Polomljeni suhi borovi postat će bačve baruta

Slika korisnika admin
Branko BOŽIĆ

Za razliku od nekoliko prethodnih sjednica na kojima se između vladajućih i oporbenih vijećnika lomila koplja zbog raznih tema i pitanja iz života i razvoja općine Privlaka i njezinih 3.000 žitelja, na ovoj sjednici došlo je do izražaja privlačko zajedništvo. Unatoč stranačkim bojama svi vijećnici, s predsjednikom Vijeća Daliborom Glavanom Mudrom (NL) i općinskim načelnikom Nevenom Begonjom (NL), nakon iscrpne i temeljite rasprave, sve točke opširnog dnevnog reda usvojili su jednoglasno.

Krenulo se s raspravom na temu izvršenja općinskog proračuna za proteklu 2014 godinu. U odsutnosti pročelnice Odjela za financije o ostvarenim prihodima i rashodima detaljno je vijećnike upoznao načelnik Neven Begonja (NL). Kako je istaknuo, u lanjskoj se godini u općinsku blagajnu slilo 8.786.244 kuna prihoda. Uz prenesena sredstva iz 2013. godine u visini od 3.450.420 kuna kraj godine Općina je dočekala s 12.236.664 kuna. Načelnik je istaknuo kako su prihodi i rashodi stavljeni u realne okvire za razliku od prijašnjih vlasti koje su po njemu svake godine trošile 3 do 4 milijuna nezarađenih kuna. Rasprava o izvršenju lanjskog proračuna okončana je zaključkom kako se unatoč krizi i recesiji poslovalo uspješno i vodila se briga o o svakoj kuni.

U nastavku sjednice krenula je rasprava o prvom ovogodišnjem rebalansu općinskog proračuna o čemu je također govorio načelnik Begonja. Pojasnio je kako su se ovim prvim izmjenama i dopunama planirani prihodi za tekuću 2015. godinu u iznosu od 11.772.000 kuna do sada podebljali za 830.000 kuna tako da se trenutni prihodi kreću u visini od 12.672.000 kuna.

Nakon što su se u nekoliko prethodnih godina lomila koplja između Općine na jednoj te vlasnika zemljišta na drugoj strani, na ovoj sjednici je konačno razriješen gordijski čvor zvani ¨Kolovaža¨. Po onome što se čulo od načelnika Begonje i predsjednika Vijeća Glavana postignut je međusobni dogovor po kojem će Općina od vlasnika otkupiti zemljišnu parcelu veličine 750 metara četvornih za 51.000 eura. Općina će tako krenuti u izgradnju toliko željenog puta od groblja do morske obale u Solinama te će se sanirati lokalni kanal za odvodnju oborinskih voda ¨Kolovaža¨ čime će odahnuti tamošnjih 20-tak vlasnika stambenih objekata.

Nadalje, raspravljalo se o pripremama za početak turističke sezone s posebnim osvrtom na stanje šumskih sastojina na dvjema lokacijama Punta i Sebačevo nakon što su ih poharale orkanske bure. U raspravi na ovu temu oporbeni vijećnik Nikica Begonja (HDZ) upozorio je čelnike općine kao i kolege vijećnike na, kako je rekao, nemar, neodgovornost, neučinkovitost i bahatost Hrvatskih šuma iz Zadra kad je po srijedi sanacija porušenih i uništenih na tisuće borova.

- Djelatnici Hrvatskih šuma, od kako je bura zimus izazvala elementarnu nepogodu, do sada su se jednom pojavili u Privlaci. Između 65 do 70 posto su sanirali ostavljajući iza sebe nered i kaos. Kao što znate ja osobno sam inicirao akciju čišćenja s još 50-tak mještana. Pitam se tko je nadležan za taj posao. Na Sebačevu je stanje još katastrofalnije. Polomljeni borovi sada su se već osušili i ako se ne uklone oni će ovog ljeta predstavljati bačve baruta. Pitam se tko će ako dođe do požara sačuvati stambene objekte i ljudstvo, upozorio je Begonja te je u ime HDZ-a zatražio od načelnika i predsjednika Vijeća da se hitno uputi poziv Hrvatskim šumama da se udostoje doći u Privlaku i da urade ono za što su plaćeni.

Načelnik Begonja je odgovorio da su Hrvatske šume deponirale oko sedam šlepera polomljenih borova te kako je izdao nalog da se dođe srediti i sve ostalo. Vijeće je po ovom pitanju išlo korak dalje te je zaključeno ako se Šumarija ogluši onda će se angažirati od strane Općine sudski vještak koji će procijeniti obim i vrijednost preostalog posla kojeg će pokrenuti Općina i koja će nakon toga sudski potraživati naplatu od strane Hrvatskih šuma.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno