Kritika političke klime

Slika korisnika admin

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović prozvala je političare da su odgovorni za klimu podjela i netolerancije koja se odražava i na stanje ljudskih prava u Hrvatskoj. Nije zaboravila ni medije kojima ljudska prava, ne samo u ringu predizborne godine, nego i inače, nisu "top tema". Nešto je doista trulo u ovoj demokraciji!

Zar je toliko teško reći "ne" svakom obliku diskriminacije i netolerancije? Zar političari misle kako građani njihove ideološke, povijesne osvrte unatrag ne doživljavaju kao svojevrsnu tiraniju nad intelektom?

Sve su to pitanja koja se nameću poslije pravobraniteljičina upozorenja i onoga što je u Saboru nakon njezinog izvještaja o stanju ljudskih prava u prošloj godini uslijedilo.

Kao da su "sjedili na ušima" lijeva i desna strana sabornice opet se upustila u već otrcanu, negledljivu, nepojmljivu, jalovu raspravu o crvenim vragovima, širiteljima mržnje, 1941.-oj i 1945.-oj, a da su prevršili svaku mjeru dokazao je i predsjednik Sabora Josip Leko zaključivši da od te njihove priče nitko u Hrvatskoj neće bolje živjeti. Bio je to i zoran dokaz kako je pravobraniteljica Vidović bila u pravu. Političari su, iako im kod građana povjerenje stalno pada, upravo i zato što se često zapinju na trnje iz prošlosti, ipak oni koji se trebaju prometnuti u lučonoše demokracije i tolerancije. Zašto se stalno, umjesto rada za opće dobro u sadašnjosti, osvrću i napajaju prošlošću? Nisu li to ipak teme za povjesničare koji, čini se, od njih političara ne smiju ni pisnuti ili su, pak, i oni svrstani u lijeve i desne? Od one temeljne postavke o zajedništvu na kojoj je dobrim dijelom predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dobila izbore, s približavanjem parlamentarnih izbora, Hrvatska se sve više udaljava. Ideološke podjele koje bi mogle dominirati na predizbornoj sceni nešto je od čega se pametan čovjek ježi jer je Hrvatska pritisnuta gospodarskim nedaćama. Svejedno, u ideološke bitke svjesno idu i lijevi i desni optužujući one druge da su ih prvi počeli, a zaklinjući se kako su jedino oni fokusirani na ekonomiju koja je najvažnija?! HDZ i SDP kuhaju po starom provjerenom ideološkom receptu mobilizacije glasačkog tijela koje je, nažalost, još uvijek dobrim dijelom uramljeno u sliku prošlosti koju su, pogodila je pravobraniteljica, godinama slikali upravo političari. Stoga i jesu odgovorni za atmosferu podjele i jaza, plašenje crvenim i crnim vragovima i širenje mržnje i netolerancije. A nije li dizanje razine ljudskih prava jedan od najsvjetlijih i najsvetijih zadataka političara? Umjesto toga, ovog je svibnja na političkom nebu grmjelo o Bleiburgu, Jasenovcu, Titu, mimohodu, Oluji, cvjetala je privatizacija domoljublja. Tko bi u takvoj političkoj klimi i borbi za vlast povijesnim sredstvima, mozgao o stanju ljudskih prava?! Za vlastito se ljudsko pravo, izgleda, treba sam izboriti, a ne se previše uzdati u političare koji nisu spremni niti pričati jedan s drugim, a kamoli zajedno ozbiljno poraditi na problemima koji bi im bez obzira na političku opciju trebali biti zajednički.

Zar je stvarno lukavi Karamarko pišući pismo premijeru Milanoviću mislio da će ga on primiti raširenih ruku na razgovor o približavanju svjetonazorskih udaljenosti, pa onda i o gospodarstvu koje, zamislite, danas "u petak izlazi iz recesije"?! Morao je Karamarko znati da će ga iz SDP-a ironično poklopiti što bi mu onda trebalo ići u prilog jer je on, eto, za toleranciju, dijalog, a ne za sučeljavanje i sukob.

To je politička klima za kritiku, nepovoljna za rast ljudskih prava.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno