Danas u Gradskoj knjižnici tribina o zdravstvenim problemima branitelja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
O prevenciji i liječenju
Primarni cilj je edukacija branitelja i dodatno poticanje na pravovremeni posjet liječniku. Poznato je da su branitelji podložniji nizu dijagnoza zbog pretrpljenog stresa za vrijeme i nakon rata, a često ne odlaze pravovremeno na liječničke preglede
Spomenik braniteljima u Zadru

U ponedjeljak, 28. svibnja od 18:00-19:30, u MMD-u ili dvorištu zadarske Gradske knjižnice održava se tribina "Zdravstveni problemi hrvatskih branitelja – 22 godine kasnije". Kroz multidisciplinarni pristup obradit će se teme koje su prioritetne u prevenciji i liječenju niza bolesti kojima su branitelji podložniji. Na događaju će sudjelovati stručnjaci iz područja kardiologije, dijabetologije, psihijatrije, ortopedije, fizikalne medicine kao i iz područja liječenja kronične boli. Sudjeluju: Denis Sabljar, spec. psihijatar, Marko Milić, spec. ortoped, Zorislav Šušak, spec. internist kardiolog, Denis Bruketa, spec. obiteljske medicine.

Primarni cilj je edukacija branitelja i dodatno poticanje na pravovremeni posjet liječniku. Poznato je da su branitelji podložniji nizu dijagnoza zbog pretrpljenog stresa za vrijeme i nakon rata, a dodatno je poznata činjenica da često ne odlaze pravovremeno na liječničke preglede te ih je potrebno potaknuti i ohrabriti te im omogućiti lakši i brži dolazak do ciljanog liječnika.

Unatoč postojanju veteranskih bolnica, a bolnica u Kninu je zadužena za branitelje s našeg područja, potreba je svakodnevne dostupnosti medicinkih usluga braniteljima u svim zdravstvenim ustanovama. Shodno navedenome organizatori imaju pripremljen nacrt dokumenta kroz koji bi se ostvarili navedeni ciljevi u suradnji sa zdravstvenim ustanovama i liječnicima pojedincima koji su zainteresirani da se u dijelu svog radnog vremena posvete i hrvatskim braniteljima bez bespotrebnog i često mučnog zapisivanja na različite liste čekanja.

Cilj ovakvog događaja je donošenje strategije i uključivanje zainteresiranih liječnika (uključujući i privatnike) i ostalog medicinskog osoblja kako osmisliti redovitu i svakodnevnu komunikaciju sa stručnjacima različitih profila da bi branitelji u roku nekoliko dana dobili uslugu koja im je potrebna.

Organizatori ove tribine su. Zajednica udruga veterana vojne policije iz Domovinskog rata RH, Udruga veterana vojne policije sudionika Domovinskog rata Zadarske županije, IPA Zadarska i Udruga Mediteraneo. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno