Nova Krila Oluje spremna osvojiti nebo! (FOTOGALERIJA)

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Jučer je u Zrakoplovnoj bazi Zemunik službeno predstavljen novi postav akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Krila Oluje. Nakon što su stari članovi napustili HRZ i otišli u Katar, u svega dva mjeseca intenzivne obuke, napravljen je novi letački program, prilagođen vremenu koje je pred pilotima bilo na raspolaganju.

Novi sastav Krila Oluje čine pukovnik Damir Barišić, vođa akrobatske grupe, satnik Ivan Anđić, natporučnik Goran Grgić, natporučnik Darko Belančić, poručnik Denis Živaljić dok je pilot satnik Zvonimir Mravunac započeo sa osposobljavanjem za šestog člana grupe.

Njihovi zapovjednici, stariji kolege, ali i tehničko osoblje nisu krili zadovoljstvo uspješno obavljenim zadatkom koji je pred njih postavljen nakon odlaska njihovih kolega. Nastup je još potrebno doraditi, ali ovaj je sastav jučer, po nekima, čak i bolje letio nego originalna grupa koja se prije deset godina pojavila na otvaranju Europskog prvenstva u jedrenju u Zadru.

- Prije dva mjeseca počeli smo od nule. Uspjeli smo napraviti gotovo cijeli prijašnji program, osim 2-3 elementa. Prelazak na leđa iz petlje i negativno zaokret u formaciji su dva elementa koja će se uvježbati jer smo ocijenili da su piloti još mladi i, s obzirom na njihovu mladost, očekivane su oscilacije. Nadamo se nastupu u Kninu jer to je naš deseti rođendan. Inače Krila Oluje nastupaju u formaciji od šest zrakoplova od 2009., međutim, tempo obuke u posljednja dva mjeseca nije nam omogućavao da istovremeno obučavamo više od dva pilota. I peti pilot bi trebao biti spreman do kraja ovog mjeseca, rekao je pukovnik Barišić.

Na pitanje što će se dogoditi ako opet dođe neka nova, "nemoralna" ponuda, Barišić je odgovorio da su stari članovi ispunili ugovor, napravili puno i zadužili mlađe, ali svatko ima pravo na svoj život. 

Članovima Krila Oluje značke je podijelio zapovjednik 93. ZB Zemunik Karol Lučan. No, ova godina, kad se slavi 20 godina oslobođenja države, proći će bez promocije pilota.

Impresivan letački program za 2015.

Program Krila Oluje za 2015. godinu traje 22 minute, a obuhvaća 18 atraktivnih manevara. Neke od manevara izvodi svega nekoliko akrobatskih grupa u svijetu, a manevar Zvono u formaciji - Blanka jedinstven je i u formaciji ga izvode jedino piloti Krila Oluje. Upravo po ovom manevru Krila Oluje poznata su u svijetu zrakoplovstva. "Zvono" se izvodi u formaciji od 3 aviona, a zahtjevnost manevra ogleda se u potrebi za izuzetnom koordinacijom i preciznošću kako bi sva tri aviona u isti trenutak usporila, zaustavila se u zraku na trenutak i potom krenula unatrag. Nazvan je po Blanki Vlašić, jednoj od kuma naraštaja kadeta pilota.

U programu je i vrlo rijedak i atraktivan manevar - Stali turn u formaciji pri čemu oba aviona pri minimalnoj brzini istovremeno izvode okret oko vertikalne osi aviona, ali i Dvostruko ogledalo - Dia - omiljeni manevar gledatelja i samih pilota Krila Oluje. U originalnoj izvedbi sa 6 aviona, Dia je zapravo trostruko ogledalo i osim Krila Oluje, samo još jedna akrobatska grupa u svijetu izvodi taj vrlo zahtjevan manevar, nazvan po Diani Doboš, pilotkinji koja je letjela u akrobatskoj grupi "Krila Oluje" u kojoj je bila jedina žena i ujedno jedna od svega tri žena u svijetu pripadnice neke akrobatske grupe.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno