dizajn te tek na drugoj godini biraju smjerove za koje moraju imati određeni broj bodova, na račun ocjena koje skupljaju tijekom godine. Neki smjerovi više traže crtačko umijeće, a neki manje. Svi odjeli su nam popunjeni u jednakoj mjeri, rekla je Vukojević.

Motiv stolice kao test

Prošle godine smo imali jako puno djece što očekujemo i ove godine jer umjetnost je u modi i mnogima se sve više sviđa biti dio umjetničkog svijeta. Naravno, mi se u školi trudimo da učenici uz znanja o samoj umjetnosti steknu i jednu široku opću kulturu te da tako budu spremni i za daljnje školovanje, ma što u konačnici odabrali. Oni koji izaberu umjetnost uglavnom ostaju u umjetnosti te upisuju likovne akademije, no ima i onih učenika koji se još uvijek traže te izabiru neke druge puteve, odnosno zanimanja, kazuje Vukojević.

Na ovoj radionici učenici su stekli pripremna znanja koja će im pomoći na prijamnom ispitu.

- Gotovo uvijek kao motiv učenicima stavimo stolicu koja je poprilično težak motiv i za starije razrede, a pogotovo za početnike. No, tek tada vidimo koliko su oni spremni za umjetničku školu. Naime, na tom motivu im je najlakše objasniti proporcije i perspektivu, kako bi oni to bolje razumjeli. Na prijamnom ispitu ih čeka još mali slikarski dio kojeg ne radimo na radionicama jer se tiče isključivo trenutka. Naime, moraju prepoznati neku boju i pokušati je dobiti miješanjem boja na papiru, istaknula je Vukojević.

Ovo je bila prva od dviju radionica za osmaše. Druga je na rasporedu u subotu 2. lipnja, također u vremenu od 9 do 11 sati uz podršku i savjete Lidie Biočić te Ana Marije Juričev Martinčev.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno