Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadarski maturanti odahnuli: esej lakši od očekivanog

Autor: Vanja Mirčeta

27.05.2013. 22:00
Zadarski maturanti odahnuli: esej lakši od očekivanog


U sklopu polaganja državne mature, esej iz hrvatskog jezika pisan je jučer u svim gimnazijama i školama s četverogodišnjim programom čiji učenici žele nastaviti sa školovanjem na nekom od fakulteta. Ispit iz istog predmeta, književnosti i jezika, obuhvaća poznavanje gramatike i pravopisa, odnosno pravila čitanja, pisanja i govora. Konačni rezultati uspjeha učenika koji su pristupili državnoj maturi bit će poznati tek 9. srpnja, nakon čega slijedi žalidbeni rok 11. srpnja te će konačni rezultati biti poznati 17. srpnja.
Na jučerašnjem ispitu iz hrvatskoga jezika zadatak je bio usporedbena raščlamba dvaju tekstova te raspravljački školski esej. Školski esej morao je imati od 400 do 600 riječi. Za pisanje školskog eseja pristupnik može dobiti maksimalno 80 bodova. Ove godine od ispitnih djela za višu razinu ispita bila su ponuđena djela, odnosno romani, »Povratak Filipa Latinovicza« Miroslava Krleže te »Bijeg« Milutina Cihlara Nehajeva.
Popis lektire za esej iz hrvatskog jezika ostao je isti kao protekle godine te su se svi učenici koji su se tijekom cijele ove školske godine ozbiljnije pozabavili tim djelima mogli bez prevelikih poteškoća i više nego dobro odraditi svoj zadatak.
Ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora, Rade Šimičević ističe kako je pri pisanju eseja sve proteklo u redu te da iz kontakata s učenicima smatra da su jako dobro riješili postavljeni test.
– Djeca govore kako im esej nije bio težak. Naime, ponuđena su djela s popisa lektire kao i protekle godine te s obzirom na to da se djeca za državnu maturu pripremaju cijelu školsku godinu, vjerujem da će u konačnici uspjeti ostvariti svoj osnovni cilj, upisati željeni fakultet. Imamo pametnu djecu koja su sposobna odgovoriti na svaki izazov, netko manje netko više. Onaj tko je bio sigurniji u sebe svakako je i bolje napisao. Ovo je bio veliki izazov za njih jer su po prvi puta ostavljeni da se sami snađu u zadacima koji su postavljeni pred njih, a koji izravno svojim rezultatima na neki način utječu na njihovu budućnost. Sada će se vidjeti tko se ozbiljno pozabavio svojim obrazovanjem te ustvrditi kome je bio važan što bolji uspjeh, zaključio je Šimičević.
Maturanti koji su jučer izlazili iz zgrade do Perivoja Vladimira Nazora istaknuli su kako je ovogodišnji esej bio puno lakši u odnosu na one prošle i pretprošle godine.
Mathias Grizelj istaknuo je kako romani Krleže i Nehajeva nisu bili pretjerano teški za usporedbu.
– Bit cijelog eseja bazirala se na razumijevanju. Imali smo tri smjernice i dva polazna teksta te okvir od 400 do 600 riječi kojima je sve moralo biti rečeno. Bila su navedena pitanja te se tražili konkretni odgovori potkrijepljeni primjerima iz teksta. Pitanja su bila općenita, usporedba dva djela, likova te radnje, odnosno događaja, ništa posebno teško. Mislim da sam sve dobro napisao, bar za vrlo dobar jer mi je najviše problema zadavala interpunkcija i gramatičke greške vezane uz pisanje č i ć, ije/je i sl., kazao je ovaj gimnazijalac.