Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Svojim izjavama su naoštrili našu oštricu (FOTOGALERIJA)

Autor: Viktor Bogut

27.05.2013. 22:00
Svojim izjavama su naoštrili našu oštricu (FOTOGALERIJA)

Foto: Zvonko KUCELIN



Moji igrači i naši navijači zajedno su vratili košarku kući – rekao je strateg Zadra Ante Nazor nakon što je njegova momčad ostvarili veliku pobjedu u majstorici s Cedevitom i plasirala se u finale prvenstva Hrvatske gdje će se sastati s Cibonom.
Idućih dana tako će hrvatska košarkaška javnost u finalu pratiti (nakon tri godine) najpoznatiji košarkaški dvoboj u Hrvatskoj, no svakako da se valja na trenutak i zaustaviti na polufinalnoj seriji.
Iako je u prošlosti Zadar često znao biti u ulozi autsajdera protiv zagrebačkih momčadi, dugo se u jednoj ovakvoj seriji nije našao s toliko financijski nadmoćnijim protivnikom kakva je bila Cedevita. »Vitamini« su jedna od najskupljih momčadi u povijesti ovih prostora i sve osim njihovoga glatkog prolaza u finale prije početka serije smatralo se velikim iznenađenjem. Ipak, poput junaka u sportskim filmovima, ovaj put je slavila momčad koja je imala veće srce, a ne višestruko više novaca u proračunu.
– Imali smo, zaista kvalitetni sastav za protivnika. Ali želio bih im zahvaliti jer su nekim svojim izjavama naoštrili našu, a otupili svoju oštricu.
Fraza da su Zadrani ostavili srce na parketu u nedjeljnoj utakmici se, zaista mogla primijeniti. Jer da su košarkaši Zadra i izgubili taj dvoboj, nitko im ne bi smio prigovoriti, borili su se od prve do zadnje minute. Publika je to prepoznala i dala im podršku kavu malo tko ima. Ostaviti srce na parketu protiv Cedevite nije dovoljno. Trebalo je nešto i odigrati, a Cedevita im je dala priliku, jer umjesto da je vodila 10 ili 15 koševa, imali su samo plus šest.
Ne može se reći da je Cedevita u drugom poluvremenu bila lošija momčad. I konačna statistika ide im u korist, ali Zadar u nedjelju jednostavno nije mogao izgubiti. Tricama se vratio u život, no odgovorila je i Cedevita. Ali bilo je jasno da se ide u egal završnicu, da se Zadar ovaj put neće raspasti. Navijači su »namirisali krv«. Suparnik je bio moćan, ali iz minute u minutu koncentracija im je padala. Napetost se na tribinama mogla sjeći nožem. Svi, navijači, igrači i treneri obiju momčadi su skakali na suce (na granici tehničkih), ali ono što je bilo najvažnije, kada se lomilo Zadrani su bili bolji, smireniji i precizniji.
Osim što su dobili utakmicu, pred finale s Cibonom Zadar je dobio još dva raspoložena igrača. Goran Vrbanc je, možda, i igrač utakmice. Iako nije igrao završnicu, gotovo je sam držao Zadar kada nitko drugi nije imao ideje i u potpunosti limitirao Tomasa kada ga je čuvao. Odličnu partiju odigrao je i Toni Prostran, pogodivši ključne šuteve i odlično razigravajući momčad. Organizatori igre Cedevite nisu mu stvarali probleme, a on je njima zadavao mnoge muke.
I sada slijedi ono najvažnije. Finale protiv Cibone. Favorit je Cibona. U to nema sumnje. I to ne samo radi prednosti domaćeg terena već radi, također (na papiru) neusporedivo jače momčadi. No favorit je bila i Cedevita, a na kraju su zapjevalo »nije u šoldima sve«.
– Sigurno da nije jednostavno nakon ovakve utakmice već tri dana kasnije igrati finale u Zagrebu protiv Cibone. Ali nećemo se žaliti. Cibona je imala dužu pauzu nakon polufinalne serije, ali mi smo u dobrom tonusu. Vjerujem da ćemo biti maksimalno spremni za tu utakmicu.