Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Čistili grad od infektivnog otpada

28.05.2018. 08:40
Čistili grad od infektivnog otpada


Akciju pod nazivom – Minus virus provodimo već dugi niz godina i to na mjesečnoj bazi, četiri do pet puta na različitim lokacijama. I prošlu akciju smo u suradnji s volonterima, proveli na istom ovom, području oko zadarskog Športsko-rekreacijskog centra Franka Lisice. Teško je reći koliko smo tada infektivnog otpada skupili, ali bilo je toga nažalost – puno, a najviše odbačenih šprica, bočica, supstitucijske terapije…, rekla je i sama sakupljajući opasan otpad Anita Žilić-Tikulin, savjetnica za provedbu projekata zadarske Udruge za resocijalizaciju liječenih ovisnika – Porat, dodajući kako je teško reći koliko će i ovom akcijom naći odbačenog otpada. Akcija je, naime, bila provedena u subotu poslijepodne, a uz članove Udruge Porat sudjelovali su i volonteri jer se akcija i provodila u povodu manifestacije Hrvatska volontira.
Prije toga, u prijepodnevnim satima na Trgu pet bunara, Udruga Porat je predstavila i projekt samo pozitivno uz – Pozitivu, a riječ je o projektu prevencije međuvršnjačkog nasilja koji Porat provodi u suradnji s Domom za odgoj djece i mladeži Zadar te Kyudo udrugom "Yumi".
– Riječ o demonstraciji tradicionalnog japanskog streličarstva, a dijelimo i balone, promotivne materijale udruge i slično. U pitanju je suradnja sa zadarskim Domom za odgoj djece i mladeži, a trener Goran Blažević održava sa štićenicima treninge i u Domu. Riječ je o djeci u dobi od 11 do 18 godina koji su stalno u Domu ili su, pak, obuhvaćeni poludnevnim boravkom. Streličarstvo je tehnika koja ih uči socijalnim vještinama, ali im i pomaže da postignu smirenost, koncentraciju, liše se stresa i napetosti i uči ih strpljenju, objasnila je na kraju Anita Žilić-Tikulin savjetnica za provedbu projekata zadarske Udruge apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji – Porat koja je ovoga puta u sklopu tradicionalnih Dana otvorenih vrata udruga, organizirala doista niz zanimljivih događanja.